Που θα ξαναβρούμε την χαρά και την καλή μας διάθεση;
Μα φυσικά στον δεύτερο εγκέφαλό μας!
Ο Ιπποκράτης έλεγε «η σπηλιά της ζωής και του θανάτου είναι το έντερό μας».
Πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτήν την φράση! Άλλωστε στα Ασκληπιεία, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι θεραπευτές της εποχής ήταν μια 3μερη νηστεία υπό παρακολούθηση. Έχουν διαπιστωθεί πλήθος συμπτωμάτων στο σώμα μας από την δυσλειτουργία του εντέρου, που ούτε καν φανταζόμαστε ότι προέρχεται από αυτό.
Κόπωση, εκνευρισμός, γαστρεντερικά προβλήματα
Πονοκέφαλοι, αδυναμία μνήμης, διαταραχές νευρικού συστήματος
Ισχιαλγία, Οσφυαλγία, ημικρανίες
Ψωρίαση, εκζέματα ,ακμή ,αρθρίτιδα, πρησμένα κάτω άκρα
Ας μην ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλός μας συνδέεται στενά με το έντερο και για αυτόν τον λόγο το έντερο δεν χαρακτηρίζεται άδικα και «δεύτερος εγκέφαλος» γιατί στην πραγματικότητα προέρχεται από τους ίδιους ιστούς με το κεντρικό νευρικό μας σύστημα κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επομένως, έχει πολλές δομικές και χημικές συνδέσεις με τον εγκέφαλο, γι’αυτό και επηρεάζει άμεσα στην ψυχολογική μας ψυχοσύνθεση.
Σύμφωνα με τον γιατρό Dr.Bernard Jensen οι 6 διατροφικές παραβάσεις του σύγχρονου Δυτικού κόσμου είναι οι παρακάτω:
Και εγώ θα προσθέσω η ελλιπής άσκηση λόγω του πιεστικού προγράμματος της καθημερινότητας, που όμως είναι απαραίτητη για την κίνηση του εντέρου και κατά συνέπεια τη σωστή λειτουργία του.
Η χαρά μας κρύβεται στο έντερο!
Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος για να επιδιώκουμε να διατηρούμε το έντερό μας σε άριστη κατάσταση, είναι ότι σε αυτό παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό σεροτονίνης. Η έλλειψη διάθεσης, η κατάθλιψη και το άγχος σχετίζονται με αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης. Θα περιμέναμε ότι η παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης «της ορμόνη της χαράς» όπως συχνά ονομάζεται, βρίσκεται στον εγκέφαλο όμως δεν είναι έτσι τελικά. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως τυχόν ανισορροπίες στην σεροτονίνη συνδέονται με παθήσεις από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ένα άλλο υψίστης σημασίας θέμα είναι ότι η κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της εντερικής μας υγείας. Τις περισσότερες φορές άνθρωποι που υποφέρουν από αρθρίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες και άλλες χρόνιες παθήσεις υποφέρουν και από το έντερό τους.
Αντιμετωπίζουν συχνά μια πάθηση γνωστή ως σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Στο διαρρέον έντερο ουσιαστικά οι πύλες στην εντερική επένδυση καταστρέφονται, επιτρέποντας σε μεγάλα σωματίδια τροφής και ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στο υπόλοιπο σώμα. Μόλις εισέλθουν, αντιμετωπίζονται ως ξένοι εισβολείς και προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούν φλεγμονή και πόνο. Όταν αναπτύσσεται το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου, τα άτομα γίνονται ευαίσθητα σε αρκετές τροφές, γιατί τα σωματίδια των τροφών γλιστρούν μέσω του εντερικού φραγμού και προκαλούν μια ανοσολογική αντίδραση. Π.χ ένα κομμάτι τυρί το οποίο δεν θα πεπτεί σωστά μπορεί να οδηγήσει με την σταδιακή κατανάλωση, χρόνια φλεγμονή και πόνο επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα συνεχίσει να βλέπει τα σωματίδια της τροφής ως εισβολείς.
Φυσικά αυτή δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται αμέσως, αλλά αργά, αργά μέσα στην διάρκεια μιας περιόδου που φυσικά επειδή δεν το γνωρίζουμε, διαρκώς τρώμε πράγματα που συνεχίζουν να ερεθίζουν τον εντερικό σωλήνα. Κάποια στιγμή θα βρισκόμαστε σε διαρκή πόνο και ενόχληση με αρκετά μεγάλη ποικιλία φαγητών και δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μας συμβαίνει αυτό.
Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτοάνοσες καταστάσεις ή χρόνιες παθήσεις των οποίων τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δημιουργούνται από την κακή υγεία των εντέρων, η βελτίωση της εντερικής υγείας μπορεί μέχρι και να αντιστρέψει πολλές από τις καταστάσεις αυτές. Αυτό επιτυγχάνεται όχι απαραίτητα με φάρμακα, (πάντα βέβαια μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και μετά από εξατομικευμένη μελέτη του κάθε περιστατικού) με μια σειρά διαδικασιών εκ των οποίων η πρώτη περιλαμβάνει μια διατροφή εξάλειψης των τροφίμων που δημιουργούν τις έντονες αντιδράσεις και η δεύτερη είναι απλά βήματα αλλαγής και προσθήκης νέων συνηθειών στην καθημερινότητά μας, ώστε να εξισορροπίσουμε την λειτουργία του εντέρου όπως:
Τα παραπάνω είναι κάποιες βασικές και αποτελεσματικές οδηγίες που σίγουρα θα μας βοηθήσουν να δούμε μεγάλη βελτίωση από τον πρώτο κιόλας μήνα, αλλά επειδή ο καθένας από εμάς είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο πλάσμα της φύσης με τις δικές του ανάγκες, καλό θα ήταν για τα βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία όλου του οργανισμού να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές μας ιδιαιτερότητες και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει.
Ας δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να ανακτήσει την αυτοθεραπευτική του ικανότητα ξεκινώντας από την πηγή όλων των προβλημάτων και όχι πηγαίνοντας στα συμπτώματα.
Η διατήρηση της καθαρότητας του εντέρου μας και η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας είναι υψίστης σημασίας για οποιαδήποτε προβλήματα.
Ο καθαρισμός του εντέρου μας και η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας είναι υψίστης σημασίας για οποιαδήποτε προβλήματα ανισορροπίας αντιμετωπίζουμε στον οργανισμό μας.
Φωτεινή Α. Μπουτούρη
Νευρορεφλεξολόγος , Ολιστική Θεραπεύτρια
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Επικοινωνία:
2111821655
info@enallaktikiagenda.gr
© 2020 enallaktikiagenda.gr all rights reserved developed by Internet Wizards
Add a review