Πέρα από τα φάρμακα: Yoga και άλλες ασκήσεις αναπνοής για το άσθμα και τη ρινίτιδα.

unnamed

Γράφει η Βασιλεία Κουλίδου

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων θα παρουσιαστεί στους παιδίατρους μια εναλλακτική οδό για τη θεραπεία του άσθματος πέρα από τα φάρμακα: τις  Γιόγκικες Θεραπευτικές Τεχνικές.

Οι θεραπευτικές οδοί που μας υποδεικνύει  η Yoga για το άσθμα έχουν να κάνουν με :

–  Τη μηχανική του πνεύμονα και τις πολύ σημαντικές Αναπνευστικές τεχνικές (Pranayamas) που αυξάνουν τη ροή του αέρα και τον διευρύνουν.

–  Στάσεις του σώματος (asanas) που ανοίγουν, «καθαρίζουν» τον πνεύμονα και προκαλούν σύσπαση στο διάφραγμα ελευθερώνοντας την αναπνοή.

–  Την ενεργοποίηση και εξισορρόπηση στην έκκριση ορμονών στο σώμα.

–  Τη μείωση του stress. Η Yoga διαθέτει τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού που ηρεμούν τη νευρικότητα και διώχνουν το stress  που με τη σειρά του μειώνει ή και εξαλείφει το άσθμα. Αυτό συμβαίνει μέσω:

  • της ολόκληρης αναπνοής,
  • κάποιων ειδικών asanas,
  • τεχνικών χαλάρωσης: όπως ο οραματισμός  ή η βαθιά χαλάρωση.
  • και τεχνικών διαλογισμού: όπως  η επαναλαμβανόμενη θετική φράση (mantra), τοKiirtan:  τραγούδι διαλογισμού ή ο καθοδηγούμενος διαλογισμός.

Οι ερευνητικές ομάδες στο εξωτερικό έχουν ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τη χρήση της yoga ως θεραπευτική τεχνική σε ασθματικές καταστάσεις.  Αυτό που μένει είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και να ενώσουμε όλοι μαζί τις γνώσεις μας για το καλό της θεραπείας.

 

Yoga-εικόνες-120Η Βασιλεία Κουλίδου (RCYS,E-RYT,RCYT,RPYT) είναι Συστημική Παιδαγωγός, Εκπαιδεύτρια Οικογενειακής Yoga και ιδρύτρια του Κέντρου Yoga “Neo” από το 2008 (www.neoyoga.gr)Διαβάστε περισσότερα

 

Θα συμμετέχει ως ομιλήτρια στη 16η Μετεκπαιδευτική Διημερίδα «Το Αλλεργικό Παιδί στην κλινική Πράξη»,  με θέμα ομιλίας “Πέρα από τα φάρμακα: Yoga και άλλες ασκήσεις αναπνοής για το άσθμα και τη ρινίτιδα.”

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα