Webinars και Online μαθήματα: Αυτή είναι η καλύτερη πλατφόρμα διαδικτυακών σεμιναρίων

Webinars και Online μαθήματα: Αυτή είναι η καλύτερη πλατφόρμα διαδικτυακών σεμιναρίων

Η επιδημία του Κορονοϊού μας καθήλωσε στα σπίτια μας. Η επιθυμία μας όμως για να εξελιχθούμε, να μοιραστούμε και να επικοινωνήσουμε όχι απλά δεν έχει σταματήσει, απεναντίας έχει αυξηθεί. Η Εναλλακτική Ατζέντα σύγκρινε τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες, όπως το ZOOM, το Go Webinar, το Webinar Jam, το Skype for business και το Livestorm. Όλες οι πλατφόρμες είναι αρκετά καλές αλλά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η ελληνική γλώσσα δεν υποστηρίζεται από τις περισσότερες πλατφόρμες και ότι το επίπεδο τεχνογνωσίας των μέσω συμμετεχόντων στα webinars δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Γίναμε συνδρομητές στις δύο καλύτερες πλατφόρμες, στο Zoom και στο Livestorm.

Αν και θα επανέλθουμε σε μεταγενέστερο άρθρο αναδεικνύοντας συγκριτικά τις διαφορές της κάθε πλατφόρμας, εδώ θα ασχοληθούμε με την πλατφόρμα με την οποία καταλήξαμε έπειτα από αρκετές μέρες συγκρίσεων.

Η καλύτερα διαδικτυακή πλατφόρμα για webinars και online μαθήματα

Η Εναλλακτική Ατζέντα λοιπόν προτείνει την πλατφόρμα Livestorm για τους παρακάτω λόγους:

Δεν χρειάζεται καμία εγκατάσταση

Ούτε στη συσκευή του εισηγητή, ούτε στις συσκευές των συμμετεχόντων (σε αντίθεση με Zoom και Skype). Έτσι, δεν θα ζήσετε ποτέ τον εφιάλτη να εξηγείτε τηλεφωνικά τι σημαίνει download και install. Είναι πολύ σημαντικό η εμπειρία του χρήστη να είναι άψογη. Όσο λιγότερες ενέργειες χρειάζεται να κάνει τόσο πιο εύκολη θα είναι η διαδικασία

Υποστηρίζει ελληνική γλώσσα

Το ζήτημα της γλώσσας αποτελεί πάγιο πρόβλημα για εμάς τους Έλληνες. Όλες οι μεγάλες πλατφόρμες εστιάζουν πρώτα στις μεγάλες αγορές και έπειτα από χρόνια ασχολούνται με ιδιαίτερες γλώσσες όπως η Ελληνική. H Livestorm διαθέτει όλα τα e-mails στην ελληνική γλώσσα, επιτρέποντας σε όλους ανεξαιρέτως να συμμετάσχουν.

Μπορεί να γίνει branded

Όλα τα templates του Livestorm είναι όμορφα και μπορούν να αποκτήσουν το λογότυπο και το ύφος που θέλει ο διοργανωτής. Η zoom έχει πολύ χαμηλής ποιότητας γραφικά και για διαθέτει την υπηρεσία branded απαιτεί business account με τουλάχιστον 10 hosts, που σημαίνει ένα πολύ ακριβό πακέτο.

Μπορεί να γίνει embeded στην ιστοσελίδα σας

Η φόρμα εγγραφής ενσωματώνεται στη σελίδα του διοργανωτή, εφόσον το επιθυμεί ώστε ο χρήστης να δηλώνει άμεσα στη συμμετοχή του χωρίς να αλλάζει σελίδες.

Πιο απλό δεν γίνεται

Ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα του Livestorm είναι ότι αποτελεί μια κομψή και ταυτόχρονα εξαιρετικά εύχρηστη επιλογή. Εάν ο σκοπός σας είναι απλά η μεταφορά ζωντανών σεμιναρίων σε online χωρίς φοβερές απαιτήσεις αλλά ταυτόχρονα σε όμορφο περιβάλλον, τότε είναι μονόδρομος. Εάν ωστόσο θέλετε να προχωρήσετε σε πολύ πιο σύνθετες λειτουργίες, τότε το zoom τις προσφέρει.

Τα κυριότερα μειονεκτήματα του Livestorm σε σχέση με το Zoom και γιατί παρόλα αυτά το επιλέξαμε

Διάρκεια webinar

Τα webinars στο Livestorm διαρκούν έως 4 ώρες, ενώ στη zoom έως 24 ώρες. Φαινομενικά αυτή είναι μια σημαντική διαφορά. Ουσιαστικά όμως, δεν είναι. Ένα webinar δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 4 ώρες. Η εμπειρία του χρήστη δεν θα είναι καλή. Δεν μπορεί ένας χρήστης να καθίσει για πάνω από 4 ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού. Είναι προτιμότερο να σπάσετε το μάθημα σε περισσότερες συνεδρίες. Εάν ωστόσο, για κάποιο λόγο θέλετε να προβάλλετε απαραίτητα ένα webinar για πολλές ώρες, τότε, η καλύτερη λύση για εσάς είναι η Live μετάδοση μέσω Youtube ή Facebook οι οποίες είναι και δωρεάν.

Κόστος συνδρομής

Το zoom χρεώνει για το πρόγραμμα pro και webinars 63€/μήνα (με φόρους). Το Livestorm χρεώνει 99€/μήνα. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά, την οποία όμως προτιμήσαμε να προσπεράσουμε δεδομένων των παραπάνω πλεονεκτημάτων που αναφέραμε παραπάνω.

Πληρωμές για τα webinars

Η πλατφόρμα του Zoom επιτρέπει την πληρωμή των συμμετεχόντων μέσω paypal με έναν καλό και αυτοματοποιημένο τρόπο. Εάν ήμασταν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα ή στις ΗΠΑ, αυτό θα ήταν ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα. Δεδομένου όμως ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα ώριμα σε σχέση με τη χρήση του paypal, τελικά το πλεονέκτημα αυτό δεν είναι ισχυρό. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να διαθέσετε πολλαπλούς τρόπους πληρωμής για να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι. Άρα, η προϋπόθεση πληρωμής για να συμμετάσχει κάποιος στο webinar του zoom μπορεί να φέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το Livestorm μπορεί να συνδεθεί με χιλιάδες άλλες εφαρμογές που δέχονται πληρωμές.

Υπάρχουν αρκετές άλλες διαφορές μεταξύ των δύο πλατφορμών αλλά επιλέξαμε να εστιάσουμε κυρίως σε αυτές που θα αποτελέσουν τα σημαντικότερα διλήμματα στους εισηγητές σεμιναρίων και events που φιλοξενούνται στην Εναλλακτική Ατζέντα. Και η Zoom και η Livestorm είναι πολύ αξιόπιστες πλατφόρμες και ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του κάθε εισηγητή, μπορεί η μία πλατφόρμα να εξυπηρετεί καλύτερα από την άλλη.

Webinars και Online μαθήματα: Αυτή είναι η καλύτερη πλατφόρμα διαδικτυακών σεμιναρίων

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα