Ο θυμός είναι βασικός παράγοντας όταν επηρεάζει τη σχέση μας σε απόλυτο βαθμό. Δεν είναι μόνο ότι τη φθείρει ή ότι δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο ζευγάρι, αλλά ότι μπορεί να καταστρέψει και να διαλύσει μια σχέση.
Ο θυμός είναι από τους πρώτους παράγοντες που οδηγεί στη διάλυση μιας σχέσης. Είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να επηρεάσει όλους τους ανθρώπους.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να θυμώσει. Ακόμα και τα πολύ ήρεμα άτομα. Ο θυμός, λοιπόν, δημιουργείται όταν εισπράττουμε ένα αρνητικό ερέθισμα από τον άλλον, χωρίς ωστόσο ο λόγος να είναι πάντα σημαντικός.
Μπορεί να οδηγούμαστε στον θυμό και με μια ασήμαντη λεπτομέρεια, και αυτό να επηρεάζει το άτομο ψυχοσωματικά. Το σώμα μας αλλάζει εντελώς.
Αφού προηγηθεί η έκκριση της αδρεναλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται η αναπνοή, η ταχυπαλμία και οι κινητικές αντιδράσεις γίνονται έντονες.
Επομένως έχουμε την τάση να εκδηλώνουμε τον θυμό και την οργή μας στον άνθρωπο που μας έχει προκαλέσει το αρνητικό συναίσθημα.
Ο θυμός προκαλείται γιατί πιστεύουμε ότι το άλλο άτομο ό,τι κάνει το κάνει επίτηδες για να μας προκαλέσει.
Όταν εκτονώνεται η οργή λειτουργεί ενάντια στο περιβάλλον μας, γιατί δημιουργεί προβλήματα σε όσους τη δέχονται.
Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος της οργής μας, μεγιστοποιεί πάντα το πρόβλημα που δημιουργείται γύρω μας. Αυτό γίνεται γιατί με τον θυμό δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα, αλλά το μεγεθύνουμε.
Ο θυμός προκαλεί σύγκρουση και επιθετικότητα που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή όχι μόνο μιας σχέσης αλλά και μιας επαγγελματικής συνεργασίας ή μιας πολύ δυνατής φιλίας.
Με τον θυμό, λοιπόν, ειδικά μέσα στη σχέση μας οδηγούμαστε δυνητικά στην καταστροφή, και παρόλο που αυτό το γνωρίζουμε δεν κάνουμε τίποτα για να μην επαναληφθεί.
Tι μας κάνει να θυμώνουμε πάρα πολύ;
Αυτό που μας κάνει να θυμώνουμε πολύ είναι η επανάληψη μιας αρνητικής συμπεριφοράς του δικού μας ανθρώπου, του συντρόφου μας.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δανιά «Όσο πιο λίγο μ’ αγαπάς τόσο πιο πολύ σε θέλω» από τις εκδόσεις Καστανιώτη