3 τοξικά πρότυπα σχέσεων και πώς να τα αποφύγετε

3 τοξικά πρότυπα σχέσεων και πώς να τα αποφύγετε

Κανείς δεν είπε ποτέ πως οι σχέσεις είναι εύκολες. Και όποιος το είπε, έκανε μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι φαίνεται να «παλεύουν» μέσα στις σχέσεις τους, αντιγράφοντας ξανά και ξανά το ίδιο προβληματικό πρότυπο συντρόφου ή σχέσης.

Ακόμα και για όσους από εμάς, που τυχαίνει να αναγνωρίζουμε μερικά πρότυπα της συμπεριφοράς μας, το να γεμίσουμε το κενό ανάμεσα στην αναγνώριση των λανθασμένων προτύπων και στο να προχωρήσουμε στην αλλαγή τους, δεν είναι καθόλου εύκολο, μιας και αρκετά από τα πρότυπα αυτά, τα έχουμε από την παιδική μας ηλικία. Τα καλά νέα όμως είναι πως, αν είμαστε πρόθυμοι να «δούμε» τον εαυτό μας τότε, η αλλαγή θα έρθει.

Εδώ θα δείτε, τρία κοινά, τοξικά πρότυπα σχέσεων και μερικές συμβουλές για το πώς να τα διορθώσετε.

«Ανισόρροπη» επικοινωνία

Η σχέση σας φαίνεται να είναι λίγο… ανισόρροπη. Μπορεί να φτάσατε επανειλημμένα στα δύο άκρα, -είτε να είστε ιδιαίτερα απόμακροι μέσα στη σχέση σας είτε πολύ προσκολλημένοι-. Σε αυτή την περίπτωση, ο ένας αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετό ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό του, ενώ ο άλλος χρειάζεται παραπάνω χώρο για τον εαυτό του. Το πρόβλημα είναι πως, αυτό το πρότυπο έχει την τάση να χειροτερεύει με τον καιρό ακόμη περισσότερο καθώς, όταν βλέπουμε τον άνθρωπό μας να απομακρύνεται από εμάς, ασυναίσθητα, προσκολλώμαστε περισσότερο σε αυτόν, με αποτέλεσμα να τον «πνίγουμε» περισσότερο.

Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε αυτό το πρότυπο σχέσης, δηλαδή είτε να κολλάτε στον σύντροφό σας, είτε να απομακρύνεστε υπερβολικά από αυτόν, τότε απλά, σταματήστε να αντιδράτε. Εάν ο σύντροφός σας θέλει περισσότερο χρόνο, τότε, δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται. Εάν χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαζί σας, σχεδιάστε μια έξοδο μαζί του. Οι σχέσεις επιτυγχάνουν, όταν και οι δύο προσπαθούν να κατανοήσουν τις ανάγκες του συντρόφου τους, άσχετα από το πόσο παράλογες μπορεί να τους φαίνονται.

Γονέας και παιδί

Εάν με τη σχέση σας, μοιράζεστε τα οικονομικά, ένα σπίτι ή έχετε παιδιά, είναι πιθανό να βρίσκετε την συμπεριφορά του συντρόφου σας, είτε ιδιαίτερα υπερβολική, είτε αρκετά αδιάφορη. Μπορεί ακόμη να συνηθίζετε να πιέζετε τον σύντροφό σας, να αναλάβει τις ευθύνες που αρνείται να αναλάβει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, να αισθάνεστε σαν γονέας απέναντι στη σχέση σας ή μπορεί να συμβαίνει το ανάποδο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσετε να ισορροπήσετε την κατάσταση. Όσο και αν θέλετε απλά να πάρετε τα ηνία ενός προβλήματος για να το λύσετε ευκολότερα, καλύτερο είναι να μιλήσετε στο σύντροφό σας σαν να ήταν απλώς ο φοιτητικός σας συγκάτοικος και να βρείτε τις ισορροπίες σας.

Συνυπολογισμός

Μερικές φορές, μπορεί και να το ακούσετε σαν, «ο εθισμός στη σχέση». Ενώ το να φροντίζουμε τον άνθρωπό μας, δεν είναι απαραίτητα κακό, το να παραμελούμε αλλά και να χάνουμε τον εαυτό μας μπροστά στις ανάγκες του συντρόφου μας δεν είναι ιδιαίτερα καλό.

Ένας υπέροχος τρόπος για να ξεφύγετε από αυτό το τοξικό πρότυπο σχέσης, είναι να επιλέξετε ένα πράγμα την εβδομάδα που θέλετε πολύ να κάνετε και να το μοιραστείτε με τον σύντροφό σας. Με αυτόν τον τρόπο, ανακαλύπτετε ξανά τον εαυτό σας, τα θέλω και τις ανάγκες του ενώ συνεχίζετε να ενδιαφέρεστε για τον σύντροφό σας χωρίς να παραμελείτε τον εαυτό σας.

Maya Khamala

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα