12 λόγοι που το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές

12 λόγοι που το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές

Οι ψυχικές διαταραχές επιμένουν, δεν «απενεργοποιούνται» επειδή ο καιρός γίνεται ζεστότερος ή επειδή έχουμε διακοπές. Για πολλούς ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή, τα συμπτώματά τους μπορεί να τους δυσκολέψουν πραγματικά να απολαύσουν αυτούς τους «πιο χαρούμενους» και «διασκεδαστικούς» μήνες του χρόνου.

Γι’ αυτό, εδώ, αποφασίσαμε να μοιραστούμε ορισμένους από τους λόγους που το καλοκαίρι συχνά δυσκολεύει τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές. Αν νιώθετε συγχυσμένοι και προβληματισμένοι σε σχέση με τις προσδοκίες του καλοκαιριού, να θυμάστε ότι δεν είστε οι μόνοι.

1. Η προσδοκία ότι το καλοκαίρι πρέπει να είναι διασκεδαστικό

Αυτά τα άτομα συχνά νιώθουν ότι απογοητεύουν συνεχώς τους άλλους. Επειδή δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα τη ζέστη, την κοινωνικοποίηση και τη διασκέδαση. Νιώθουν μοναξιά και δυστυχία. Και λόγω αυτών των συναισθημάτων, νιώθουν ότι αποτελούν εμπόδιο στο να απολαμβάνουν οι δικοί τους το καλοκαίρι.

2. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί κάποιος έχει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Όλοι φαίνεται να δέχονται την κατάθλιψη τον χειμώνα, μέσα στο κρύο και στην έλλειψη του ήλιου. Υπάρχει η πεποίθηση ότι μόλις ο ήλιος βγει και η θερμοκρασία ανέβει, θα νιώσετε καλύτερα. Αλλά, ύστερα, το καλοκαίρι έρχεται και τίποτα δεν αλλάζει. Και οι άνθρωποι χωρίς κατάθλιψη δεν καταλαβαίνουν πάντα γιατί μπορεί να νιώθει κανείς καταθλιπτικά το καλοκαίρι. Αυτή η παρανόηση προσθέτει επιπλέον βάρος στους ώμους αυτών των ανθρώπων.

3. Η ζέστη

Η ζέστη μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα. Αφού κάνει ζέστη, όλοι περιμένουν ότι θα βγούμε, ότι θα κάνουμε πράγματα, που δεν τα θέλουμε όμως απαραιτήτως. Αν προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη ζέστη και να μείνουμε σε ένα δροσερό δωμάτιο, ακολουθώντας τις χειμερινές μας δραστηριότητες, και πάλι επικρινόμαστε.

4. Έλλειψη ρουτίνας

Η καθημερινότητα χάνει τη συνεκτική της δομή. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό για ένα άτομο που αντιμετωπίζει περιστατικά συναισθηματικής υπερκατανάλωσης/ βουλιμικά επεισόδια ή κατάθλιψη. Όσοι επίσης έχουν παιδιά, καθώς τα σχολεία κλείνουν, νιώθουν ότι πιέζονται να γίνουν πιο δραστήριοι για εκείνα, να βρουν διάθεση την οποία δεν έχουν. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, όταν κάποιος δεν ακολουθεί μια ρουτίνα, όταν δεν νιώθει λειτουργικός, εύκολα βυθίζεται σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

5. Εποχιακή κατάθλιψη

Η εποχιακή κατάθλιψη δεν υπάρχει μόνο το χειμώνα. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τα συμπτώματά τους μειώνονται τον χειμώνα. Βιώνουν πολύ άσχημα όλα τα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού, τη ζέστη, την κίνηση, τις διακοπές.

6. Παγιδευμένοι στο σπίτι

Το να μένει κανείς απομονωμένος στο σπίτι του δεν είναι πάντα δική του επιλογή. Σε περιπτώσεις κοινωνικού άγχους και κατάθλιψης, νιώθουμε παγιδευμένοι. Αν δεν έχουμε φίλους, δεν ακολουθούμε τις συνηθισμένες, διασκεδαστικές καλοκαιρινές δραστηριότητες. Και είναι δύσκολο να παρατηρεί κανείς τους άλλους να διασκεδάζουν, όταν εμείς νιώθουμε παγιδευμένοι όχι μόνο στο νου, αλλά και στο σπίτι μας.

7. Νοσταλγία για την παιδική μας ηλικία

Το καλοκαίρι μπορεί να γίνει μια άσχημη εμπειρία, αν κάποιος σκέφτεται ξανά και ξανά πόσο όμορφα και ανέμελα περνούσε ως παιδί και πόσο μακριά είναι πλέον αυτή η ζωή. Οι μεταπτώσεις της διάθεσης είναι συχνές και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο απογοήτευσης από την πραγματικότητα και επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

8. Καλοκαιρινά ρούχα

Η προσδοκία των άλλων ότι θα φορέσουμε έντονα χρώματα, στενά, μικρά φορέματα, σορτς και «χαρούμενα» ρούχα, ενώ αυτό που θέλουμε να κάνουμε πολλές φορές είναι να κρυφτούμε πίσω από τα ρούχα μας. Πολλές φορές, όσοι αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή παρόμοια συμπτώματα, δεν θέλουν να προσπαθήσουν για κάτι τέτοιο και χρειάζεται να γίνει από όλους σεβαστό και αποδεκτό.

9. Πίεση για κοινωνικοποίηση

Μερικές φορές, είναι ο συνεχής αγώνας του να θέλουμε να είμαστε κοινωνικοί, αλλά να μην μπορούμε. Ανησυχούμε για το πώς δείχνει το σώμα μας σε άλλους ανθρώπους, αν είμαστε αρκετά ευχάριστοι μέσα σε μια παρέα. Η ενοχή για το ότι απορρίπτουμε προσκλήσεις μας κάνει πολλές φορές να απομονωνόμαστε ακόμα περισσότερο. Οι κοινωνικές υποχρεώσεις μπορεί να μας πιέσουν τόσο, που να επιδεινώσουν τα συναισθήματα και τα συμπτώματά μας.

10. Πίεση να περάσουμε χρόνο έξω

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές έχουν να αντιμετωπίσουν και την πίεση των αγαπημένων τους ανθρώπων που τους προσκαλούν και αναμένουν από εκείνους να βγουν μαζί τους, να τους ακολουθήσουν σε εκδρομές, να είναι παρόντες σε κάθε κοινωνική εκδήλωση. Είναι δύσκολο να αρνείται κανείς όλες αυτές τις προσκλήσεις.

11. Λιγότερη επαφή με το υποστηρικτικό δίκτυο

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να επιδεινωθούν όταν απομακρυνόμαστε αναγκαστικά από ανθρώπους που μας βοηθούν και μας εκτιμούν. Και αυτό συμβαίνει συχνά το καλοκαίρι, όταν όλοι πηγαίνουν διακοπές. Είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο για τους εφήβους, οι οποίοι απομακρύνονται από τους φίλους τους, καθώς τα σχολεία κλείνουν και τις περισσότερες φορές ακολουθούν τους γονείς τους στις διακοπές.

12. Πίεση να έχουμε το τέλειο σώμα για την παραλία

Για κάποιον που αντιμετωπίζει ανορεξία ή βουλιμικά επεισόδια, αυτό είναι πολύ δύσκολο. Η ίδια η πίεση για να έχει κανείς το τέλειο σώμα, ώστε να μπαίνει στα «τέλεια» ρούχα ωθεί κυρίως τις γυναίκες σε τέτοιες διαταραχές. Συνεπώς, είναι δύσκολο τέτοιοι άνθρωποι να απολαύσουν τις διακοπές τους, όταν οι σκέψεις τους περιστρέφονται συνεχώς γύρω από την εικόνα του σώματός τους. Και είναι ακόμα πιο άσχημη η εμπειρία των διακοπών, όταν συγκρίνονται συνεχώς με τους άλλους, κάτι που τους κάνει να νιώθουν άβολα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα