Yoga: Τα 8 δημοφιλέστερα είδη και οι διαφορές τους

Yoga: Τα 8 δημοφιλέστερα ήδη και οι διαφορές τους

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε επιτέλους yoga, αλλά καθώς ψάχνατε τον κατάλληλο χώρο γι’ αυτό, ανακαλύψατε έναν ολόκληρο κόσμο διαφορετικών ειδών, ενώ εσείς νομίζατε ότι υπάρχει μόνο ένα. Ακούτε όλους αυτούς τους διαφορετικούς όρους και δεν γνωρίζετε πια ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς.

Κάθε τεχνική της Γιόγκα που χρησιμοποιείται συστηματικά για να αντιμετωπίσει το ψυχικό και συναισθηματικό στρες, το σωματικό τραυματισμό ή τον πόνο ή απλά για να χαλαρώσει σώμα και νου μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτική yoga. Ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε το είδος που σας ταιριάζει είναι, φυσικά, να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μπορείτε. Το ιδανικότερο είναι να αλλάζετε όποτε θέλετε studios, δασκάλους/δασκάλες και είδος.

Εντούτοις, αυτό δεν είναι πάντα τόσο εφικτό και εύκολο, όσο λέγεται. Ως εκ τούτου, στο παρόν άρθρο, θα επιχειρήσουμε να αναφερθούμε στα κυριότερα και δημοφιλέστερα είδη, ώστε να πάρετε μια πρώτη γεύση για την πλούσια και συναρπαστική ποικιλία της yoga.

Τα 8 κυριότερα είδη της yoga:

1. Hatha yoga:

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα είδη yoga· εξ ορισμού, hatha σημαίνει κάθε σωματική εξάσκηση της yoga, οπότε κατά κάποιο τρόπο αναφέρεται σε κάθε είδος yoga που υπάρχει. Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στη hatha yoga εννοούμε τυπικά κάθε βασική και κλασσική προσέγγιση που συνδυάζει ασκήσεις αναπνοής και ακολουθία θέσεων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει και ενσωματώνει Asanas (συγκεκριμένες θέσεις), Pranayama (ελεγχόμενες αναπνοές), διαλογισμό και kundalini. Σκοπός είναι η εξάσκηση των θέσεων, προσεγγισμένων όμως με μια ήρεμη, διαλογιστική διάθεση. Ξεκινάτε αργά, εστιάζοντας στις αναπνοές, συνεχίζετε με την ακολουθία θέσεων, η οποία μπορεί να διαφέρει, καθώς η ποικιλία εδώ είναι μεγάλη. Συνήθως, προτείνεται σε όλους θέλουν να ξεκινήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τη yoga.

2. Iyengar Yoga:

Αυτό το είδος εστιάζει πολύ στην ακρίβεια και λεπτομέρεια της κίνησης, αλλά και στην ευθυγράμμιση του σώματός σας. Καθιερώθηκε από τον yoga master B.K.S Iyengar πριν από περίπου 60 χρόνια. Οι θέσεις διαρκούν περισσότερο απ’ ότι στα άλλα είδη yoga. Σε αυτό το είδος, αργά και σταθερά περνάτε από τη μία θέση στην άλλη, διορθώνετε τη στάση σας, ώστε να υπάρχει ευθυγράμμιση και μένετε εκεί για ένα λεπτό. Ύστερα, χαλαρώνετε με λίγες αναπνοές, πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Πολλές φορές, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός, όπως μαξιλάρια, κουβέρτες και μικρά τούβλα, ώστε να βοηθήσουν τους λιγότερο ευλύγιστους. Το επίπεδο δυσκολίας προσαρμόζεται και έτσι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά και σε άτομα με κινητικά προβλήματα υγείας. Λόγω του αργού ρυθμού της και της χρήσης βοηθητικού εξοπλισμού, αποτελεί σπουδαία επιλογή για όσους αναρρώνουν από κάποιο τραυματισμό· γι’ αυτό και σήμερα είναι αρκετά διαδεδομένη.

3. Kundalini yoga:

Αποτελεί μια κάπως διαφορετική, εναλλακτική προσέγγιση της yoga, η εξάσκηση της οποίας συγκεντρώνεται στην αφύπνιση της ενέργειας από τη βάση της σπονδυλικής στήλης, η άντλησή της προς τα επάνω και η απελευθέρωσή της με ανώτερο στόχο την επίτευξη αυτεπίγνωσης. Εκτός από τις θέσεις που αλλάζουν με μια φυσική ροή, ένα τυπικό μάθημα kundalini yoga περιλαμβάνει επίσης διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοών, ακόμα και τραγούδια. Η εστίαση βρίσκεται εδώ κυρίως στο εσωτερικό μας κομμάτι και στην ενέργεια που κρύβουμε μέσα μας.

4. Ashtanga yoga (power yoga):

Το όνομα αυτό δόθηκε από τον δάσκαλο Sri K Pattabhi Jois. Αυτό το είδος yoga είναι σωματικά απαιτητικό, καθώς εμπλέκει τις συγχρονισμένες αναπνοές με σταδιακά δυσκολότερες και συνεχόμενες θέσεις- μια διαδικασία που ξυπνά το σώμα, μας κάνει να ιδρώνουμε σαν να κάνουμε γυμναστική και αποτοξινώνει έτσι τους μύες και τα εσωτερικά μας όργανα. Αποτελείται από έξι σειρές συγκεκριμένων θέσεων που εναλλάσσονται σχετικά γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, ευλυγισία, καλή φυσική κατάσταση και αντοχή, αλλά και νοητική/ ψυχική χαλάρωση. Η Ashtanga είναι ένα δυναμικό είδος yoga, θα λέγαμε αθλητικό.

5. Vinyasa yoga:

Δυναμική μορφή yoga που συνδέει την κίνηση με τη ροή της αναπνοής με τρόπο που θυμίζει χορό. Στη viniyasa yoga δεν μένετε πολύ στην ίδια θέση, οπότε, λόγω του ρυθμού, ο καρδιακός παλμός ανεβαίνει. Ακόμα και η μουσική είναι πιο δυναμική σε σχέση με τα άλλα παραδοσιακά είδη. Εξαιτίας της έντασης και της γρήγορης εναλλαγής των θέσεων, είναι κατάλληλη για μείωση λίπους και για ενδυνάμωση και εκγύμναση πολλών μυικών ομάδων.

6. Bikram yoga (hot yoga):

Ο ιδρυτής της ήταν ο Bikram Choudhury, αρσιβαρίστας και μάλιστα χρυσός Ολυμπιονίκης. Η Bikram αποτελείται από μια συγκεκριμένη σειρά 26 θέσεων και δύο ασκήσεις αναπνοών, οι οποίες γίνονται σε ένα δωμάτιο με θέρμανση που φτάνει τους 95-105 °C και 40% υγρασία. Όλα τα studios Bikram ακολουθούν κανονικά το ίδιο σετ ασκήσεων με την ίδια σειρά, ώστε κάθε φορά που μπαίνετε στην αίθουσα και ξεδιπλώνετε το χαλάκι, να ξέρετε ακριβώς τι να κάνετε. Αυτό το είδος yoga είναι αρκετά έντονο και ίσως κουραστικό για όσους δεν το έχουν συνηθίσει. Ωστόσο, συνιστά εξαιρετική μορφή άσκησης, καθώς εστιάζει στη μυική ενδυνάμωση και αντοχή, στην καρδιαγγειακή ευλυγισία και υγεία, αλλά και στην απώλεια βάρους. Επίσης, λόγω της θέρμανσης, περιλαμβάνει και τη διαδικασία αποτοξίνωσης, αλλά και προστατεύει από πιθανούς τραυματισμούς.

7. Prenatal yoga (για εγκύους):

Σε αυτό το είδος, οι θέσεις της yoga είναι προσεκτικά προσαρμοσμένες στις μέλλουσες μαμάδες. Είναι σχεδιασμένη για όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, ακόμα και για τις γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει και προσπαθούν να επαναφέρουν το σώμα τους στην πρότερη φυσική κατάσταση. Ο κύριος στόχος είναι να διατηρηθούν δυνατοί οι μύες, η ενέργεια και η αντοχή και κατά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, οι ασκήσεις αναπνοών και ο διαλογισμός προετοιμάζει τις γυναίκες ψυχολογικά και σωματικά και για τη διαδικασία της γέννας.

8. Aerial yoga:

Αρκετά διαδεδομένο πια είδος που αποτελεί εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης της yoga και αρκετά διασκεδαστικό. Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, κάθεστε πάνω σε μια απαλή, υφασμάτινη αιώρα, η οποία κατασκευάζεται από ειδικό ύφασμα υψηλής πυκνότητας και γι’ αυτό έχει και μεγάλη αντοχή, καταφέρνοντας να κρατήσει όλο μας το βάρος. Μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το ύψος και το επίπεδο δυσκολίας. Σε αυτό το είδος οι ασκήσεις είναι οι παραδοσιακές, προσαρμοσμένες πάνω στην αιώρα. Οι περισσότερες θέσεις συνίστανται από απλές διατάσεις, ενώ άλλες χρησιμοποιούν την αιώρα ως στήριξη των γλουτών, του αστραγάλου, αλλά και των χεριών για απόκτηση ευλυγισίας και ισορροπίας.

….

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα