Πολλές φορές μία μεγάλη αλλαγή μοιάζει αδύνατη, ένας στόχος δύσκολος, ένα όνειρο άπιαστο.
Τα βλέπουμε σαν βουνά, σαν κάτι πέρα από τις δυνάμεις μας, σαν κάτι ακατόρθωτο ή που θέλει πάρα πολύ κόπο. Έτσι, πολλές φορές ενεργοποιείται ο Νόμος της Αδράνειας, και η Ζώνη Ασφαλείας μας σηκώνει τα τείχη της προκειμένου να μας προστατέψει από κάτι που δεν είναι γνώριμο, κάτι που ίσως να μας απογοητεύσει αν δε το πετύχουμε, κάτι άγνωστο.
Κάποιος είχε πει πως δεν γίνεται να κάνεις τα ίδια πράγματα, να είσαι ο ίδιος άνθρωπος, και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Εφόσον όμως θέλουμε την αλλαγή, θέλουμε την βελτίωση και πραγματικά αξίζουμε κάτι καλύτερο σε κάθε τομέα, τι μπορούμε να κάνουμε;
Το κλειδί βρίσκεται στο να “χακάρουμε” το ίδιο μας το σύστημα. Και μιας και περίπου το 95% της λειτουργίας μας σε κάθε επίπεδο γίνεται από το υποσυνείδητο και τους αυτοματισμούς μας, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την δράση μας.
Οι αλλαγές όταν είναι μικρές και ανεπαίσθητες, το σύστημά μας τις επιτρέπει να συμβούν. Κι αυτό γιατί δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να “χτυπήσει” ο συναγερμός της αλλαγής. Παραδείγματα:
ΠΩΛΗΣΕΙΣ:
Αν σκεφτείς τον στόχο του έτους και μετράς τα αποτελέσματα σε σχέση με αυτόν, θα σου φανεί από κουραστικό μέχρι απογοητευτικό. Τι κάνεις; Τον σπας σε μήνες, εβδομάδες, ημέρες. Άρα κοιτάς μία μέρα τη φορά, κι αν θέλεις συγκρίνεις με τον στόχο της εβδομάδας. Για να βελτιώσεις και τις επιδόσεις σου σταδιακά, δε προσθέτεις 1500 τηλεφωνήματα την ημέρα, ούτε καν 350 την εβδομάδα ή 60-70 την ημέρα. Αλλά: +2 τηλέφωνα κάθε μέρα. Σε δέκα μέρες θα είσαι +20, σε ένα μήνα +60.
ΤΡΕΞΙΜΟ:
Αν σκεφτείς για παράδειγμα τα 10χλμ ενδεχομένως να τα παρατήσεις στον πρώτο γύρο. Αντίθετα, αν εστιάζεις την προσοχή σου σε κοντινά σημεία, για παράδειγμα μισό γύρο, ή μέχρι ένα κοντινό σημείο που βλέπεις, θα τα καταφέρεις. Κι αν ξεκινάς τώρα να τρέχεις 3-4 φορές την εβδομάδα, θα βάλεις μικρούς στόχους: +1 γωνία ή +μισό γύρο τη φορά. Σε λιγότερο από 2 μήνες χωρίς να το έχεις καταλάβει θα τρέχεις 10χλμ ή και παραπάνω.
ΔΙΑΒΑΣΜΑ:
Είτε για κάποιες εξετάσεις είτε για να βελτιώνεις τον εαυτό σου μιας και η μελέτη ή και η ανάγνωση είναι μια δραστηριότητα που και αρέσει στον εγκέφαλο και τον διατηρεί νέο, είναι δύσκολο να διαβάσεις ένα ολόκληρο βιβλίο με τη μία. Θα κουραστείς, μπορείς και να το σιχαθείς και να μην ασχοληθείς ξανά. Αν όμως πεις θα διαβάζω μια σελίδα την ημέρα, και κάθε μέρα θα διαβάζω και μισή σελίδα παραπάνω, σε λίγους μήνες θα έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις ένα υπέροχο νέο συνήθειο χωρίς να το έχεις καταλάβει.
ΓΡΑΨΙΜΟ:
Αν θέλεις να γράψεις ένα βιβλίο, πρέπει από κάπου να ξεκινήσεις. Κεφάλαιο κεφάλαιο, σελίδα σελίδα. Το να γράψεις 100 σελίδες ειδικά αν δεν έχεις έμπνευση είναι βουνό. Ξεκίνα με μία παράγραφο την ημέρα, και πες θα γράφω 2-3 γραμμές παραπάνω τη φορά.
Μπορείς να σκεφτείς με παρόμοιο τρόπο για κάθε τομέα που θέλεις να βελτιώσεις. Το βασικό είναι η δράση, δηλαδή να ξεκινήσεις, και η όρεξη έρχεται τρώγοντας. Είναι κάτι που εφαρμόζουμε και στην Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT). Αλλαγές που γίνονται συνήθεια και κτήμα μας σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα να έχουμε μια καλύτερη καθημερινότητα σε κάθε τομέα που θέλουμε, στις σχέσεις μας με τους άλλους αλλά πρωτίστως με τον εαυτό μας.
Η μεγαλύτερη παγίδα είναι να θεωρήσεις πως οι αμελητέες και ανεπαίσθητες αλλαγές δε θα φέρουν το μεγάλο αποτέλεσμα.
Όμως είναι μια λανθασμένη πεποίθηση, ένα “πρόγραμμα” που σε κρατάει στάσιμο και στάσιμη σε αυτά που ήδη ξέρεις και έχεις. Διότι αυτές οι μικρές αλλαγές, χωρίς να το καταλάβεις, θα αλλάξουν και την νοοτροπία σου, αλλά και θα σε βοηθήσουν να καταφέρεις τα όποια μικρά ή μεγάλα όνειρά σου. Βήμα βήμα τη φορά, κι ένα παραπάνω βήμα κάθε φορά.
Η ζωή δε μας δίνει αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που είμαστε.
“Συνήχηση” είναι η λέξη, δηλαδή να έχουμε μέσα μας ήδη αυτό που θέλουμε να έχουμε και μέσα μας σαν αίσθηση αλλά και έξω από εμάς σαν αποτέλεσμα. Την μελωδία εκείνη δηλαδή, που θα είναι συμβατή και ωφέλιμη, για την καλύτερή μας εκδοχή που μας περιμένει να την συναντήσουμε. Τόσο για εμάς, όσο και για τον κόσμο μας που όλοι μοιραζόμαστε.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Επικοινωνία:
2111821655
info@enallaktikiagenda.gr
© 2020 enallaktikiagenda.gr all rights reserved developed by Internet Wizards
Add a review