Η ζήλια στις… φιλίες

Η ζήλια στις... φιλίες

“Λίγοι άνθρωποι μπορούν να πράττουν αυτό. Να τιμούν χωρίς φθόνο τον ευτυχισμένο φίλο τους.’’

Η παραπάνω φράση ανήκει στον μεγάλο μας τραγικό ποιητή Αισχύλο και συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις ένα από τα σπουδαιότερα γνωρίσματα της φιλίας: την ολόψυχη χαρά που πρέπει να αισθανόμαστε με τη χαρά του φίλου μας.

Η ζήλια στις φιλίες είναι ένα θέμα το οποίο εγείρει πάντοτε συζητήσεις, καθώς μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα των ανθρώπινων σχέσεων. Μπορούμε να διακρίνουμε το αληθινό ενδιαφέρον από τη ζήλια σε έναν φίλο; Και αν ναι, ποιες είναι οι ενδείξεις;

Ένας φίλος ο οποίος ζηλεύει τις περισσότερες φορές προσπαθεί να υπονομεύει την προσωπικότητα και τις επιτυχίες μας. Αν αναφέρουμε μία επιτυχία μας (πήρα πτυχίο σε μία ξένη γλώσσα), εκείνος θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μειώσει την αξία της επιτυχίας (και πτυχίο που πήρες δε θα σε βοηθήσει στην αγορά εργασίας), ή θα επιρρίψει την επιτυχία μας σε άλλους παράγοντες εκτός από εμάς τους ίδιους (πχ, η τύχη, ο εξεταστής σε συμπαθούσε και σου έκανε χάρη).

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να λέω σε κάποιον μία συμβουλή ώστε να κάνει και κάτι επιπλέον για το πτυχίο του και άλλο κάποιος να το μειώνει και να το παρουσιάζει ως κάτι ασήμαντο. Ένας άνθρωπος που μειώνει τις επιτυχίες του άλλου, μπορεί τις περισσότερες φορές να οδηγείται σε αυτή την πράξη από αισθήματα ζήλιας.

Ένας φίλος μας ο οποίος ζηλεύει, τις περισσότερες φορές συμπεριφέρεται με ψυχρότητα και προσπαθεί να βρει δικαιολογίες σε συνεχή βάση προκειμένου να μη μας συναντά ή να μη γιορτάζει μαζί σε μία μεγάλη χαρά για εμάς. Τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται, δεν απαντάει σε τηλέφωνα ή μηνύματα, αποφεύγει να μας συγχαρεί ή να εκφράσει τη χαρά του.

Η δική μας στάση απέναντι σε αυτή τη φορά ποια θα μπορούσε να είναι;

Το σημαντικότερο όλων είναι να είμαστε ειλικρινείς. Για αυτό αν η συμπεριφορά του φίλου/φίλης μας στεναχωρεί, καλό είναι να του μιλήσουμε ανοιχτά και να τον ρωτήσουμε για ποιο λόγο είναι τόσο εριστικός. Αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος δε μας απαντήσει ή συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά, τότε είναι καλύτερο να αρχίσουμε και εμείς να απομακρυνόμαστε από αυτόν και να εντάσσουμε στη ζωή μας ανθρώπους που χαίρονται ειλικρινά για εμάς.

Η φιλία-όταν είναι αληθινή- είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Για αυτό και πρέπει να είναι αληθινή, αμοιβαία και να χαίρεται πραγματικά για εμάς.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα