2019 : Όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν στην κούρσα του διαστήματος

2019 : Όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν στην κούρσα του διαστήματος

Δυναμικά ξεκίνησε το 2019 σε ό,τι αφορά στα διαστημικά επιτεύγματα. Συγκεκριμένα, την Πρωτοχρονιά του 2019, το σκάφος New Horizons της NASA, περνώντας από πολύ κοντά, μελέτησε και φωτογράφησε το πιο μακρινό σώμα μέχρι σήμερα, την Έσχατη Θούλη, που βρίσκεται στην παγωμένη Ζώνη Κάιπερ, μετά τον Ποσειδώνα.

Δυο μέρες μετά, στις 3 δηλαδή Ιανουαρίου, η Κίνα ανακηρύχθηκε η πρώτη χώρα που «πάτησε» στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης με το σκάφος της Chang’e-4 και το συνοδευτικό μικρό ρόβερ YuTu.

Όλα δείχνουν πως το 2019, θα είναι ένα έτος πλούσιο σε κινητικότητα στο διάστημα, αποστολές και ανακαλύψεις, με τη συμμετοχή τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών εταιρειών.

Το φεγγάρι βγαίνει ξανά στο προσκήνιο, μετά από τη διακοπή των αποστολών, στις 14 Δεκεμβρίου 1972 (ημερομηνία που ο αστροναύτης Γιουτζίν Σέρναν, ξεκίνησε το ταξίδι του της επιστροφής στη Γη). Σαράντα έξι χρόνια μετά, η Κίνα θα «πατούσε» στη σκοτεινή πλευρά του.

Σύμφωνα με τη NASA, η διακοπή των επανδρωμένων πτήσεων προς τη Σελήνη οφειλόταν στην περικοπή του προϋπολογισμού και την αλλαγή των στόχων προς τις κοινές πτήσεις Apollo-Soyuz με την ΕΣΣΔ, τον αμερικανικό διαστημικό σταθμό Skylab, την ανάπτυξη του διαστημικού λεωφορείου και, τελικά, του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια, από την πρώτη προσελήνωση ανθρώπου στο φεγγάρι (Νιλ Άρμστρονγκ, 21 Ιουλίου 1969) και η NASA προετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο αυτή, με ιδιαίτερους εορτασμούς.

Στις 13 Φεβρουαρίου, η ισραηλινή εταιρεία SpaceIL σχεδιάζει να εκτοξεύσει με πύραυλο της Space X, το σκάφος Beresheet, το όνομα του οποίου είναι η πρώτη εβραϊκή λέξη στο βιβλίο της Γένεσης και θα μεταφέρει την ομώνυμη άκατο προσελήνωσης. Αν η αποστολή επιτύχει τότε, το Ισραήλ θα αποτελέσει την τέταρτη χώρα που θα έχει προσεληνωθεί στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία (πρώην ΕΣΣΔ) και την Κίνα.

Στη διαστημική κούρσα όμως, μπαίνει και η Ινδία, που πιθανά θα εκτοξεύσει στις 30 Ιανουαρίου, το Chandrayaan-2 που περιλαμβάνει ένα σεληνιακό δορυφόρο, μια στατική άκατο προσελήνωσης και ένα ρόβερ και ίσως βρεθεί μπροστά από τους Ισραηλινούς.

Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει και άλλη μία αποστολή στο φεγγάρι, περί το τέλος του έτους, με σκοπό να συλλέξει δείγματα από το σεληνιακό έδαφος, για περαιτέρω αναλύσεις.

Επιπλέον, η Κίνα ίσως να εκτοξεύσει και δύο επιστημονικούς δορυφόρους, έναν για ανίχνευση ακτίνων –γάμα και έναν για ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων.

Αποστολές στη Σελήνη όμως, σχεδιάζουν και η Γερμανική ALINA (σε συνεργασία με την Space X) και η αμερικανική Moon Express.

Επίσης, ο Ίλον Μασκ έχει υποσχεθεί ότι μέσα στο 2019 θα γίνουν οι πρώτες σύντομες δοκιμαστικές πτήσεις του νέου «αστρόπλοιου» Starship που προορίζεται να μεταφέρει ανθρώπους στη Σελήνη, στον ‘Αρη και ακόμη πιο μακριά.

Το ιαπωνικό Hayabusa2 θα συλλέξει φέτος δείγμα από τον αστεροειδή Ριούγκου, ενώ το σκάφος Juno της NASA θα κάνει ακόμη επτά κοντινές διελεύσεις από τον Δία.

Τέλος, το 2019, οι ΗΠΑ θα είναι ικανές να στείλουν αστροναύτες τους στο διάστημα από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να εξαρτώνται πλέον από τα ρωσικά Σογιούζ.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα