10 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε χάσει τα κίνητρά μας

10 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε χάσει τα κίνητρά μας

«Σκεφτόμουν πως αν είχα απλά κάποιον πίσω μου συνεχώς να με κινητοποιεί, θα μπορούσα να κάνω τη διαφορά. Κανείς όμως δεν το έκανε κι έτσι έγινα εγώ αυτό το άτομο για τον εαυτό μου» – Ανώνυμος

Δεν είναι πάντα εύκολο να μένουμε συνεχώς κινητοποιημένοι μέχρι να ολοκληρώσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας. Υπάρχουν και θα υπάρχουν συχνά εμπόδια και παγίδες, στις οποίες μπορεί να κολλάμε. Κάπου εκεί μπορεί να νιώθουμε ότι χάνουμε τα κίνητρά μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε 10 στρατηγικές, 10 συνήθειες που θα «ξυπνήσουν» και πάλι μέσα μας τα κίνητρα που είχαμε.

1. Θυμηθείτε τι ήταν αυτό που αγαπούσατε να κάνετε

Όταν ασχολούμαστε με κάτι που αγαπάμε, με το πάθος μας, τότε το κίνητρο για να το κάνουμε έρχεται αυτόματα (τις περισσότερες φορές). Επίσης, βρίσκουμε τη δύναμη να αντισταθούμε σε κάθε εσωτερική ή εξωτερική αντίσταση.

2. Κάντε μια λίστα με πλεονεκτήματα

Καταγράψτε όλα τα οφέλη που θα απολαύσετε επιτυγχάνοντας κάτι, όπως για παράδειγμα το να γυμναστείτε ή να αυξήσετε τα έσοδά σας. Τοποθετήστε τη κάπου που θα μπορείτε να τη βλέπετε κάθε μέρα για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας.

3. Κάντε μια λίστα με μειονεκτήματα

Μπορείτε να τη συνδυάσετε με τη λίστα των πλεονεκτημάτων ώστε να μπορέσετε στην ουσία να τα αποφύγετε μέσω των πράξεών σας. Προσπαθήστε να δείτε τις αρνητικές συνέπειες όσο πιο έντονα μπορείτε στο νου σας για να πυροδοτήσετε την ενεργοποίηση των κινήτρων σας ώστε να κυνηγήσετε την θετική αλλαγή ξανά και ξανά.

4. Περάστε 3 λεπτά ενθυμούμενοι τις επιτυχίες σας

Όταν χάνουμε τα κίνητρά μας, τότε είναι εύκολο επίσης να εστιάζουμε στις αποτυχίες και αυτό να προκαλεί ένα φαύλο κύκλο στασιμότητας και αδράνειας. Γι’ αυτό, δοκιμάστε για 3 λεπτά την ημέρα να θυμάστε απλά τις επιτυχίες σας. Σχεδόν αυτόματα θα βρείτε την έμπνευση που αναζητάτε.

5. Κυνηγήστε έναν μεγαλύτερο στόχο

Θέστε έναν μεγαλύτερο στόχο που να σας εμπνέει ακόμα κι αν σας φαίνεται λίγο μη ρεαλιστικός αυτή τη στιγμή. Αν έχετε πολύ εύκολα επιτεύξιμους στόχους, τότε ίσως να μη σας δίνουν τη φλόγα και την επιθυμία να τους ολοκληρώσετε.

6. Επανασυνδεθείτε με την αισιοδοξία

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε τι κάνετε κάνει τη διαφορά. Ο θετικός και εποικοδομητικός τρόπος θέασης των πραγμάτων μας γεμίζει ενέργεια και έμπνευση. Γι’ αυτό αναρωτηθείτε:

– Ποιο είναι το πιο εκπληκτικό στοιχείο στη δεδομένη κατάσταση;
– Τι μπορώ να μάθω απ’ αυτό και ποια ευκαιρία μου παρουσιάζεται σε αυτή την κατάσταση;
– Πώς μπορώ ή μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα και ποιο είναι το μικρότερο βήμα που μπορούμε να κάνουμε;

7. Μιλήστε γι’ αυτό

Μερικές φορές, χρειάζεται απλά να τα βγάλετε από μέσα σας και να μιλήσετε με κάποιον για την «κρίση» κινήτρων που νιώθετε. Η απελευθέρωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας θα σας επιτρέψει να δείτε μια νέα, πιο θετική και υγιή πλευρά των πραγμάτων.

8. Θυμηθείτε να διασκεδάζετε

Είναι εύκολο να παγιδευτείτε στη σοβαρότητα μιας εργασίας και στο στρες και την ένταση της ολοκλήρωσής της. Γι΄ αυτό να θυμάστε ότι μπορείτε και έχετε το δικαίωμα να διασκεδάζετε. Δεν υπάρχει κανένας ρόλος που να σας λέει ότι χρειάζεται να είστε σοβαρό συνεχώς.

9. Πράξτε και τα κίνητρα θα αναδυθούν από μόνα τους

Θα το βρείτε χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις απλά να πράξετε και να αρχίσετε να εργάζεστε αντί να προσπαθείτε να κινητοποιήστε για να προχωρήσετε. Στην αρχή, μπορεί να το κάνετε με βαριά καρδιά και να σας φαίνεται δύσκολο. Αλλά αργά ή γρήγορα, τα κίνητρα θα έρθουν να σας βρουν.

10. Κάντε ένα διάλειμμα

Ναι, μερικές φορές, μπορεί τίποτα να μη λειτουργεί και να χρειάζεστε απλά ένα διάλειμμα. Ίσως να έχετε εργαστεί σκληρότερα και να μην μπορείτε να αποδώσετε τώρα. Λίγες ώρες ή μέρες ξεκούρασης μπορούν να αλλάξουν το πώς νιώθετε με αξιοσημείωτο τρόπο.

Henrik Edberg

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα