Τι χρειάζονται οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι για να νιώσουν ευτυχισμένοι

Τι χρειάζονται οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι για να νιώσουν ευτυχισμένοι

Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι επεξεργάζονται τις πληροφορίες σε μεγαλύτερο βάθος, και ως αποτέλεσμα, βιώνουν τον κόσμο λίγο διαφορετικά από τους άλλους. Εικόνες βίας ή ιστορίες απογοήτευσης μπορούν να τους εξουθενώσουν. Οι ξαφνικοί, δυνατοί θόρυβοι, τα έντονα φώτα και τα γεμάτα προγράμματα έχουν τη δύναμη να ταράζουν τους εξαιρετικά ευαίσθητους ανθρώπους.

Έχω συμπεράνει ότι οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικά πράγματα στη ζωή για να νιώσουν ευτυχισμένοι. Παρακάτω, αναφέρω 10 από αυτά.

Ωστόσο, το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, οπότε ο καθένας χρειάζεται και κάτι διαφορετικό για να εξελιχθεί και να προοδεύσει, αλλά και για να νιώσει ευτυχισμένος.

1. Έναν πιο αργό και απλό ρυθμό ζωής

Επειδή επεξεργάζονται βαθύτερα τις πληροφορίες, οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι μπορεί να κινούνται πιο αργά από τους άλλους. Μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν εργασίες, να πάρουν αποφάσεις, αλλά και να αντιληφθούν τα συναισθήματά τους.

2. Χρόνο για να αποσυνδεθούν από μια δύσκολη μέρα

Όπως οι εσωστρεφείς, έτσι και οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι δεν αντέχουν συνεχώς το θόρυβο και την ένταση. Ως αποτέλεσμα, εξαντλούνται πολύ μετά από μια απαιτητική μέρα. Ο χρόνος της χαλάρωσης είναι απαραίτητος γι’ αυτούς.

3. Ένα ήρεμο, ήσυχο μέρος

Ιδανικά αυτό συνδυάζεται με το δεύτερο. Αυτός ο χώρος θα έχει ιδανικά χαμηλό φωτισμό, ελάχιστο θόρυβο, όμορφη αισθητική και τα αγαπημένα εργαλεία του ευαίσθητου ανθρώπου (ένα βιβλίο, μουσική κλπ.).

4. Να μπορούν να είναι ελεύθερα συναισθηματικοί και εκφραστικοί

Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι δεν είναι μόνο πολύ ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα, αλλά είναι συναισθηματικά ευαίσθητοι. Θέλουν και νιώθουν την παρόρμηση να εκφράζονται, να κλαίνε ελεύθερα, να δείχνουν το θυμό τους.

5. Χρόνος για προσαρμογή στην αλλαγή

Οι μεταβάσεις μπορεί να είναι δύσκολες για τον καθένα, αλλά για τους πολύ ευαίσθητους ανθρώπους, μπορούν να συσσωρευτούν πολύ γρήγορα και να γίνουν μια χιονοστιβάδα στρες και τρόμου. Ακόμα και οι θετικές αλλαγές, όπως μια μετακόμιση ή μια νέα σχέση μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο προσαρμογής για τους ευαίσθητους ανθρώπους.

6. Κλειστές, ουσιαστικές σχέσεις

Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι επιθυμούν βαθιές συνδέσεις με τους άλλους. Συγκεκριμένα, βαριούνται ή δυσανασχετούν σε σχέσεις που δεν διαθέτουν ουσιαστική αλληλεπίδραση. Για να την αποκτήσουν, δουλεύουν σκληρά και θέλουν να βλέπουν προσπάθεια και από την άλλη πλευρά.

7. Έναν ήπιο, υγιή τρόπο διαχείρισης της σύγκρουσης

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν έξτρα αγχώδεις όταν εμφανίζεται κάποια σύγκρουση. Και μαζί με την εξωτερική σύγκρουση, επικρατεί και μια εσωτερική μάχη. Μπορεί να έχουν έντονα συναισθήματα για κάτι, αλλά τα κρατούν για τον εαυτό τους, επειδή δεν θέλουν να επηρεάσουν το άλλο άτομο.
Επιπλέον, δεν θέλουν να πληγώνουν τους άλλους, επειδή γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία πόσο πονάει. Έχουν δηλαδή αυξημένα επίπεδα ενσυναίσθησης.

8. Καλό βραδινό ύπνο

Η έλλειψη ύπνου είναι αρκετή για να κάνει κάποιον να νιώθει ανόρεχτο και αντιπαραγωγικό. Αλλά η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει τη ζωή ενός ευαίσθητου ανθρώπου ανυπόφορη.

9. Επιλογές χωρίς καφεΐνη και αλκοόλ

Έκπληξη: Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι ακόμα και στις επιδράσεις της καφεΐνης και του αλκοόλ.

10. Μια διέξοδο για τη δημιουργική τους πλευρά

Πολλοί ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν την ισχυρή ανάγκη να δημιουργούν. Διοχετεύουν τις διορατικές τους παρατηρήσεις, σκέψεις και συναισθήματα στην τέχνη, την ποίηση, τη μουσική και άλλα.

Jenn Granneman

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα