Πώς να ξεπεράσουμε την αντίσταση στην αλλαγή για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας

Πώς να ξεπεράσουμε την αντίσταση στην αλλαγή για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας

Καθώς πλοηγούμαστε στο ταξίδι μας για να αλλάξουμε τα ζωή μας, για να εξελιχθούμε, θα έχουμε παρατηρήσει ότι πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Σε πολλές περιπτώσεις, νιώθουμε σαν να παλεύουμε ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό δυσκολεύει την εξέλιξη και πραγματοποίηση των προσωπικών μας ονείρων.

Πολλοί λοιπόν θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλά αποθαρρυνόμαστε από τους φόβους, τις αμφιβολίες μας και τις ψευδείς πεποιθήσεις μας. Και το δυσκολότερο με τις «νέες» εμπειρίες είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει τα αποτελέσματα.

Αν έχετε βιώσει αντίσταση ενώ προσπαθείτε να αλλάξετε, θα γνωρίζετε ότι ο εγκέφαλός σας προτιμά τη σταθερότητα από την αλλαγή. Θέλει να μείνουμε ασφαλείς. Και σίγουρα πολλές φορές αυτό μας προστατεύει από διάφορους κινδύνους, αλλά υπάρχουν και φορές που αποτελεί εμπόδιο.

Τα οφέλη της αλλαγής

Για να βοηθήσετε στη μείωση της αντίστασης στην αλλαγή, θα χρειαστείτε λίγη δουλειά και εξάσκηση. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τα οφέλη της αλλαγής στη ζωή σας.

Αν για παράδειγμα, έχετε βρει νέα εργασία, αλλά τώρα το μετανιώνετε και δειλιάζετε, κάντε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα που θα σας προσφέρει: προσπαθήστε να κινηθείτε πέρα από τις οικονομικές απολαβές. Στη συνέχεια, δουλέψτε τα εξής πολύτιμα εργαλεία:

– Υιοθετήστε μια νοοτροπία εξέλιξης

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ξυπνά απρόθυμα κάθε Δευτέρα πρωί και πάει στη δουλειά του ευχόμενο να ήταν Σάββατο και μη βλέποντας καμία πιθανότητα αλλαγής. Αν όμως θέλετε να ξεπεράσετε την αντίσταση στην αλλαγή, χρειάζεται να πιστέψετε ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Πιστεύοντας σε αυτό, δεν δίνετε χώρο στο συνεχή φόβο, στην ηττοπάθεια και στην αναβλητικότητα.

– Κρατήστε ημερολόγιο επιτυχιών

Οι μικρές νίκες πολλές φορές μας περνούν απαρατήρητες και δεν αντιλαμβανόμαστε καν πως μέσα στην καθημερινότητα κάνουμε μικρά, αλλά σημαντικά βήματα προς την αλλαγή, προς την εξέλιξή μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να αρχίσουμε να στρέφουμε την προσοχή μας στις μικρές νίκες, να τις αναγνωρίζουμε, να τις σημειώνουμε. Είναι αυτές που θα ξυπνήσουν τα κίνητρά μας.

– Χτίστε από μέσα την αυτοπεποίθησή σας

Η αβεβαιότητα για το άγνωστο μας κατακλύζει. Το αντίδοτο φυσικά σε αυτή είναι το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης που βασίζεται στη βεβαιότητα για εμάς.

Ας υποθέσουμε ότι είστε αγχωμένοι για την αγορά του πρώτου σας σπιτιού. Τι μπορεί να κάνετε για ν’ απαλύνετε αυτή την ένταση; Αν η αντίστασή σας βασίζεται στο αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στο δάνειο, τότε καθίστε και φτιάξτε έναν προϋπολογισμό, ώστε να τα δείτε όλα πιο ξεκάθαρα.
Καθώς περνάτε χρόνο σχεδιάζοντας και κατανοώντας την αλλαγή που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας, η αβεβαιότητα θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί. Καθώς ανακαλύπτετε περισσότερα, θα είστε πιο σίγουροι για την ικανότητά να σας να πλοηγηθείτε σε οποιοδήποτε δύσκολο επίπεδο αλλαγής στη ζωή σας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα