Η Υπνοθεραπεία ως συμπληρωματική θεραπεία της κατάθλιψης

Η Υπνοθεραπεία ως συμπληρωματική θεραπεία της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη στις μέρες μας αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη νόσο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάθλιψη συχνά προκύπτει από την έκθεση σε κάποιο τραυματικό γεγονός. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε κάποιον να λέει: «Δεν είχα ποτέ κατάθλιψη μέχρι που πέθανε ο πατέρας/ μητέρα/ παιδί / σύζυγος / καλύτερος φίλος μου».

Όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο φύγει από τη ζωή, συνήθως πρέπει να ασχοληθούμε με τις εκκρεμότητές του ή ίσως χρειαστεί να αναλάβουμε τις δικές του ευθύνες. Οτιδήποτε από τα παραπάνω μπορεί να λειτουργήσει ως τραυματικό έναυσμα. Αν χάσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο αλλά δεν καταφέρουμε να βρούμε χρόνο για να πενθήσουμε πλήρως για την απώλειά μας και να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας, τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να εμφανιστούν αμέσως.

Άλλα τραυματικά γεγονότα που λειτουργούν ως εναύσματα είναι η απόλυση από τη δουλειά, το διαζύγιο, η διακοπή μιας σχέσης, τα οικονομικά προβλήματα (πχ περικοπή μισθού, πτώχευση) ή ακόμα και η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου.

Συμπτώματα

Παρακάτω περιγράφονται ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κατάθλιψης που μπορεί να παρουσιαστούν σταδιακά. Είναι σκέψεις ή φράσεις που λέμε στον εαυτό μας και μπορεί να υποδηλώνουν εμφάνιση της ασθένειας:

1) «Δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι μου το πρωί. Δεν έχω όρεξη να ασχοληθώ με πράγματα ή δραστηριότητες που μέχρι και πριν λίγο καιρό μου κρατούσαν το ενδιαφέρον».

2) «Τρώω συνέχεια και έχω πάρει πολλά κιλά» ή «Ξανάρχισα να πίνω και να καπνίζω σε υπερβολικό βαθμό».

3) «Δεν νιώθω πόνους στο σώμα, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να έχω καρκίνο/ αρθρίτιδα/ διαβήτη ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια».

4) «Εκνευρίζομαι με το παραμικρό, έχω συνέχεα νεύρα, και κυρίως νιώθω μουδιασμένος/η».

5) «Δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά και νιώθω συνέχεια εξαντλημένος/η».

Για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων, ο αρμόδιος γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Έτσι όμως, απλώς μειώνονται τα συμπτώματα, δεν αντιμετωπίζεται η υποκείμενη αιτία που αποτελεί και τη ρίζα της κατάθλιψης.

Με τη βοήθεια άλλων θεραπευτικών μεθόδων ίσως υπάρξει υποχώρηση, αλλά είναι πιθανό τα συμπτώματα να υποτροπιάσουν.

Ο βασικός λόγος που οι άλλες θεραπείες δεν λύνουν πραγματικά το πρόβλημα της κατάθλιψης είναι επειδή δεν φτάνουν στα βαθύτερα αίτια που την προκαλούν!

Η Κλινική Υπνοθεραπεία λειτουργεί συμπληρωματικά στη θεραπεία της κατάθλιψης

Αυτό συμβαίνει διότι η Υπνοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο στον συνειδητό νου, αλλά και στον υποσυνείδητο. Έτσι, εμβαθύνουμε περισσότερο και δεν δίνουμε προσοχή μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Συνήθως ο ασθενής έχει αυτό που ο δρ Fritz Perls ονομάζει «εκκρεμότητες». Δηλαδή, αν χάσουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο, τη δουλειά ή το σπίτι μας, δημιουργούνται άλυτα συναισθήματα, όπως δυσαρέσκεια, λύπη, επίρριψη ευθυνών, θυμός, ενοχή, ζήλια και φόβος. Όλα αυτά συσσωρεύονται στο σώμα και πρέπει να απελευθερωθούν. Αν δεν συμβεί αυτό, θα παραμείνουν κρυμμένα χωρίς να γίνονται συνειδητά. Όταν το τραύμα και η θλίψη παραμείνουν χωρίς θεραπεία, απλώς «κουκουλώνονται» από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, την εθιστική συμπεριφορά και την ταυτόχρονη καταστολή τους.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία είναι αποτελεσματική, διότι εντοπίζει τη ρίζα της κατάθλιψης και ολοκληρώνει την ημιτελή δουλειά που διαφορετικά συνεχίζει να ανακυκλώνεται με αποτέλεσμα να αυτοσαμποτάρουμε τον εαυτό μας και να ακολουθούμε μη θεμιτές συμπεριφορές.

Ο Υπνοθεραπευτής αναλύει τις τραυματικές εμπειρίες και αναμνήσεις και βοηθά να απελευθερωθούν από το σώμα τα οδυνηρά συναισθήματα. Στο τέλος των συνεδριών, ο ασθενής νιώθει ότι η κατάθλιψή του έχει φύγει, οι ψυχαναγκαστικές σκέψεις ή συμπεριφορές έχουν σταματήσει και ότι είναι έτοιμος να κάνει μια καινούρια αρχή απαλλαγμένος πια από ό,τι τον βασάνιζε εσωτερικά.

Η Υπνοθεραπεία βοηθά τον ασθενή να αποκτήσει πρόσβαση στην ικανότητα να επηρεάσει το σώμα του. Όταν οι σκέψεις που τον αυτοσαμποτάρουν και οι αρνητικές συμπεριφορές λυθούν, μπορεί να εφαρμόσει τις υπνωτιστικές υποβολές. Με κάθε συνεδρία Κλινικής Υπνοθεραπείας διακόπτουμε τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις που είναι γεμάτες φόβο και που συχνά εξακολουθούν να προκαλούν τρόμο μετά από μια τραυματική εμπειρία. Οι αρνητικές σκέψεις αντικαθιστούνται με θετικές προτάσεις – επιβεβαιώσεις οι οποίες παγιώνονται, αφού έχει επιτευχθεί συναισθηματική απελευθέρωση. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ωφέλιμη ως συμπλήρωμα της ψυχολογικής, ψυχιατρικής ή ιατρικής βοήθειας για τη διόρθωση των μοτίβων ανήσυχου ύπνου, χαμηλής ενέργειας ή μειωμένης λίμπιντο, καθώς επίσης και για πονοκεφάλους ή χρόνιους πόνους. Υπνοθεραπεία μπορεί να εφαρμόσει κι όποιος επιθυμεί να αυξήσει τα κίνητρά του για γυμναστική, σωστή διατροφή και διακοπή του καπνίσματος.

Η Υπνοθεραπεία θεωρείται πλέον προηγμένη πρακτική χάρη στις έρευνες και τη βελτίωση της μεθοδολογίας. Ειδικά η Κλινική Υπνοθεραπεία αποτελεί επιβεβαιωμένα μια συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή για την κατάθλιψη. Με τη βοήθεια και άλλων αποτελεσματικών τεχνικών, όπως ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, η τεχνική Mindfulness, η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, η Υπνοθεραπεία μπορεί να έχει ιδιαίτερη επιτυχία ως συμπληρωματική μορφή θεραπείας και να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε πλήρως από την κατάθλιψη και να ζήσετε κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα.

Χαράλαμπος Σολέας 

Δείτε την Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Κλινική Υπνοθεραπεία με Ψυχοθεραπεία – The Professional Practitioner Training Course – 2020 με τον Χαράλαμπο Σολέα εδώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα