Τι είναι η «χαμογελαστή κατάθλιψη», από πού προέρχεται και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «χαμογελαστή κατάθλιψη», από πού προέρχεται και πώς αντιμετωπίζεται

Ο όρος «χαμογελαστή κατάθλιψη» όπου κάποιος εμφανίζεται ευτυχισμένος στους άλλους ενώ υποφέρει εσωτερικά, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Τα άρθρα σχετικά με το θέμα, εμφανίζονται συνεχώς στη δημοφιλή βιβλιογραφία και ο αριθμός των αναζητήσεων της Google για την πάθηση έχει αυξηθεί δραματικά. Ορισμένοι πάντως, αμφισβητούν, εάν πρόκειται για πραγματική, παθολογική κατάσταση.

Η “χαμογελαστή κατάθλιψη” δεν είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι. Ο πλησιέστερος τεχνικός όρος για αυτή την κατάσταση είναι η “άτυπη κατάθλιψη”. Στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν «πεσμένη» διάθεση και απώλεια ευχαρίστησης σε δραστηριότητες καταφέρνουν να κρύψουν την κατάστασή τους με αυτόν τον τρόπο. Και αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αυτοκτονία.

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσετε ανθρώπους που υποφέρουν από χαλαρή κατάθλιψη. Μπορεί να φαίνονται σαν να μην έχουν λόγο να είναι λυπημένοι – έχουν μια δουλειά, ένα διαμέρισμα και ίσως ακόμη και παιδιά ή σύντροφο. Χαμογελούν όταν τους χαιρετάτε και μπορείτε να κάνετε μαζί τους, ευχάριστες συνομιλίες. Εν ολίγοις, βάζουν μια μάσκα στον έξω κόσμο, ενώ διάγουν φαινομενικά, φυσιολογικές και δραστήριες ζωές.

Μέσα τους, ωστόσο, αισθάνονται απελπισμένοι και μερικές φορές, κάνουν σκέψεις να δώσουν τέλος σε όλα.

Παρόλο που οι άνθρωποι με χαμογελαστή κατάθλιψη έχουν ένα “χαρούμενο πρόσωπο” στον έξω κόσμο, μπορούν να βιώσουν μια πραγματική άνοδο στη διάθεσή τους, ως αποτέλεσμα των θετικών γεγονότων στη ζωή τους. Για παράδειγμα, η λήψη ενός μηνύματος από κάποιον που επιθυμούσε να ακούσει ή ένας έπαινος στην εργασία, μπορεί να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα για λίγα λεπτά, πριν επιστρέψουν κα πάλι, στην εσωτερική τους πεσμένη διάθεση.

Άλλα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν την υπερκατανάλωση, την αίσθηση βαρύτητας στα χέρια και τα πόδια και την άμεση ενόχληση, από την κριτική ή την απόρριψη. Τα άτομα με χαμογελαστή κατάθλιψη είναι επίσης πιο πιθανό να αισθάνονται κατάθλιψη το βράδυ και να αισθάνονται την ανάγκη να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, σε άλλες μορφές κατάθλιψης, η διάθεσή σας μπορεί να είναι χειρότερη το πρωί και ίσως αισθανθείτε την ανάγκη για λιγότερο ύπνο από ό, τι συνήθως.

Από πού προέρχεται και πώς θεραπεύεται

Είναι δύσκολο να προσδιορίσετε ακριβώς τι προκαλεί τη χαμογελαστή κατάθλιψη, αλλά η χαμηλή διάθεση μπορεί να προέλθει από πολλά πράγματα , όπως προβλήματα εργασίας, προβλήματα σχέσεων και αίσθηση ότι η ζωή σας δεν έχει σκοπό και νόημα.

Είναι πολύ κοινό. Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους είναι καταθλιπτικοί, και μεταξύ 15% και 40% αυτών των ανθρώπων υποφέρουν από την άτυπη μορφή που μοιάζει με χαμογελαστή κατάθλιψη. Μια τέτοια κατάθλιψη συχνά αρχίζει νωρίς στη ζωή και μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό.
Εάν υποφέρετε από αυτή τη μορφή κατάθλιψης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβετε βοήθεια. Δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την κατάθλιψη, συνήθως δεν το κάνουν, επειδή ίσως να μην πιστεύουν ότι έχουν σημαντικό πρόβλημα, αφού συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και τις καθημερινές εργσίες τους. Έτσι, δεν λένε σε κανέναν τα προβλήματά τους και καταλήγουν να ντρέπονται για τα συναισθήματά τους.

Πώς μπορείτε να σπάσετε αυτόν τον κύκλο; Αρχικά, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η κατάσταση αυτή υπάρχει και ότι είναι σοβαρή. Μόνο όταν σταματήσετε τον εξορθολογισμό των προβλημάτων σας επειδή νομίζετε ότι δεν είναι αρκετά σοβαρά, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε μια πραγματική διαφορά.

Ο διαλογισμός και η σωματική άσκηση έχουν επίσης αποδειχθεί ότι έχουν τεράστια οφέλη στην ψυχική υγεία. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν διαλογισμό και σωματική άσκηση δύο φορές την εβδομάδα παρουσίασαν σχεδόν 40% πτώση στα επίπεδα της κατάθλιψής τους, μόνο μετά από οκτώ εβδομάδες. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, μαθαίνοντας να αλλάζετε τα στυλ σκέψης και τη συμπεριφορά σας, είναι μια άλλη επιλογή για όσους επηρεάζονται από αυτή την πάθηση.

Η εξεύρεση νοήματος στη ζωή είναι επίσης, ύψιστης σημασίας. Ο Αυστριακός νευρολόγος Viktor Frankl έγραψε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής ψυχικής υγείας είναι να έχεις σκοπό στη ζωή . Είπε ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε να είμαστε σε μια “κατάσταση χωρίς εντάσεις”, χωρίς ευθύνη και προκλήσεις, αλλά μάλλον θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για κάτι στη ζωή. Μπορούμε να βρούμε σκοπό αν απομακρύνουμε την προσοχή από τον εαυτό μας και την τοποθετήσουμε σε κάτι άλλο. Βρείτε λοιπόν έναν αξιόλογο στόχο και προσπαθήστε να κάνετε τακτική πρόοδο σε αυτό, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι μικρό, κάθε μέρα, επειδή αυτό μπορεί πραγματικά να έχει θετικό αντίκτυπο.

Μπορούμε επίσης να βρούμε σκοπό φροντίζοντας κάποιον άλλο. Όταν παίρνουμε τον προβολέα μακριά από εμάς και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάποιου άλλου, αρχίζουμε να νιώθουμε ότι η ζωή μας έχει σημασία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εθελοντισμό ή φροντίζοντας ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμα και ένα ζώο.

Η αίσθηση ότι η ζωή μας είναι τελικά, αυτό που μας δίνει σκοπό και νόημα – αυτό, μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά για την ψυχική υγεία και την ευημερία μας.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα