Τα χρώματα έχουν την δύναμη να επηρεάσουν και τους μη βλέποντες

Τα χρώματα έχουν την δύναμη να επηρεάσουν και τους μη βλέποντες

Ο ‘Αλμπερτ Ζεντ-Γκιοργκί, τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη βιταμίνη C, πειραματίστηκε με το χρώμα και κατέληξε σε κάποια σπουδαία συμπεράσματα.

Στην έρευνα που έκανε, άφησε ορισμένα ένζυμα και ορμόνες εκτεθειμένα σε φώτα διαφόρων χρωμάτων και διαπίστωσε πως συγκεκριμένα χρώματα προκαλούσαν μοριακές αλλαγές στα ένζυμα και στις ορμόνες.

Αν διαφορετικά χρώματα επιδρούν στη μοριακή σύνθεση των ενζύμων, είναι δυνατόν να μην ασκούν ισχυρή επίδραση σ’ εμάς;

Άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ κάποια χρώματα μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα των ενζυματικών αντιδράσεων, άλλα πάλι απαμβλύνουν την αντίδραση ενζύμων. Επίσης, κάποια χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την κίνηση των ενζύμων.

Ο δρ Μαξ Λούστσερ, επιστήμονας χρωματολόγος, μελέτησε τις προτιμήσεις των ανθρώπων ως προς τα χρώματα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αντιδράσεις του καθένα μας προσωπικά στα χρώματα επιδέχονται εξηγήσεων που υπερβαίνουν τις πολιτισμικές διαφορές και είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας.

Συμπέρανε ότι οι προτιμήσεις μας ως προς τα χρώματα εκφράζουν την κατάσταση του μυαλού μας, καθώς και τα πιθανά προβλήματα λειτουργίας των αδένων.

Ακόμα και οι τυφλοί επηρεάζονται από τα χρώματα.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία έδειξαν πως ένας μεγάλος αριθμός τυφλών μπορεί να προσδιορίσει τα χρώματα με την αφή.

Μερικοί τυφλοί λένε, για παράδειγμα, πως το κόκκινο τους προκαλεί θερμότητα και φαγούρα (η θερμοκρασία όλων των επιφανειών μετρήθηκε ώστε να είναι ίδια σε κάθε χρώμα) ενώ το μπλε τους προσδίδει μια ανακουφιστική και δροσιστική αίσθηση.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρώματα μας επηρεάζουν όχι μόνον οπτικά αλλά επιδρούν και στα ενεργειακά μας πεδία, ακόμα κι όταν τα μάτια μας είναι κλειστά κι όταν κοιμόμαστε.

Αλλεπάλληλες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στα πιο ζεστά χρώματα όπως κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο, αυξάνει την πίεση του αίματος, το σφυγμό της καρδιάς και τον αναπνευστικό ρυθμό, ενώ η έκθεση στο πράσινο, στο μπλε και στο μαύρο μειώνει την πίεση του αίματος, το σφυγμό της καρδιάς και τον αναπνευστικό ρυθμό.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ντένις Λιν «Ιερός Χώρος» από τις εκδόσεις Κέδρος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα