Αυτογνωσία και Εννεάγραμμα | Οι 9 Τρόποι που Βλέπουμε τον Κόσμο

Αυτογνωσία και Εννεάγραμμα | Οι 9 Τρόποι που Βλέπουμε τον Κόσμο

‘Ο δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ”’.
‘Απολογία του Σωκράτη’, Πλάτων

Λίγα λόγια για το εργαστήρι

Το διήμερο βιωματικό εργαστήρι ‘Αυτογνωσία και Εννεάγραμμα: Οι 9 Τρόποι που Βλέπουμε τον Κόσμο’ είναι ένα βιωματικό ταξίδι αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης με οδηγό το Εννεάγραμμα.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι με οδηγό το Εννεάγραμμα, να μάθουμε να διαχειριζόμαστε με σοφία και συμπόνια, τη σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους, να απελευθερωθούμε από τα προσωπικά μπλοκαρίσματα, να μετομορφώσουμε ότι μας περιορίζει και να ζούμε συνειδητά με νόημα και σκοπό.

Λίγα λόγια για το Εννεάγραμμα

Το Εννεάγραμμα των τύπων της προσωπικότητας είναι ένα εργαλείο αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει στην προσωπική μεταμόρφωση.

Ως σύμβολο, γεωμετρική φιγούρα αποτελεί σύνθεση της οικουμενικής σοφίας διαφορετικών θρησκευτικών και πνευματικών παραδόσεων όλων των εποχών και η ύπαρξή του χρονολογείται πάνω από 2.500 χρόνια. Σκιαγραφεί τους 9 βασικούς τύπους της ανθρώπινης φύσης και τις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ τους.
Είναι η πιο σαφής και ακριβής μέθοδος που έχουμε στη διάθεσή μας για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας, καθώς μας δείχνει το δρόμο και τα κλειδιά για να εργαστούμε.

Σήμερα, το Εννεάγραμμα αξοποιείται τόσο στην θεραπεία, όσο στη συμβουλευτική, στο coaching, και στην αναζήτηση της πνευματικότητας. Συγχρόνως, εφαρμόζεται στο επιχειρηματικό περιβάλλον με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιχειρήσεις και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο το αξιοποιούν ως εργαλείο αυτογνωσίας και επικοινωνίας για θέματα όπως είναι η εξυπηρέτηση του πελάτη, η εταιρική επικοινωνία, η ανάπτυξη ομαδικότητας και η διαχείριση συγκρούσεων, η ηγεσία, η ανάπτυξη των ανθρώπων.

Οφέλη

Μετά το πέρας του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είναι σε θέση να:

1. Αυξήσουν την ικανότητά τους να είναι παρόντες και παρατηρητές στην καθημερινότητά τους.
2. Αναγνωρίζουν και να κατανοούν το όραμα, τις αξίες, τις αρετές και τα πάθη, τα ταλέντα, τις βασικές συναισθηματικές καταστάσεις, τους φόβους, τα ‘τυφλά’ σημεία, την ευαλωτότητα, τους μηχανισμούς αντίδρασης, τον εσωτερικό διάλογο, το πρότυπο ηγεσίας των 9 τύπων.
3. Προσδιορίσουν ποιο είναι το βασικό φίλτρο, πρότυπο σύμφωνα με το οποίο κατανοούν οι ίδιοι τον εαυτό τους και τον κόσμο.
4. Αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα προσωπικά τους κίνητρα, τα οποία τους οδηγούν στις βασικές τους συμπεριφορές, λειτουργικές και δυσλειτουργικές, καθώς και τον τρόπο που έχουν θέσει τον εαυτό τους σε ‘περιορισμό’.
5. Αυξήσουν τη συμπόνια απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους.
6. Αξιοποιούν αποτελεσματικές στρατηγικές και εργαλεία, με οδηγό τα ταλέντα τους, για να μεταμορφώνουν ό,τι περιορίζει, δυσκολεύει, προκαλεί.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε:

 • Όσους, το ταξίδι αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης και μεταμόρφωσης του εαυτού τους είναι σημαντικό και επιθυμούν να μάθουν να αξιοποιούν το Εννεάγραμμα ως οδηγό στη ζωή τους.
 • Επαγγελματίες συμβούλους προσωπικής ανάπτυξης, ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, coaches, συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, συμβούλους επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού, εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το Εννεάγραμμα, για να μάθουν να το αξιοποιούν ως εργαλείο στην εργασία τους.
 • Στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να μάθουν να αξιοποιούν το Εννεάγραμμα στο εργασιακό περιβάλλον, στις σχέσεις με τους πελάτες ή τα μέλη της ομάδας τους.

Περιεχόμενα

 • Η ιστορία του Εννεαγράμματος: το σύμβολο και η τυπολογία
 • Οι 9 τρόποι που βλέπουμε τον κόσμο
 • Η ουσία του εαυτού, η δομή της προσωπικότητας, η αυτο-επίγνωση και η σχέση με τους άλλους
 • Το όραμα, οι αξίες, οι αρετές και τα πάθη κάθε τύπου, τα ασυνείδητα μηνύματα της παιδικής ηλικίας, ο βασικός φόβος, το χαμένο μήνυμα, η ευαλωτότητα, τα συναισθήματα κάτω από συνθήκες στρες, οι μηχανισμοί άμυνας, οι τρόποι επικοινωνίας, το πρότυπο ηγεσίας
 • Ο Τριαδικός Εαυτός – τα κέντρα ενστίκτου, σκέψης, συναισθήματος – τι είναι αυτό που θέλαμε πιο πολύ στην παιδική ηλικία (αυτονομία, προσοχή, ασφάλεια)
 • Φτερά, οι 3 παραλλαγές του ενστίκτου και τα επίπεδα ανάπτυξης (η κατεύθυνση του στρες και η κατεύθυνση της εξέλιξης)
 • Μεταμορφώνοντας τον εαυτό – Στρατηγικές και εργαλεία για κάθε τύπο, χτίζοντας πάνω στα δυνατά σημεία

Μεθοδολογία εργαστηρίου – Εκπαιδευτικό υλικό

Το εργαστήρι υλοποιείται μέσα από διαδραστικές και βιωματικές ασκήσεις αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, καθώς και το διαλογισμό.

Με οδηγό το Εννεάγραμμα, αξιοποιούνται τεχνικές / εργαλεία μέσα από την Συμβουλευτική, τη Ψυχολογία (ειδικότερα τη Gestalt, τη Θετική Ψυχολογία, τη Συναλλακτική Ανάλυση, τη Γνωσιακή Ψυχολογία), τo Coaching, τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP).

Παρέχεται στους συμμετέχοντες εγχειρίδιο με σημειώσεις και εργασίες προσωπικής ανάπτυξης μαζί με ενδεικτική βιβλιογραφία, αρθρογραφία, στην Ελληνική γλώσσα.

Λεπτομέρειες εργαστηρίου

Διάρκεια εργαστηρίου: 16 ώρες
Σάββατο 2 Μαρτίου: 10:00 – 18:00
Κυριακή 3 Μαρτίου: 10:00 – 18:00.

Στη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιούνται 3 διαλείμματα:
2 15λεπτα και ένα διάλειμμα 30 λεπτών για φαγητό.

Προσφέρονται καφέ, τσάι και cookies στα δύο 15λεπτα διαλείμματα.

Το εργαστήρι διοργανώνεται από την 4peoplematters.com και φιλοξενείται στο Impact Hub Athens

Διεύθυνση: Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα, Πλατεία Ψυρρή
(πλησίον στάση Μετρό: Μοναστηράκι)

Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων είναι μέχρι 20 άτομα.

Αμοιβή συμμετοχής

Αμοιβή συμμετοχής με έγκαιρη εγγραφή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2019: 195 ευρώ με τους φόρους

Αμοιβή συμμετοχής με εγγραφή μετά τις τις 20 Φεβρουαρίου 2019: 265 ευρώ με τους φόρους

Υποτροφίες

Παρέχεται η δυνατότητα 2 υποτροφιών με αμοιβή συμμετοχής 50 ευρώ με τους φόρους, σε άτομα που επιθυμούν να συμμετέχουν και δε δύναται να πληρώσουν όλο το ποσό.

Μπορείτε να αποστείλετε το αίτημά σας στο info@4peoplematters.com

Τα αιτήματα για τις υποτροφίες θα αξιολογηθούν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, και ενημερωθούν προσωπικά οι δύο ενδιαφερόμενοι.

Πολιτική ακύρωσης

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρεβρεθείτε στο εργαστήριο στις 2 – 3 Μαρτίου και έχετε κάνει την εγγραφή σας, ισχύουν τα κάτωθι:

 • Μπορείτε να μεταβιβάσετε τη συμμετοχή σας σε άλλο άτομο, επικοινωνώντας μαζί μας για την αλλαγή.
 • Ή να γίνει επιστροφή χρημάτων, το μισό ποσό της συμμετοχής, εφόσον η εγγραφή σας έχει γίνει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Δηλώσεις για εγγραφή συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα


Επιπλέον πληροφορίες για οργανισμούς/ επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός οργανισμού και να συνδυαστεί με θέματα που αφορούν τη σχέση με τον πελάτη, τη σχέση με την ομάδα και την ηγεσία.

Συντονίστρια και συν-ταξιδιώτης | Niki Anandi Koulouri

Leadership and Creativity Coach, Enneagram Practitioner, Trainer, Facilitator, Speaker

Δείτε την συνέντευξη που παραχώρησε η Niki Anandi Koulouri στην Εναλλακτική Δράση εδώ

Είπαν για την εμπειρία τους σχετικά με το Εννεάγραμμα

‘Ένας νέος τρόπος μελέτης, κατανόησης και ανάπτυξης του εαυτού. Επιπλέον προσφέρει την δυνατότητα κατανόησης της συμπεριφοράς και των ανθρώπων με τους οποίους σχετιζόμαστε στο σπίτι ή στην εργασία.’
Ν. Τ, Ψυχολόγος

Μου άρεσε η διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού. Η ταύτιση σε διάφορα σημεία με κάθε τύπο του εννεαγράμματος και η σύνδεση κάθε τύπου με άτομα του περιβάλλοντος ( οικογένεια, φίλοι, δουλειά). Η κατανόηση συμπεριφορών αλλά και το άνοιγμα ενός κεφαλαίου/χάρτη στην αντίληψη αλλά και βελτίωση του εαυτού μου.’
Η. Π, Υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής

Είναι ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και κάθε άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του και τους γύρω του θα πρέπει να το παρακολουθήσει. Η εμπειρία είναι μοναδική και από τα πρώτα λεπτά καταλαβαίνεις ότι η γνώση που θα αποκομίσεις θα κάνει την ζωή σου σίγουρα καλύτερη!’
Ι. Μ, Ελεύθερος επαγγελματίας

‘Προσωπικά λειτούργησε καταλυτικά στο να αναγνωρίσω βασικά μου χαρακτηριστικά, τις βαθύτερες ανάγκες μου, και στην ουσία να καταλάβω ποια είμαι. Είναι σα να έχω κάνει μια νέα αρχή, σωστότερα δομημένη’.
Β. Α., Ασφαλιστικός πράκτορας

 

Niki Anandi Koulouri
Η Niki Anandi Koulouri εργάζεται ως Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Coach από το 2002. Παράλληλα συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας/προσωπικής ανάπτυξης, διαλογισμών και δίνει διαλέξεις. Ο σκοπός της είναι να εμπνέει και να ενδυναμώνει τους ανθρώπους και τις ομάδες να ζουν μια συνειδητή ζωή με χαρά, νόημα και σκοπό. Είναι δημιουργός της www.4peoplematters.com Το mantra...
Αναλυτικές Πληροφορίες
387 Shares
Share
Tweet
WhatsApp
Share
Email