Τα 5 μεγάλα λάθη κηπουρικής που κάνουμε όταν κάνει πολύ ζέστη

Τα 5 μεγάλα λάθη κηπουρικής που κάνουμε όταν κάνει πολύ ζέστη

Πολύ Πότισμα

Συναισθηματικά, μπορεί να νομίζετε ότι πρέπει να δώσετε στα φυτά σας επιπλέον νερό, όταν κάνει πολύ ζέστη. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Εάν το φυτό σας φαίνεται υγιές, χωρίς ξεραμένα ή κυρτωμένα φύλλα και φυσιολογικό ριζικό σύστημα, αποφύγετε το πότισμα. Εάν τα φυτά σας χρειάζονται οπωσδήποτε νερό, τα πολύ κάτω σύνολα των φύλλων, θα αρχίσουν να μαραίνονται.

Αν χρειάζεται να τους ρίξετε νερό, κάντε το στις πρώτες πρωινές ώρες, πριν ανατείλει ο ήλιος. Αποφύγετε να αφήνετε τα φύλλα βρεγμένα όταν κάνει πολύ ζέστη, καθώς ο ήλιος θα υπερθερμάνει το νερό, καίγοντας, έτσι, τα φύλλα. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν ποτίζετε τα φυτά σας τις θερμές ώρες και με υψηλές θερμοκρασίες, το θερμό έδαφος θα υπερθερμάνει το νερό και θα κάψει τις ρίζες των φυτών.

Λίπανση

Όταν ρίχνετε λίπασμα στα φυτά σας, την ώρα που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή, καθιστάτε την πράξη αυτή άχρηστη διότι, το φυτό –σε αυτές τις συνθήκες- θα χρειαστεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας προκειμένου να επεξεργαστεί το επιπλέον λίπασμα. Έτσι, καλό είναι, να περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει η θερμοκρασία και μετά να ρίξετε το λίπασμα στα φυτά σας.

Φύτεμα σπόρων

Θα έχετε καλύτερη τύχη αν φυτέψετε σπόρους σε κλειστό περιβάλλον, εάν οι θερμοκρασίες έξω, είναι πολύ υψηλές. Μπορεί να έχετε κάποια επιτυχία αν σπείρετε άμεσα σε υψηλή εξωτερική θερμοκρασία, αφού φροντίσετε, όμως, να καταφέρετε με κάποιο τρόπο να διατηρήσετε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. Ωστόσο, οι ακραίες θερμοκρασίες θα επηρεάσουν το μικρό φυτό και θα δυσκολέψουν την ανάπτυξή του.

Έλεγχος παρασίτων

Ο μόνος έλεγχος παρασίτων που πρέπει να χρησιμοποιείτε σε θερμοκρασίες άνω των 33ο C είναι η χειρωνακτική αφαίρεση κι αυτό διότι, κάθε υγρό που αγγίζει το φυτό σας σε υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να αποφεύγεται για να μην του δημιουργήσει βλάβες.

Διαβάστε επίσης: Ιδέες για να μετατρέψουμε τον συνηθισμένο μας κήπο σε… νεραϊδόκηπο (Βίντεο)

Ακόμα και ο ψεκασμός νερού υπό πίεση στα φυτά, μια άλλη φοβερή μέθοδος ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών, θα πρέπει να αποφεύγεται σε ακραίες θερμοκρασίες. Το νερό στα φύλλα μπορεί να δράσει σαν μεγεθυντικός φακός στο ζεστό ηλιακό φως και να κάψει τα φρούτα ή το φύλλωμα.

Μην σκεφτείτε ούτε καν τον ψεκασμό ενός υγρού φυτοφαρμάκου στη ζέστη, ακόμη και αν αυτό είναι οργανικό. Κάτι τέτοιο, μπορεί να έχει ακόμα θερμότερο αποτέλεσμα μεγεθυντικού φακού από το απλό νερό.

Να κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά εγκαίρως

Μπορεί να νομίζετε ότι τα φρούτα ή τα λαχανικά σας θα είναι πιο ασφαλή στις υψηλές θερμοκρασίες, εφόσον δεν έχουν κοπεί και είναι ακόμη συνδεδεμένα με το φυτό, λαμβάνοντας, έτσι, ενυδάτωση. Αυτό όμως, δεν ισχύει και επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά ωριμάζουν γρηγορότερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, προσέχετέ τα ώστε, να τα κόβετε εγκαίρως μόλις ωριμάζουν.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα