Χίλια άτομα, όλοι άνθρωποι

Χίλια άτομα, όλοι άνθρωποι

«Τα μόνα που φέρνουν την ευτυχία στη ζωή είναι η στοργή και η ευσπλαχνία. Αυτά πραγματικά μας δίνουν εσωτερική δύναμη και αυτοπεποίθηση, ελαττώνουν τους φόβους μας και καλλιεργούν την εμπιστοσύνη μας, η οποία με τη σειρά της θρέφει τη φιλία.

Είμαστε κοινωνικά ζώα κα είναι απαραίτητο να συνεργαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Όμως η συνεργασία βασίζεται εξ ολοκλήρου στην εμπιστοσύνη.

Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι άνθρωποι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον – ολόκληρα έθνη επιδιώκουν να έρθουν πιο κοντά.

Όταν είμαστε συμπονετικοί και καλλιεργούμε την ευσπλαχνία, όλη η ατμόσφαιρα γύρω μας γίνεται πιο θετική και φιλική. Βλέπουμε φίλους παντού.

Αν όμως βιώνουμε φόβο και καχυποψία, τότε και οι άλλοι θα κρατήσουν αποστάσεις. Θα είναι και εκείνοι επιφυλακτικοί, καχύποπτοι και δύσπιστοι. Και τότε είναι που εμφανίζεται η μοναξιά.

Ποτέ δεν σκέφτηκα πως είμαι κάτι ξεχωριστό, ιδιαίτερα μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος, και ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου ως την «Αυτού Αγιότητα, τον Δαλάι Λάμα», είπε διακωμωδώντας το κύρος του.

«Στις μεγάλες συγκεντρώσεις δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι είμαστε όλοι άνθρωποι. Χίλια άτομα, όλοι άνθρωποι. Δέκα χιλιάδες ή εκατό χιλιάδες, όλοι άνθρωποι – νοητικά, συναισθηματικά, σωματικά. Έτσι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο.

Ο νους μου ηρεμεί τελείως και γαληνεύει. Αν όμως στρέψω την προσοχή στον εαυτό μου και τον θεωρήσω κάτι ξεχωριστό, τότε θα αισθανθώ αγωνία και νευρικότητα.

Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι πίσω από την υπερβολική αυτοεκτίμηση το κίνητρο είναι να γίνει κανείς πιο ευτυχισμένος, καταλήγει να πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Όταν εστιάζουμε τόσο πολύ στον εαυτό μας, ξεκόβουμε από τους άλλους και εντέλει νιώθουμε και μια εσωτερική αποξένωση, επειδή η ανάγκη για διασύνδεση με τους άλλους είναι θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης.

Αυτή η υπερβολική προσοχή στον εαυτό μας μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία μας.

Ο αλόγιστος φόβος και η καχυποψία αυξάνουν τον κίνδυνο άγχους και υψηλής αρτηριακής πίεσης».

Απόσπασμα από το βιβλίο των Δαλάι Λάμα, Ντέσμοντ Τούτου και Douglas Abrams «Το βιβλίο της Χαράς» από τις εκδόσεις Πεδίο

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα