3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

3 Μαρτίου Ημέρα άγριας ζωής

Από το 2013, η άγρια ζωή έχει τη δική της μέρα εορτασμού. Στις 20 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στην 68η σύνοδό της και σε μια προσπάθεια να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να πάρει μέτρα, για να σταματήσει το οργανωμένο έγκλημα κατά της Άγριας Ζωής που συντελείται με κίνητρο το κέρδος, ανακήρυξε την 3η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής.

Ο εορτασμός αυτός έχει σαν σκοπό να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας και να μας θυμίσει ότι είναι χρέος του καθένα μας και όλων μαζί, να προστατέψουμε το περιβάλλον μας από τους κινδύνους που το απειλούν.

Ας μην ξεχνάμε ότι, η φροντίδα και η προστασία της άγριας ζωής, αφορά και τη δική μας καλή ποιότητα ζωής. Από το φαγητό μας μέχρι τα φάρμακα, τη μόρφωση και την ψυχαγωγία μας.

Η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας είναι ένα παλιό και παγκόσμιο φαινόμενο, που σήμερα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης και της εμπορίας μέσω διαδικτύου.

Αυτό το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής που συχνά διεξάγεται οργανωμένα, έχει γίνει ιδιαίτερα απειλητικό για πολλά είδη σε όλο τον κόσμο. Ζώα προωθούνται στη μαύρη αγορά ενώ άλλα σκοτώνονται για το κρέας, το δέρμα, τα δόντια ή τη γούνα τους και ο κατάλογος των απειλούμενων ειδών συνεχώς μεγαλώνει.

Ο πρώην Γραμματέας του ΟΗΕ Ban – Ki moon είπε σε κάποια ομιλία του:

«Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι μια αυξανόμενη και εξελισσόμενη διακρατική μορφή της εγκληματικότητας, συγκρίσιμη με άλλα ολέθρια παραδείγματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο διαφόρων ειδών και πετρελαίου… Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αυξημένη συμμετοχή (στη λαθροθηρία και λαθρεμπορία) δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και παράνομων μη κυβερνητικών ένοπλων ομάδων».

Στη χώρα μας, δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν διάφορες ΜΚΟ και εθελοντές, η αρκούδα, ο λύκος και η ευρασιατική βίδρα, απειλούνται και δεν είναι μόνο αυτά. Το παράνομο κυνήγι συνεχίζεται, ιδιαίτερα εκείνο των άγριων ωδικών πτηνών.

Παράλληλα, πολλά φυτά της ελληνικής χλωρίδας, γίνονται αντικείμενα παράνομου εμπορίου στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Σαν πολίτες αυτού του κόσμου, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο και να πιέσουμε και τους κρατικούς φορείς, σχετικά με την προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων.

Ας εργαστούμε συλλογικά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της άγριας ζωής στον πλανήτη μας αλλά και το δικό μας.

Σαν πολίτες αλλά και σαν καταναλωτές, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να σταματήσουμε το παράνομο και απαράδεκτο αυτό εμπόριο.

Η Φύση μας ζητάει βοήθεια. Εμείς, θα κλείσουμε τα αυτιά μας;

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα