Ένα χαμόγελο στοιχίζει λιγότερο από το ηλεκτρικό, αλλά δίνει το ίδιο φως

Ένα χαμόγελο στοιχίζει λιγότερο από το ηλεκτρικό, αλλά δίνει το ίδιο φως

“Πέρα από το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζει κάποιος τα δόντια του, είμαι εδώ κυρίως για να σας θυμίσω το κεφάλαιο του χαμόγελού σας. Διότι το χαμόγελό σας μπορεί να σας αποφέρει πλούτη πιο σίγουρα από εκείνα ενός λαχείου!”

“Μήπως υπερβάλλετε λιγάκι σε αυτό το σημείο;”

Δεν έλαβε υπόψη μου την παρατήρησή μου και συνέχισε:

“Ένα χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτε κι όμως ασκεί μεγάλη επιρροή στον περίγυρό σας όπως και στο ηθικό σας. Η ωφέλεια είναι διπλή! Σίγουρα γνωρίζετε τα λόγια του αβά Πιερ: ” Ένα χαμόγελο στοιχίζει λιγότερο από το ηλεκτρικό, αλλά δίνει το ίδιο φως”. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι ένα ειλικρινές χαμόγελο που χαρίζεται σε κάποιον μπορεί να προκαλέσει, με αλυσιδωτή αντίδραση, μέχρι και πεντακόσια χαμόγελα σε μία ημέρα! Χωρίς να αναφερθούμε στο καλό που κάνει στον εγκέφαλο και στο σώμα!

Ξέρετε ότι μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ το αποδεικνύει; Επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές να κρατήσουν μια βέργα μέσα στο στόμα. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα έπρεπε να την κρατήσουν παραμένοντας ανέκφραστοι. Εκείνοι της δεύτερης ομάδας έπρεπε να το κάνουν προσπαθώντας να χαμογελάσουν. Εκείνοι της τρίτης ομάδας, χαμογελώντας φυσικά.

Ύστερα από αυτό, τους υπέβαλαν σε ορισμένες αγχωτικές ασκήσεις, όπως να βουτάνε τα χέρια τους σε παγωμένο νερό. Σε κάθε άσκηση σημείωναν τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού τους. Στην ομάδα των εθελοντών, των οποίων η έκφραση έπρεπε να παραμείνει ουδέτερη, ο ρυθμός είχε επιταχυνθεί αισθητά.

Στην ομάδα με το βεβιασμένο χαμόγελο, οι καταγραφές πιστοποιούσαν έναν καρδιακό ρυθμό λιγότερο έντονο. Όμως στην ομάδα με το φυσικό χαμόγελο ο καρδιακός ρυθμός ήταν ο πιο αργός….

Τι συγκρατούμε από αυτό το πείραμα; Ότι το χαμόγελο, φυσικό ή όχι, μειώνει τις επιπτώσεις του άγχους στον οργανισμό. Πάνω σ’ αυτό οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί.

Η εξήγηση: ο εγκέφαλος ερμηνεύει το χαμόγελο, είτε είναι φυσικό είτε όχι, σαν μια κατάσταση καλής διάθεσης και ελευθερώνει ορμόνες γαλήνης. Δεν είναι ωραίο αυτό;”

“Ναι, πράγματι!”

Καταλαβαίνετε λοιπόν, Καμίγ, πως αν χαμογελάτε δεν θα είστε μόνο πιο αγαπητή στους ανθρώπους και πιο ευτυχισμένη, αλλά θα ζήσετε επίσης περισσότερο και θα είστε πιο υγιής! Αφήστε που είστε πολύ πιο όμορφη όταν χαμογελάτε….Το πρόσωπό σας φωτίζεται ολόκληρο και φαίνεστε νεότερη. Το επόμενο στάδιο είναι να μάθετε να κρατάτε ζωντανό το εσωτερικό χαμόγελό σας”.

“Το εσωτερικό χαμόγελό μου;”

“Ναι. Είναι ένα χαμόγελο που στρέφεται προς εσάς την ίδια, χαμόγελο που φέρνει την περίφημη εσωτερική γαλήνη. Μια πνευματική αναζήτηση, ένα Άγιο Δισκοπότηρο, που φαντάζει συχνά απρόσιτο σ’ εμάς τους φτωχούς Δυτικούς οι οποίοι στερούμαστε πνευματικότητας….

Οφείλουμε να πούμε ότι σήμερα δεν έχουμε, εκεί στο σπίτι μας, κάποιον ικανό να κάνει αυτού του είδους τη διδασκαλία, αλλά ούτε στα έδρανα μιας πανεπιστημιακής σχολής, ανάμεσα σε ένα μάθημα μάρκετινγκ και σε ένα μάθημα δικονομίας… Όμως παλιά, οι δάσκαλοι του ταοϊσμού δίδασκαν την τέχνη του εν λόγω χαμόγελου και εξηγούσαν ότι εγγυόταν την υγεία, την ευτυχία και τη μακροζωία.

Διότι όταν χαμογελάς στον εαυτό σου είναι σαν να κάνεις ένα λουτρό αγάπης. Το εσωτερικό χαμόγελο δεν δίνει μόνο τονωτική ενέργεια, αλλά διαθέτει επίσης μια δύναμη ίασης διόλου αμελητέα!”

“Ποπό! Και τι πρέπει να κάνω για να το καλλιεργήσω;”

“Μπορείτε να εξασκείστε λίγη ώρα καθημερινά… Κάθε φορά που έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο, καθίστε ήρεμα, αποβάλλετε όλες τις εντάσεις από το σώμα σας, ξεσφίξτε τα σαγόνια μισανοίγοντας ελαφρά το στόμα.
Συνειδητοποιήστε την αναπνοή σας και τη βαθιά χαλάρωση που σας φέρνει με τρόπο φυσικό. Χαρείτε τη ζωογόνο πνοή και φανταστείτε τη σαν ένα εσωτερικό μασάζ.

Αυτή ακριβώς τη στιγμή μπορείτε να νιώσετε το εσωτερικό χαμόγελο: αισθάνεστε μια βαθιά ευφορία, μια ευεργετική εγκατάλειψη, μια γλυκιά γαλήνη.
Μπορείτε επίσης να φανταστείτε ένα λουλούδι που ανθίζει στο επίπεδο του ηλιακού πλέγματός σας…”

Απόσπασμα από το βιβλίο του Raphaelle Giordano “Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις πως έχεις μόνο μία” από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

 

Εκδήλωση στην Εναλλακτική Ατζέντα:

Χιούμορ! Μέσο επαφής και ψυχοθεραπείας με τον Lenny Ravich

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα