Η ΜΕΤΑδραση σας προσκαλεί να γνωρίσετε τα ασυνόδευτα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους και να τους στείλετε τα δικά σας μηνύματα
στη γιορταστική εκδήλωση του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες»
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Ο εντεκάχρονος Μοχάμεντ από τη Συρία ζωγραφίζει μια εικόνα. Εξηγεί στο μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης ότι η ζωγραφιά του διηγείται την ιστορία του: δείχνει τη βάρκα με την οποία έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία, το «σπίτι» της ΜΕΤΑδρασης (σαν μικρός πύργος) στο οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα, τα ελικόπτερα που ονειρεύεται ότι θα τον μεταφέρουν στον τελικό προορισμό του, τη Γερμανία (που εμφανίζεται σαν ένας μεγάλος πύργος με σημαία).
Ένα άλλο ασυνόδευτο παιδί, μικρότερο σε ηλικία, προσπαθεί να αναπαραστήσει με ηρωικό τρόπο την απόδρασή του από τη φρίκη του πολέμου της πατρίδας του: “escape!”
Η Σάνια από το Αφγανιστάν ζωγραφίζει το ταξίδι της μέσα σε μια καρδιά.
Τα ασυνόδευτα παιδιά προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε ένα τραυματικό παρελθόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Με θετικότητα και αποφασιστικότητα ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Στη ζωγραφική τους εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά τους με χρώματα. Και τα χρώματα γίνονται καράβια, ελικόπτερα, αεροπλάνα, ένα σπίτι, μια οικογένεια… Γίνονται πουλιά που ταξιδεύουν προς την ελευθερία ή ένας ήλιος που κλαίει, την ημέρα που ο Χασάν αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι του και την οικογένειά του στην πατρίδα, μαζί με κάποιους γνωστούς.
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, η ΜΕΤΑδραση, συμμετέχοντας στη «Μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Νέοι Φούρνοι), παρουσιάζει ζωγραφιές ασυνόδευτων παιδιών που υποστηρίχτηκαν από τις δράσεις της. Παράλληλα, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι που θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης (11:00-22:00) και να δημιουργήσουν κάρτες για τα ασυνόδευτα παιδιά με τις δικές τους εικόνες και μηνύματα. Οι κάρτες αυτές θα συνθέσουν ένα μεγάλο κολάζ, ενώ αργότερα, η καθεμιά θα φτάσει στα χέρια ενός ασυνόδευτου παιδιού.