Για να φτάσουμε στον προορισμό μας, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό γιατί και έναν χάρτη.
Όλοι μας έχουμε στόχους και όνειρα που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Υπάρχουν πράγματα που μας αρέσουν και θέλουμε να κρατήσουμε και να εξελίξουμε, και πράγματα που δεν μας αρέσουν και θέλουμε να αλλάξουμε.
Όμως, πολλές φορές, τα αφήνουμε για εκείνη την «από Δευτέρα», ή ξεκινάμε με όρεξη και μετά από λίγο διάστημα τα παρατάμε. Υπάρχουν πολλά «γιατί» πίσω από αυτή την κατάσταση. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει, είναι να βρούμε μέσα μας το «γιατί» που θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη. Αυτό ακριβώς το γιατί δίνει την αντοχή στον χρόνο.
Και ασφαλώς, χρειαζόμαστε και έναν χάρτη για να ακολουθήσουμε τον κάθε στόχο-ταξίδι μας. Θα δούμε λοιπόν ένα πολύ πρακτικό «πως», το οποίο θα μας βοηθήσει και να ξεκινήσουμε, και να διατηρήσουμε την πορεία μας αλλά και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση.
Το συγκεκριμένο μοντέλο ανήκει στην σφαίρα του LIFE COACHING και ονομάζεται STEPA MODEL. Παρακάτω θα δούμε τα συστατικά του και θα ολοκληρώσουμε με ένα παράδειγμα.
Subject (αντικείμενο):
Ξεκινάμε με το να καταγράψουμε το αντικείμενο που μας απασχολεί
Target (στόχοι):
Αφού έχουμε εστιάσει στην γενική εικόνα αυτού που θέλουμε, το επιμερίζουμε σε μικρότερους στόχους οι οποίοι το αποτελούν.
Emotion (συναίσθημα):
Καταγράφουμε το συναίσθημα που θέλουμε να επιτύχουμε όταν πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Αυτό θα τροφοδοτήσει και το γιατί μας και θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε.
Perception (αντίληψη):
Συσχετίζουμε το θέμα που μας απασχολεί, με την συνολική Ιεραρχία / Αξίες / Προτεραιότητες που έχουμε στη ζωή μας. Για να έχει νόημα και διάρκεια, θα πρέπει ασφαλώς να είναι σχετικό με το μακρύτερο είναι και όραμά μας. Αυτό θα αποτελέσει και το δεύτερο γιατί μας και θα τροφοδοτήσει και τα βήματα και θα λειτουργήσει σαν αντίβαρο στις μέρες που έχουμε κάποια δυσκολία.
Plan (πλάνο):
Φτιάχνουμε ένα ρεαλιστικό πλάνο σε βάθος χρόνου με τα βήματα, ξεκινώντας από το τώρα.
Pace (ρυθμός):
Επιλέγουμε έναν ρεαλιστικό ρυθμό αυτών των βημάτων που θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε
Action (δράση):
Και ασφαλώς ξεκινάμε αμέσως, μιας και πλέον ξεκάθαρα έχουμε το τι, το γιατί, το πώς, και είναι μια επιλογή δική μας, από εμάς για εμάς.
Amend (τροποποίηση):
Στην πορεία, κάνουμε ανατροφοδότηση. Εξετάζουμε κατά πόσο λειτουργεί το πλάνο μας και κατά πόσο συνεχίζει να μας εξυπηρετεί και είναι σε ευθυγράμμιση με το είναι μας. Και μιας και η ζωή είναι δυναμική, έτσι και εμείς. Ανάλογα μπορούμε κι εμείς να τροποποιήσουμε και να βελτιώσουμε τον χάρτη που φτιάξαμε.
Παράδειγμα:
Έχουμε πάρει βάρος που δε μας εξυπηρετεί και μας ενοχλεί. Θέλουμε να χάσουμε 15 κιλά. Για να το καταφέρουμε το σπάμε σε δράσεις πλάνο και ρυθμό. Μέσο όρο 1 κιλό την εβδομάδα, επίσκεψη σε διατροφολόγο, αύξηση καύσεων με περπάτημα ή μισή ώρα άσκηση κάθε μέρα και καλό ύπνο. Ορίζοντας χρόνου 3-4 μήνες λοιπόν. Το συναίσθημα είναι ότι ίσως δε νιώθουμε καλά είτε ως υγεία είτε ως προτίμηση, και το θετικό συναίσθημα που θέλουμε να πετύχουμε είναι εκείνο της ευεξίας. Αν στην ιεραρχία μας είναι η υγεία, η ευεξία ή και μια καλή σιλουέτα τότε το γιατί μας ισχυροποιείται. Στην πορεία όπου χρειαστεί μπορούμε να τροποποιήσουμε. Κάτι ίσως δεν ταιριάζει στην διατροφή μας, προσαρμόζουμε. Το σώμα μας ανταποκρίνεται διαφορετικά απ’ ότι περιμέναμε. Χάνουμε πιο γρήγορα ή πιο αργά, οπότε τροποποιούμε το πλάνο μας.
Αντίστοιχα, αυτό το μοντέλο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για όποιο τομέα θέλουμε (εργασία, νέες δεξιότητες, υγεία, επαφή με τη φύση, νέες γνωριμίες και δίκτυο, ό,τι χρειάζεται ο καθένας την κάθε φάση).
Καλή αρχή !
Δες και το βίντεο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Επικοινωνία:
2111821655
info@enallaktikiagenda.gr
© 2020 enallaktikiagenda.gr all rights reserved developed by Internet Wizards
Add a review