Ζωγραφική και Αύρα

Νέα Σελήνη στο Ζυγό - Η Ισορροπία του Εαυτού

Γιονίντα ΝτρίζαΗ ζωγραφική υπήρξε ένας από τους πρώτους τρόπους έκφρασης του ανθρώπου, ο οποίος προσπάθησε να αποτυπώσει το περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης του σχεδιάζοντας στα σπήλαια όπου φιλοξενήθηκαν οι πρώτες ανθρώπινες φυλές. Τα πρώτα σχέδια χρονολογούνται περίπου πριν 32.000 χρόνια, βρέθηκαν στη Γαλλία, και απεικονίζουν βασικές σκηνές κυνηγιού και ζώων, αλλά και γενικότερα το πώς ζούσαν οι ομάδες των ανθρώπων τότε. Αν και οι ζωγραφιές είναι πολύ απλές, ωστόσο καταφέρνουν να αποδώσουν ακόμα και σήμερα τα χρώματα και τον γενικότερο τρόπο ζωής, καθώς και το πώς αντιλαμβάνονταν οι πρώτοι άνθρωποι τον περίγυρο τους.

Μέσα στους αιώνες η ζωγραφική έγινε τέχνη, εκφράζοντας όχι μόνο την απτή πραγματικότητα αλλά και την εσωτερική κατάσταση του εκάστοτε καλλιτέχνη που προσπαθούσε μέσω του σχεδίου να εξωτερικεύσει την δική του αντίληψη, το δικό του συναίσθημα και τη μετάφραση του κόσμου που βίωνε. Οι τεχνοτροπίες έγιναν πλουσιότερες, πιο δυναμικές και εκφραστικές, ακόμα και ριζοσπαστικές, αποδομώντας βασικές ψυχοσυναισθηματικές και φυσικές διαστάσεις και εγκαθιστώντας νέες έννοιες και απόψεις. Σε κάθε αιώνα, υπήρξαν βασικοί εκφραστές νέων ρευμάτων, οι οποίοι πήγαιναν την τέχνη της ζωγραφικής ένα βήμα παραπέρα, αγκαλιάζοντας έτσι όλες τις πτυχές της ύπαρξης του ανθρώπου, ακόμα και τις πλέον αθέατες και ασυνείδητες.

Εν συνεχεία, ψυχολόγοι και ζωγράφοι ανακάλυψαν πως η εικαστική έκφραση επιδρά πλέον θετικά στην ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου, και έτσι δημιούργησαν την εικαστική ψυχοθεραπεία, μέσω της οποίας το άτομο επικοινωνεί τις εσωτερικές του εικόνες μέσω της ζωγραφικής (και άλλων τρόπων, κοντινών στη ζωγραφική, όπως το κολάζ, η φωτογραφία, κά.). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγάλη εσωτερική ίαση μέσω ενός μη λεκτικού τρόπου, ο οποίος ωστόσο είναι εξαιρετικά εκφραστικός και δυναμικός. Τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, έχουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να τους βοηθήσει να προβάλλουν προς τα έξω τον κόσμο, με τον τρόπο που αυτοί τον βιώνουν.

Όντας μία έκφραση του ανθρώπινου ψυχισμού, η ζωγραφική συνδέεται και με τις ενεργειακές ποιότητες του ατόμου με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Τη στιγμή που κάποιος ασχολείται με το να εκφράσει μέσω του σχεδίου δικές του, προσωπικές εικόνες και συναισθήματα, τότε η αύρα του ενεργοποιείται και συνδέεται με αυτά- ειδικά όταν κανείς προσπαθεί να αναπαραστήσει βιώματα από παιδικές μνήμες ή από έντονα φορτισμένες καταστάσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Μέσω της δύναμης της ζωγραφικής, η αύρα ξεδιπλώνει στοιχεία που συνδέονται με την εκάστοτε στιγμή που κανείς αποτυπώνει σχεδιαστικά, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάθος αντίληψης και έκφρασης. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος απλά αφήνεται να ζωγραφίσει μέσω του ενστίκτου και της έμπνευσης του, αφού εκείνη τη στιγμή συνδέεται με εσωτερικά του κομμάτια τα οποία αλληλεπιδρούν με την αύρα του. Για αυτό η ζωγραφική πολλές φορές είναι μία από τις πιο «έντονες» τέχνες, αφού τα σχέδια και τα χρώματα όχι μόνο καθρεφτίζουν τα ψυχολογικά κομμάτια του ατόμου αλλά και στοιχεία του ίδιου του του αυρικού πεδίου που μπορεί να μην τα κατανοεί με το νου, αλλά που βρίσκουν δίοδο απτής εξωτερίκευσης μέσω του σχεδίου. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται και ένα είδος ψυχικής επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, όπου τα ενεργειακά κομμάτια που έχουν αποτυπωθεί σε ένα σκίτσο/πίνακα αγγίζουν αντίστοιχα κομμάτια και σε άλλους ανθρώπους, δημιουργώντας έτσι συναισθήματα και εικόνες πολύ πιο έντονες για αυτούς.

Γενικά οι τέχνες είναι ένας τρόπος έκφρασης όλως των φασμάτων της ανθρώπινης ύπαρξης, συμπεριλαμβανομένου και της ενεργειακής του υπόστασης. Στη ζωγραφική, τα χρώματα, η ένταση των γραμμών, ο τρόπος που το κάθε τι εκφράζεται δημιουργούν μία δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει γέφυρα ανάμεσα στην ψυχή, το νου, την καρδιά και την αύρα, συντελώντας στη θεραπεία και ανάδειξη πολλών κομματιών του ανθρώπου. Για αυτό και η ζωγραφική είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες τέχνες,η οποία συντελεί στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και ενεργειακή ενδυνάμωση του ατόμου. Στην μαγική εκείνη στιγμή που το ανθρώπινο χέρι χαράζει ένα σχέδιο βγαλμένο μέσα από τα ίδια του τα βάθη, τότε όλη του η ύπαρξη δημιουργεί και μιλά. Το κάθε κομμάτι με τον δικό του τρόπο.

 Γιονίντα Ντρίζα, Συγγραφέας – Ενεργειακή Θεραπεύτρια

Διαβάστε περισσότερα για την αρθρογράφο εδώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα