Γνωρίστε τα χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου

Γνωρίστε τα χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στους τρόπους με τους οποίους διάφορες χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Δέντρα, Άγιοι Βασίληδες, γλυκά και κάλαντα. Υπάρχουν όμως μικρές διαφορές στον εορτασμό των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο. Ως επί το πλείστον εντοπίζονται στον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, την κουλτούρα και τις δεισιδαιμονίες κάθε λαού.

Ας δούμε λοιπόν τα διαφορετικά έθιμα των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο..

Ιταλία

Η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου. Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά.

Κατά την Ιταλική παράδοση, τη παραμονή των Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει με την μαγική της σκούπα πάνω από τα σπίτια και αφήνει δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο.

Γερμανία

Οι Γερμανοί δίνουν μεγάλη προσοχή στο στόλισμα του σπιτιού με διάφορα φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Συνηθίζουν να στολίζουν επίσης το εξωτερικό του σπιτιού με φυσικό έλατο.

Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το “Adventskranz”, όπου σύμφωνα με αυτό βάζουν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που η κάθε μία συμβολίζει μία από τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Κάθε Κυριακή στο τέλος της εβδομάδας ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Με τον τρόπο αυτό μετράνε αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για το νέο έτος.

Γαλλία

Στη Γαλλία, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη ημέρα.

Ο δικός τους Άγιος Βασίλης, ο Pere Noel, δίνει τα δώρα του το βράδυ στις 24 Δεκεμβρίου. Οι Γάλλοι, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο εορταστικό τους τραπέζι, τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς.

Τα αλεξανδρινά λουλούδια, ή όπως τα αποκαλούν «αστέρια των Χριστουγέννων» επιλέγονται τόσο για να στολίσουν το σπίτι τους, όσο και ως δώρο σε αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αυστρία

H περίοδος των Χριστουγέννων ξεκινά από την πρώτη  Δεκεμβρίου. Στις 6 Δεκεμβρίου ο Άγιος Νικόλαος μοιράζει τα δώρα. Οι Αυστριακοί τοποθετούν και αυτοί στο χριστουγεννιάτικο στεφάνι τους, κεριά τα οποία και ανάβουν ένα ένα κάθε Κυριακή μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.

Σουηδία

Έχουν το έθιμο της «Λουτσία» που συμβολίζει το φως. Στις 13 Δεκεμβρίου, το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με κουλουράκια. Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα κεριά ενώ τραγουδά κάλαντα, βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία».

Ιαπωνία

Τα χριστούγεννα είναι εργάσιμη μέρα στην Ιαπωνία, πολλοί γιαπωνέοι όμως γιορτάζουν μετά τη δουλειά τους, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο!. Τα δώρα στα παιδιά τα φέρνει ο «Hoteiosho», μια αρχαία γιαπωνέζικη θεότητα.  Ο Hoteiosho έχει την ιδιαιτερότητα να έχει μάτια και πίσω στο κεφάλι του και έτσι παρακολουθεί και ξέρει ποια παιδιά ήταν φρόνιμα και ποια όχι στην διάρκεια της χρονιάς.

Μεγάλη Βρετανία

Τα παιδιά γράφουν γράμμα στον “Father Christmas”, όπου του δίνουν ευχές και του ζητούν το δώρο τους. Ρίχνουν το γράμμα μέσα στο τζάκι, ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο.

Ιρλανδία

Οι Ιρλανδοί κρεμούν στο τζάκι μεγάλες τσάντες αντί για μπότες για να αφήσει μέσα ο Άγιος Βασίλης τα δώρα του. Αφήνουν ένα ποτήρι μπύρα Guinness και ένα κομμάτι κρεατόπιτα στην εξώπορτα του σπιτιού τους, για να τα βρει ο Άγιος Βασίλης όταν θα τους επισκεφτεί.

 Ρωσία

Το  χριστουγεννιάτικο έθιμο υποδεικνύει να ντύνουν μία νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παραστήσει την Παναγία. Σε πολλές περιοχές της Ρωσίας με ορθόδοξους χριστιανούς,  γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή και ως «Σοτσέλνικ» στις 6 Ιανουαρίου, βασισμένοι στο Ιουλιανό ημερολόγιο.

Ελβετία

Τα παιδιά περιμένουν τον Άγιο Νικόλαο να τους φέρει δώρα και γλυκά την 6η Δεκεμβρίου. Την τελευταία Πέμπτη, πριν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά παρελαύνουν τραγουδώντας τα κάλαντα. Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντροι άνδρες του χωριού φοράνε μαύρα κοστούμια και ψηλά μαύρα καπέλα και κάνουν παρέλαση στους δρόμους.

Βέλγιο

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων ξεκινά από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas (Άγιος Βασίλης). Ο Sinterklaas, με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet μοιράζουν τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas.

Ισπανία

Για τους Ισπανούς τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική εορτή του χρόνου και την παραμονή (Noche Buena) γιορτάζει όλη η οικογένεια μαζί. Ακολουθεί η Πρωτοχρονιά, η οποία ονομάζεται «Noche Vieja», και η 6η Ιανουαρίου ή «Dia de Reyes». Η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει με τη μεγάλη κλήρωση της 22ης Δεκεμβρίου.

Νορβηγία

Τα Χριστούγεννα ονομάζονται  «Jul» και έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο. Το δώρο του είναι ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα