Τα πιο χρήσιμα θέματα συζητήσεων των ευτυχισμένων ζευγαριών

Τα πιο χρήσιμα θέματα συζητήσεων των ευτυχισμένων ζευγαριών

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ευχαριστημένα ζευγάρια συζητούν περισσότερο για ουσιαστικά θέματα και ασχολούνται λιγότερο με επιφανειακά, όπως το κουτσομπολιό, ο καιρός κ.λ.π.

Στην κατηγορία των ουσιαστικών θεμάτων μπορεί να συμπεριληφθεί οτιδήποτε είναι πραγματικά σημαντικό για τον καθένα, έτσι ώστε το μοίρασμα να αυξήσει το δέσιμο, την εμπιστοσύνη και την αλληλοβοήθεια.

Παρ’ όλα αυτά παρακάτω περιγράφω μερικά από τα θέματα συζήτησης, τα οποία είναι χρήσιμο να περιλαμβάνονται στον «κατάλογο» κάθε ζευγαριού:

1.Φόβοι και Ανασφάλειες

Με τη λέξη φόβοι δεν αναφέρομαι σε μικρά άγχη, αλλά σε θέματα που μπορεί να τρομάξουν κα να πανικοβάλλουν.
Τι σας ανησυχεί; Τι θέλετε να βελτιώσετε στον εαυτό σας; Τι ανασφάλειες κουβαλάτε από το παρελθόν σας;
Είναι αλήθεια ότι έτσι θα φανείτε ευάλωτος και θα διακινδυνεύσετε την κριτική, όμως από την άλλη πλευρά μπορεί να νιώσετε ότι σας καταλαβαίνουν και σας υποστηρίζουν.

2.Παιδική ηλικία

Ρωτήστε τον/την σύντροφό σας πώς ήταν σαν παιδί. Έκανε φίλους εύκολα; Τι παιχνίδια του άρεσε να παίζει; Είχε προβλήματα στο σχολείο;
Οι κουβέντες για την παιδική ηλικία είναι πολλές φορές χαλαρές και διασκεδαστικές. Ταυτόχρονα σας βοηθούν να κατανοήσετε την πορεία της προσωπικότητας του ανθρώπου, με τον οποίο μοιράζεστε τη ζωή σας.

3.Οικογενειακή ζωή

Η γνώση για τον τρόπο που μεγάλωσε κάποιος, καθώς και οι σχέσεις με την οικογένεια, είνα σημαντικά στοιχεία για να καταλάβετε την τωρινή του κατάσταση απέναντι στην οικογένεια.
Ποια παράπονα έχει και πώς τα εκφράζει; Με ποιους τα πάει καλύτερα και πώς αντιμετωπίζει τις οικογενειακές συγκεντρώσεις;
Εάν αυτά σας φαίνονται ανούσια, θα σας καλέσω να θυμηθείτε πόσοι γάμοι διαλύθηκαν εξαιτίας των σχέσεων με τις πατρικές/μητρικές οικογένειες των συζύγων.

4.Πολιτικές απόψεις

Τι πιστεύει για την οικονομική κρίση;
Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν οι απόψεις σας, αλλά χρειάζεται να είστε ανοιχτόμυαλοι. Μια σωστή σχέση επιτρέπει και στα δύο μέλη να συζητούν για τις πεποιθήσεις τους, χωρίς να παίρνουν τη διαφωνία προσωπικά.

5.Προηγούμενες σχέσεις

Αποτελεί ένα δύσκολο θέμα για συζήτηση, γιατί κανείς δεν θέλει να ακούσει ιστορίες πάθους για κάποιον άλλον.
Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα προηγούμενων σχέσεων δείχνουν πιθανά προβλήματα στην τωρινή σχέση και προσφέρουν μαθήματα για το παρόν.
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι σε θέση να συζητήσουν για τέτοιες σχέσεις, χωρίς συγκρίσεις με τους πρώην.

6.Τηλεόραση και κινηματογράφος

Συγκρινόμενη με τις συζητήσεις για ανασφάλειες και πολιτικές απόψεις, η κουβέντα για κινηματογραφικές ταινίες φαίνεται αρκετά ρηχή, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά έτσι.
Μια συζήτηση, η οποία αφορά τους χαρακτήρες, τα κίνητρά τους και την υπόθεση είναι δυνατό να αποδειχθεί αρκετά «βαθιά», σε σχέση με τα επιφανειακά σχόλια για την ελκυστικότητα των πρωταγωνιστών.

7.Το μέλλον

Η συζήτηση για το μέλλον είναι πολλές φορές δύσκολη και εξουθενωτική.
Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η πίεση του συντρόφου, για να πάρει αποφάσεις για το μέλλον (π.χ γάμος, παιδιά).
Από την άλλη πλευρά, είναι βασικό να γνωρίζετε τα όνειρα, τους στόχους και τις φιλοδοξίες του. Τι τον κινητοποιεί κα τι θέλει να πετύχει;
Τι είναι διατεθειμένος να κάνει για τυς στόχους του;

Έτσι, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε εάν οι στόχοι σας είναι ταιριαστοί και αν έχει τον απαραίτητο ρεαλισμό και την αναγκαία δυναμικότητα για να αναπτυχθεί δίπλα σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χάρη Καραουλάνη «60 Πρακτικά Μαθήματα Ζωής» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα