4 συμβουλές για να χρησιμοποιήσουμε τη γραφή ως μέσο διαλογισμού

4 συμβουλές  για να χρησιμοποιήσουμε τη γραφή ως μέσο διαλογισμού

Στις μέρες μας, είναι αδύνατο να μιλήσουμε για ψυχική υγεία ή ακόμα και για αυτοβελτίωση χωρίς να αναφερθούμε ταυτόχρονα και στο διαλογισμό. Αλλά όσον αφορά στο διαλογισμό, δεν είναι όλα τα μέσα και οι πρακτικές το ίδιο αποτελεσματικές για όλους.

Ο καθένας είναι διαφορετικός και κάθε τεχνική λειτουργεί επίσης διαφορετικά. Μία τέτοια τεχνική, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ταυτίζουν με διαλογιστική άσκηση, είναι η γραφή.

Η γραφή μπορεί να αποδειχθεί μια ισχυρή και ικανοποιητική διαλογιστική πρακτική, κατά την οποία μπορούμε ελεύθερα να εξερευνούμε τον εαυτό μας χωρίς να ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Αποτελεί έναν τρόπο να ανακαλύψουμε τις υποσυνείδητες σκέψεις και τα συναισθήματά μας που τόσο δύσκολα καταφέρνουμε συνήθως να ξετυλίξουμε. Με κάποιους τρόπους, ακόμα καλύτερα και από τον διαλογισμό.

«Η γραφή αποτελεί μια εξερεύνηση. Ξεκινάς από το τίποτα και μαθαίνεις καθώς πορεύεσαι» – E. L. Doctorow

Αν δυσκολεύεστε να διαλογιστείτε, είστε ήδη συγγραφέας ή γενικά καλλιτέχνης, έχετε ή θέλετε να κρατάτε ημερολόγιο ή απλώς σας αρέσει η ιδέα της γραφής ως μορφή διαλογισμού, παρακάτω προτείνουμε τέσσερα βήματα για να το καταφέρετε.

1. Δώστε ζωή στον κόσμο γύρω σας

Πριν καν χρησιμοποιήσετε χαρτί και μολύβι, χρειάζεστε καύσιμα για να γράψετε, ουσία από την οποία να αντλείτε. Η ζωή είναι το καύσιμό σας.

Είναι δουλειά του συγγραφέα να παρατηρεί γύρω του ό,τι ο μέσος άνθρωπος δεν έχει ποτέ το χρόνο και τη διάθεση να παρατηρήσει. Οπότε πάρτε χρόνο να αρχίζετε να προσέχετε περισσότερο όσα κάνετε μέσα στη μέρα και όσα σας συμβαίνουν, ώστε να μπορείτε να συσσωρεύσετε καύσιμα για να πυροδοτήσετε την έμπνευσή σας.

Μπορείτε να γράψετε για την τελευταία φορά που κάνατε κάτι, πήγατε κάπου ή είδατε κάποιον. Προσπαθήστε να θυμηθείτε όλες τις λεπτομέρειες της εμπειρίας σας: το φως που έμπαινε από τα παράθυρα, τους ήχους που γέμιζαν το χώρο.

2. Το μολύβι και το χαρτί είναι πιο αποτελεσματικά στο να συνδέουν την καρδιά με τον νου

Ο υπολογιστής είναι μια εύκολη λύση, αλλά το μολύβι και το χαρτί δημιουργούν μια σωματική αίσθηση που συνδέει το κινούμενο σώμα με τον νου με έναν τρόπο που το πληκτρολόγιο δεν μπορεί. Το χέρι μας είναι εκείνο που δημιουργεί τις ίδιες τις λέξεις και υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτό.

3. Γράψτε συνεχόμενα χωρίς να διορθώνετε

Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε. Καθίστε κάπου που δεν θα σας διακόψουν και επιτρέψτε στον εαυτό σας να γράφει συνεχώς για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα – δέκα λεπτά, είκοσι ή και περισσότερο.

Συχνά, θα αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα που επιλέξατε να γράψετε θα σας οδηγεί κάπου αλλού. Συνήθως λέμε ότι οι πρώτες λέξεις συχνά διακατέχονται από αναφορές στο εγώ. Στη συνέχεια, μετά τις πρώτες λέξεις, θα αρχίζετε να ξετυλίγετε κι άλλες πλευρές της ζωής σας, χωρίς φόβους ή περιορισμούς.

Είναι επίσης σημαντικό να μην έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες από τη γραφή. Ορισμένες φορές, αυτό που γράφουμε θα είναι καλό, άλλες κακό. Αλλά μην ανησυχείτε γι’ αυτό. Δεν είναι ο απόλυτος σκοπός σας να γράψετε ένα μυθιστόρημα, αλλά να εκφράσετε τον εσώτερο εαυτό σας και χρειάζεται να αφήσετε το χρόνο να δουλέψει υπέρ σας χωρίς αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς.

4. Διαβάστε δυνατά τις λέξεις σας

Όσο άβολο κι αν ακούγεται, σας προτείνουμε να διαβάζετε δυνατά τις λέξεις σας, αφού τις γράψετε. Αυτή η τεχνική ενέχει ένα ιδιαίτερο είδος μαγείας. Μας επιτρέπει να ζωντανέψουμε το γραπτό μας, να εκφράσουμε φωναχτά ακριβώς αυτό που γράψαμε και να το βοηθήσουμε να ωριμάσει στο μυαλό μας.

Μπορείτε όμως να έχετε και παρέα. Μπορείτε να βρείτε κάποιον άλλο, ο οποίος να είναι πρόθυμος να διαβάσει το γραπτό σας. Όμως, μην το κάνετε, αν δεν εμπιστεύεστε τον άλλο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα