Χρησιμοποιώντας την κβαντική φυσική για τον έλεγχο της πραγματικότητας

Χρησιμοποιώντας την κβαντική φυσική για τον έλεγχο της πραγματικότητας

«Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε, όλα όσα είμαστε αναδύονται μαζί με τις σκέψεις μας, με τις σκέψεις μας φτιάχνουμε τον κόσμο» – Gautama Buddha

Μία από τις βασικές αρχές της Κβαντικής Φυσικής είναι η ιδέα ότι η πραγματικότητα υπάρχει σε άπειρες δυνατές καταστάσεις, μέχρι να την παρατηρήσουμε και τότε όλες οι πιθανές εκδοχές της καταρρέουν και μένει μόνο μία επιλογή, την οποία έχουμε κάνει, ώστε να ζήσουμε μέσα σε αυτή.

Ακούγεται ακραίο, αλλά υπάρχει βαριά επιστήμη από πίσω που στηρίζει ακριβώς αυτό το συμπέρασμα. Και οι επιπλοκές, μόλις αρχίσετε πραγματικά να τις εξετάζετε, είναι εκπληκτικά σημαντικές. Εδώ, εξερευνούμε τη δυνατότητα που έχουμε εμείς, ως άνθρωποι, να αλλάξουμε την πραγματικότητα και τον εαυτό μας, το πώς οι επιλογές μας έχουν δραστική επίδραση στην αξία των σχέσεών σας, όπως επίσης και την ικανότητα να βρούμε την ευτυχία και να αποφύγουμε την κατάθλιψη.

Πριν εξετάσουμε τις επιλογές μας, χρειάζεται να καταλάβουμε ένα απλούστερο παράδειγμα του πώς έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε τον εξωτερικό κόσμο. Σκεφτείτε ότι κάθεστε στον καναπέ σας και ξαφνικά έχετε την επιθυμία να κάνετε κάτι διαφορετικό. Σηκώνεστε και τώρα έρχεστε αντιμέτωποι με μια απόφαση ανάμεσα σε αμέτρητους συνδυασμούς της πραγματικότητας: θα μπορούσατε να πάτε στο μπάνιο, θα μπορούσατε να πάτε στο υπνοδωμάτιο, να περπατήσετε έξω, να αρπάξετε μια μπάλα και να την πετάξετε στην τηλεόραση ή να συρθείτε στο πάτωμα και να γαυγίσετε σαν σκύλος.

Θα μπορούσατε να μπείτε σε μια τράπεζα με ψεύτικο όπλο, να την ληστέψετε και να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα για να αγοράσετε ένα αεροπορικό εισιτήριο σε έναν τροπικό προορισμό, όπου θα μπορέσετε να ζήσετε σαν μοναχός ή να γίνετε επιχειρηματίας. Ή θα μπορούσατε απλά να κάτσετε ξανά στον καναπέ. Η ουσία είναι μία: θα μπορούσατε να κάνετε ό,τι φαντάζεστε. Έχετε επιλογές, είστε περιορισμένοι μόνο από το φόβο του πόνου και τις συνέπειες του νόμου.

Μέσα στη σφαίρα της λογικής και με αρκετό χρόνο και προσπάθεια, μπορείτε να βυθίσετε τη συνειδητότητά σας σε όποια πραγματικότητα θέλετε. Αλλά πριν μπορέσετε να δράσετε, πρέπει να αποφασίσετε ποια πράξη θα ακολουθήσετε, ποια πραγματικότητα θέλετε να «παρατηρήσετε» εις βάρος των άλλων επιλογών, τις οποίες θα αγνοήσετε.

Μόλις επιλέξετε μία και διοχετεύσετε ενέργεια σε εκείνη την παρατηρούμενη επιλογή, ξαφνικά τα φωτόνια γύρω σας θολώνουν και μετατοπίζονται, καθώς εσείς βυθίζεστε όλο και περισσότερο σε εκείνη την πραγματικότητα. Οι επιλογές που δεν κάνατε, ωστόσο, τώρα ξεθωριάζουν από την συνειδητή σκέψη, μένουν εκτός παρατήρησης και γι’ αυτό αρχίζει να δημιουργείται μία αποσύνθεση των κβαντικών πιθανοτήτων, καθώς εσείς κινείστε μακριά από αυτές, με στόχο την επιλεγμένη πραγματικότητα.

Αλλά η επιλογή που όντως κάνατε – τα φωτόνιά της τώρα γίνονται πιο έντονα, μετατρέπονται από αφηρημένη φανταστική επιλογή σε χειροπιαστές μορφές, με τις οποίες μπορείτε να αλληλεπιδράσετε (είτε αυτή είναι η πόρτα του μπάνιου, το ψεύτικο όπλο ή η άμμος της παραλίας).

Αυτή είναι η δύναμη που έχετε κάθε στιγμή: να δείτε όλες τις πιθανές μελλοντικές επιλογές που θα μπορούσατε να πάρετε και ύστερα να αφοσιωθείτε συνειδητά σε εκείνη που φαίνεται η καλύτερη για εσάς με το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να θυμάστε, όταν νιώθετε παγιδευμένοι στην ψευδαίσθηση μιας δουλειάς ή μιας σχέσης ή κάποιας άλλης ταμπέλας. Αν κάτι στη ζωή σας έχει γίνει πηγή πόνου και θλίψης για εσάς, έχετε τη δύναμη να την αλλάξετε. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε μια διαφορετική πραγματικότητα για την επόμενη στιγμή.

Μείνετε στο εδώ και τώρα: Γιατί μπορείτε να παρατηρήσετε μόνο ένα στιγμιότυπο πραγματικότητας σε κάθε δοσμένη στιγμή

Ας επιστρέψουμε για λίγο στο σενάριο του καναπέ. Αν αποφασίσατε να πάτε στο μπάνιο, όταν σηκωθήκατε από τον καναπέ, τότε όλα τα πιθανά φωτόνια γίνονται νεροχύτης, μπανιέρα, λεκάνη και πιθανότατα μια χιλιοχρησιμοποιημένη κουρτίνα μπάνιου. Και όλα εκείνα τα πιθανά φωτόνια που αγνοήσατε (η τράπεζα, το αεροπλάνο και η παραλία) δεν είναι πια αληθινά.

Δεν έχετε τρόπο να επιβεβαιώσετε την ύπαρξή τους σε αυτό το σημείο. Θα μπορούσε να έχει πέσει μια βόμβα, καταστρέφοντας όλα τα άλλα μέρη, εκτός του μπάνιου σας, που βρίσκεστε τώρα. Φυσικά δεν θα υποθέσετε κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχετε πραγματική απόδειξη και έτσι μπορεί να κάνετε λάθος. Η ουσία πάντως είναι αυτή: οτιδήποτε δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα, δεν υπάρχει.

Αυτό είναι το modus operandi του κινήματος «Μείνε στο εδώ και τώρα», το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο στις ανατολικές φιλοσοφίες. Εκείνοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι μπορούμε να αντιληφθούμε μόνο ένα μέρος τη φορά και γι’ αυτό οτιδήποτε έξω από αυτή τη στιγμή χωροχρόνου δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα. Γνωρίζοντάς το αυτό, δεν υπάρχει λόγος να υπεραναλύετε και να ανησυχείτε με πραγματικότητες που δεν μπορούν να αποδειχθούν ότι είναι αληθινές, πραγματικότητες που δεν έχουν καμία (παροντική) επίδραση στη ζωή σας.

Χρησιμοποιώντας τη φαντασία

Αν όμως τελικά αποφασίσετε να αποδράσετε από τη στιγμή, αποκτάτε τη δύναμη να οραματιστείτε μια μελλοντική πραγματικότητα που τώρα ακόμα δεν υπάρχει. Έτσι, αντί απλά να επιλέγετε από μια ήδη υπάρχουσα μορφή στο μυαλό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε νέες μορφές φωτονίων που δεν έχουν υπάρξει ξανά και να τις εισάγετε στην πραγματικότητα.

Αυτή είναι η εκπληκτική ικανότητα που έχει το είδος μας και την οποία έχουμε αποκαλέσει φαντασία: η ικανότητα να οραματιστούμε νοητικά ένα εργαλείο ή μια έννοια και ύστερα να την φέρουμε στην πραγματικότητα. Όλα όσα βλέπετε σήμερα: ουρανοξύστες, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τραπέζια, καρέκλες, υπολογιστές, ακόμα και τα ρούχα σας – όλα αυτά είναι αντικείμενα που τώρα μπορείτε να επιλέξετε να αλληλεπιδράσετε με αυτό, ακόμα κι αν αρχικά υπήρχαν μόνο στο μυαλό κάποιου.

Ήταν όλα κάποτε αδρανή κομμάτια κβαντικών πιθανοτήτων που επέπλεαν στην αφηρημένη θάλασσα της ανθρώπινης φαντασίας, μέχρι που κάποιος βρήκε τα μέσα να επιδιώξει και να προσπαθήσει τη δημιουργία τους.

Αυτά τα μέσα, εντούτοις, είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμούς εξωτερικών πόρων και εσωτερικής κατανόησης. Βλέπετε, αν επιλέγαμε μόνο σε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο, θα ήμασταν ακόμα σε μια πρωτόγονη μορφή, προσπαθώντας απλά να επιβιώσουμε, αντιδρώντας στις εξωτερικές συνθήκες και στις οργανικές μας ανάγκες.

Αλλά αυτή η μοναδική ικανότητα να καταλάβουμε τον κόσμο και ύστερα να τον φανταστούμε με νέους τρόπους, μας πρόσφερε την απαραίτητη έμπνευση να εφευρίσκουμε, ανακαλύψουμε, κατασκευάσουμε, αλλά και να μορφοποιήσουμε προσωπικότητες και την εικόνα του εαυτού. Συνδυάζοντας τις εσωτερικές επιλογές της επιθυμίας μας με τους εξωτερικούς πόρους, ξεκλειδώνουμε την πραγματική μας δυναμική.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα