8χρονο κοριτσάκι από το Μεξικό κερδίζει βραβείο πυρηνικών επιστημών

8χρονο κοριτσάκι από το Μεξικό κερδίζει βραβείο πυρηνικών επιστημών

Στην Xóchitl Guadalupe Cruz, ένα 8χρονο κορίτσι από το Μεξικό, απένειμε βραβείο, το Ινστιτούτο Πυρηνικών Επιστημών της UNAM, για τη δημιουργία μιας συσκευής ηλιακής ενέργειας, η οποία μπορεί να θερμαίνει το νερό.

Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά. Η εφεύρεση της Xóchitl μπορεί να μην είναι απαραίτητη για τις χώρες του 1ου κόσμου, αλλά στην κοινότητα της, η μόνη πηγή ζεστού νερού προέρχεται από την καύση ξύλων και αυτό, δεν απελευθερώνει μόνο καπνούς στο περιβάλλον αλλά οδηγεί και σε καταστροφή των δένδρων και μείωση των δασών του πλανήτη.

Η Xóchitl αγαπά να συμμετάσχει σε επιστημονικά έργα και διαγωνισμούς και γρήγορα χρησιμοποίησε τις γνώσεις της τεχνολογίας για να επιφέρει αλλαγές, πρώτα στο σπίτι της και έπειτα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο θερμαντήρας νερού με ηλιακή ενέργεια, που κατασκεύασε, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ξύλο για τη θέρμανση του νερού, δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες, να απολαμβάνουν την άνεση ενός ζεστού λουτρού, ακόμη και σε ένα χειμωνιάτικο πρωινό.

Η οικογένειά της έχει εγκαταστήσει τη συσκευή της στη στέγη του σπιτιού της και χρησιμοποιεί τη δυνατότητα του ζεστού νερού, για τις ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης: Μαθήτριες από την Κίνα ανακάλυψαν βακτήρια που τρώνε το πλαστικό και το μετατρέπουν σε νερό

Η μικρή Xόchitl είπε ότι το σχέδιό της είχε ως στόχο την επιβράδυνση της αλλαγής του κλίματος, μειώνοντας την ανάγκη των φτωχών ανθρώπων στην αγροτική κοινότητα, να κόβουν δέντρα για καυσόξυλα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Αυτοί είναι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν θερμάστρες, οπότε αυτό που κάνουν είναι να κόψουν τα δέντρα για να πάρουν καυσόξυλα, το οποίο επηρεάζει όλο τον κόσμο μέσω της αλλαγής του κλίματος. Έτσι, αυτό που έκανα είναι να φτιάξω αυτό το έργο, αυτή τη θερμάστρα, από ανακυκλωμένα αντικείμενα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον”.

Η Xόchitl είναι μια ιδιοφυία σε ηλικία 8 ετών! Παιδιά σαν αυτήν, κάνουν το μέλλον του κόσμου μας να φαντάζει λαμπρό! Συγχαρητήρια!

Φωτογραφία: SASSLA Twitter

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα