WWF: Σε 45 χρόνια έχουμε αφανίσει το 60% της άγριας ζωής του πλανήτη μας

WWF: Σε 45 χρόνια έχουμε αφανίσει το 60% της άγριας ζωής του πλανήτη μας

Τα τελευταία 45 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν καταφέρει, αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν από τότε που εμφανίστηκαν στον πλανήτη: μια μαζική εξόντωση των άλλων ειδών που μας συντροφεύουν στη ζωή.

Μεταξύ των ετών 1970 και 2014, έχουν μειωθεί από τη Γη, το 60% των θηλαστικών, των πτηνών, των ψαριών, των ερπετών και των αμφίβιων, και αυτό, κατά βάση, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται οι πληθυσμοί των ζώων μπορεί να θεωρηθεί ως μαζική εξαφάνιση.

Αυτά καθώς και άλλα ευρήματα, έχουν δημοσιευθεί από το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή στην Έκθεση του Ζωντανού Πλανήτη του 2018 και δείχνει καθαρά, τη φθίνουσα υγεία του πλανήτη μας.

Η Έκθεση που δημοσιεύεται από το WWF κάθε δύο χρόνια, τεκμηριώνει την κατάσταση του πλανήτη όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, τη ζήτηση για τους φυσικούς πόρους και τον αντίκτυπό του στη φύση και την άγρια πανίδα. Αυτή τη φορά, τα αποτελέσματά της Έκθεσης της WWF υπήρξαν πιο καταστροφικά από ποτέ:

-Το 20% του Αμαζονίου έχει εξαφανιστεί σε μόλις 50 χρόνια.
-Σε παγκόσμια κλίμακα, η έκταση των παρθένων δασών μειώθηκε κατά 92 εκατομμύρια εκτάρια μεταξύ του 2000 και του 2013.
-Από όλα τα είδη που εξαφανίστηκαν από το 1500 μ.Χ., το 75% βλάπτονται από την υπερεκμετάλλευση ή τη γεωργία.
-Η όξινση των ωκεανών συμβαίνει, με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον 300 εκατομμύρια χρόνια.
-Η Γη εκτιμάται ότι έχει χάσει το 50% των αβαθών κοραλλιών της τα τελευταία 30 χρόνια.
-Οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την απελευθέρωση 100 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα στο οικοσύστημα της Γης κάθε 10 χρόνια. Τον Απρίλιο του 2018, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασαν κατά μέσο όρο τα 410 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σε ολόκληρο το μήνα – το υψηλότερο επίπεδο σε τουλάχιστον 800.000 χρόνια.
-Μόνο το 25% στη Γη είναι ουσιαστικά απαλλαγμένο από τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Αυτό αναμένεται να μειωθεί σε μόλις 10% έως το 2050.

Μια παγκόσμια συμφωνία για τη φύση και τους ανθρώπους

Το WWF μαζί με τους εθελοντές και τους επιστήμονες συναδέλφους σε όλο τον κόσμο ζητούν μια νέα παγκόσμια συμφωνία μεταξύ φύσης και ανθρώπου, με τη συμμετοχή των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα για να κάνουν τις σωστές πολιτικές, οικονομικές και καταναλωτικές επιλογές. Το WWF συνεργάζεται με μια κοινοπραξία σχεδόν 40 πανεπιστημίων και οργανισμών για να ξεκινήσει μια ερευνητική πρωτοβουλία που θα διερευνήσει το κρίσιμο έργο της συγκέντρωσης των καλύτερων τρόπων για τη διάσωση του πλανήτη.

Η έκθεση αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση – και η μεγαλύτερη ευκαιρία – έγκειται στην αλλαγή της προσέγγισής μας στην ανάπτυξη και να θυμόμαστε ότι η προστασία της φύσης βοηθά επίσης στην προστασία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον κ. Marco Lambertini, Γενικό Διευθυντή του WWF International, “Σήμερα, έχουμε ακόμα μια επιλογή. Μπορούμε να είμαστε οι ιδρυτές ενός παγκόσμιου κινήματος που άλλαξε τη σχέση μας με τον πλανήτη. Ή μπορούμε να είμαστε η γενιά που είχε την ευκαιρία και απέτυχε να δράσει. Η επιλογή είναι δική μας. “

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα