Ζώντας στο παρόν βρίσκουμε την αιωνιότητα σε κάθε στιγμή

Ζώντας στο παρόν βρίσκουμε την αιωνιότητα σε κάθε στιγμή

Το εγώ είναι ένας κίβδηλος εαυτός, ο οποίος πιστεύει στο διαχωρισμό του. Αγωνίζεται για να αποκτήσει και να επιτύχει, και διαρκώς αναζητά κάτι περισσότερο. Όπως δεν μπορεί να συνυπάρξει με την επίγνωση και με την ευθυγράμμιση, έτσι δεν μπορεί να επιβιώσει στο Ζτώρα.

Όταν απολαμβάνετε τη στιγμή, είναι αδύνατον να ζητήσετε κάτι άλλο και, πιο πολύ ακόμη, να ζητήσετε περισσότερα. Η ουσία του να ζείτε στο παρόν είναι η απόλυτη αποδοχή αυτού ακριβώς που υπάρχει εδώ. Ο νους σας δεν περιφέρεται σε ό,τι υπήρχε κάποτε, σε ό,τι θα έπρεπε να υπάρχει ή σε ό,τι λείπει· και δεν επινοεί δικαιολογίες. Αντίθετα, ζείτε την υπέρτερη επίγνωση της βίωσης του αληθινού εαυτού σας.

Επίσης, βιώνετε μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης με το Θεό, ο οποίος δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από ό,τι έκανε μια ώρα ή έναν αιώνα νωρίτερα ή απ’ ό,τι θα κάνει σε μία χιλιετία από τώρα. Δεν γνωρίζει πώς να υπάρχει κατ’ άλλον τρόπο. Δεν κάνει σχέδια, δεν μετανιώνει, δεν ανησυχεί για το μέλλον, δεν έχει τύψεις για το παρελθόν. Απλώς υπάρχει. Και τι κάνει ο Θεός; Τίποτα.

Παραμένοντας στο τώρα και σε κατάσταση ευγνωμοσύνης για όλα όσα υπάρχουν και για όλα όσα είστε, δαμάζετε το εγώ και εισέρχεστε σε μια κατάσταση όπου δεν μπορείτε καν να διανοηθείτε την ύπαρξη διακιολογιών.

Ποια δικαιολογία χρειάζεστε όταν είστε ολοκληρωτικά παρόντες; Καμία.

Σε τι σας χρησιμεύει το εγώ, εκείνος ο κίβδηλος εαυτός, όταν βρίσκεστε μαζί με την Πηγή σας στην τωρινή στιγμή;

Μην αναλώνετε το τώρα με σκέψεις τύψεων ή ανησυχίας· η ανταμοιβή σας θα είναι η βίωση μιας υπέρτερης επίγνωσης.

Όταν το εγώ έχει τον έλεγχο, κάθε σκέψη ουσιαστικά είναι μια δικαιολόγηση, η οποία επικεντρώνεται στο τι ανέκαθεν υπήρχε ή στο τι φοβάστε πως θα υπάρξει για πάντα. Όταν όμως συμφιλιωθείτε με την παρούσα στιγμή, θα αποχαιρετήσετε αυτό το εγώ που προξενεί τόσα προβλήματα.

Το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο επιλέγετε ή όχι να ζήσετε στο τώρα, μια και η βασική αλήθεια είναι πως είναι το μόνο που έχετε στη διάθεσή σας για να ζήσετε.

Το παρελθόν συνέβη όλο στο τώρα. Το μέλλον, το οποίο δεν έρχεται ποτέ με άλλη μορφή από αυτή του παρόντος, είνα το μόνο που έχετε στη διάθεσή σας.

Το πραγματικό ζήτημα είναι το πώς επιλέγετε να δαπανήσετε τις πολύτιμες στιγμές της ζωής σας.

Μπορείτε να επιλέξετε μια ανώτερη επίγνωση και να περιστείλετε τις κυριαρχούμενες από το εγώ σκέψεις γύρω από το παρελθόν ή το μέλλον, παύοντας να στηρίζεστε σε δικαιολογίες. Όταν βυθιστείτε ολοκληρωτικά στην ουσία του τώρα, θα αντικρίσετε αληθινά κατά πρόσωπο την Πηγή της ύπαρξής σας. Αυτή είναι η μεγάλη αξία του να μάθετε να είστε ολοκληρωτικά παρόντες.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr Wayne Dyer «Δικαιολογίες ΤΕΛΟΣ!» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα