«Ζωντανή» απόδειξη έκρηξης Super Nova στη Γη

«Ζωντανή» απόδειξη έκρηξης Super Nova στη Γη

Επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, δημοσίευσαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών τα ευρήματα της έρευνάς τους, από την μελέτη τμημάτων του ιζηματογενούς βυθού του Ειρηνικού Ωκεανού.

Με τη χρήση νέων μεθόδων και οργάνων ανάλυσης κατάφεραν να εντοπίσουν άτομα του ισότοπου του σιδήρου -60 που είχαν παραχθεί από μικροοργανισμούς μέσα σε απολιθωμένους νανοκρυστάλλους μαγνητίτη. Στη Γη δεν υπήρξαν ποτέ οργανισμοί που να παρήγαγαν το συγκεκριμένο ραδιοϊσότοπο, επομένως η ανίχνευση των ατόμων σιδήρου – 60 άτομα σε επίγειες δεξαμενές είναι η απόδειξη για την άμεση εναπόθεση υλικών σουπερνόβα στο ηλιακό μας σύστημα.

«Ζωντανή» απόδειξη έκρηξης Super Nova στη Γη

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Σον Μπίσοπ, καταλήγει ότι πρόκειται για ίχνη μικροοργανισμών που ταξίδεψαν στο διάστημα και έφτασαν μετά από μια γιγάντια έκρηξη στη Γη πριν από 2,7 περίπου εκατομμύρια χρόνια.

Όταν γιγάντια «αστέρια»- ήλιοι, με μάζα πάνω από την 10πλάσια του δικού μας Ήλιου ολοκληρώσουν τη φάση της εξέλιξής τους κι αφού καταναλώσουν όλα τα πυρηνικά τους αποθέματα, καταρρέουν, λόγω της βαρύτητάς τους, δημιουργώντας μια τεράστια έκρηξη που την αποκαλούμε «έκρηξη σούπερ νόβα». Κατά την έκρηξη, ανυπολόγιστη ποσότητα από σκόνη και συντρίμμια εκτοξεύεται στο διάστημα.

Τα ίχνη που βρέθηκαν, αποδεικνύουν ότι μια τέτοια έκρηξη συνέβη πολύ κοντά στο ηλιακό μας σύστημα κι έτσι τα ίχνη από τα συγκεκριμένα ραδιοϊσότοπα έφτασαν στη Γη. Η ανακάλυψη αυτή θα δώσει -πιθανώς – απαντήσεις για το πώς επηρεάστηκε το κλίμα του πλανήτη μας και πώς πολλά έμβια είδη εξαφανίστηκαν.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα