5 ψυχολογικές στρατηγικές για να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας

5 ψυχολογικές στρατηγικές για να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικά επιβεβαιωμένων στρατηγικών που μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των ερωτικών και συντροφικών σχέσεών μας. Οι παρακάτω 5 συστήνονται με βάση τις ψυχολογικές θεωρίες και προτείνονται και τρόποι εφαρμογής τους.

1. Το φαινόμενο των προσδοκιών

Πρόκειται για ένα από τα πιο μελετημένα ψυχολογικά φαινόμενα. Ο ψυχολόγος Robert Rosenthal απέδειξε ότι έχοντας θετικές προσδοκίες για τη συμπεριφορά του άλλου, μπορούμε να επηρεάσουμε διακριτικά τη συμπεριφορά του με καλό τρόπο (όπως το «ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις»). Έχοντας θετικές προσδοκίες για τους αγαπημένους μας («ξέρω ότι είσαι καταπληκτικός», «θα πετύχεις»), δεν τους κάνουμε μόνο να νιώσουν καλύτερα, αλλά και να αποδίδουν γενικά καλύτερα.

2. Θετική Κοινωνική Στήριξη

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό έρευνας δείχνει ότι η θετική στήριξη σε έναν στρεσαρισμένο αγαπημένο μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν το πρόβλημά τους. Το κλειδί, ωστόσο, είναι να αποφύγετε την αρνητικότητα στην υποστηρικτική σχέση. Παραδείγματα αρνητικής κοινωνικής στήριξης είναι σχόλια όπως «σου το είπα» ή την απομάκρυνση με τιμωρητικό τρόπο.

Αν ο/η σύντροφος σας χρειάζεται να ακουστεί, να είστε ενσυναισθητικοί και υποστηρικτικοί. Βοηθήστε στην επίλυση του προβλήματος. Γίνετε αυτό που χρειάζεται ο αγαπημένος σας τη δεδομένη στιγμή. Αν αμφιβάλλετε, ρωτήστε.

3. Νόρμα της αμοιβαιότητας

Αυτό το φαινόμενο έχει σημαντικές επιδράσεις και για όλες τις άλλες στρατηγικές. Με μία έννοια, η νόρμα της αμοιβαιότητας δηλώνει ότι αν κάποιος μας κάνει μια χάρη, νιώθουμε «υποχρεωμένοι» και υπάρχει ένα ψυχολογικό κίνητρο για να επιστρέψουμε τη χάρη. Οπότε, αν ο/η σύντροφός μας κάνει ένα κοπλιμέντο, νιώθουμε την ανάγκη να το επιστρέψουμε. Το κλειδί είναι να διατηρήσουμε τη νόρμα σε θετική περιοχή – εστιάζοντας στις θετικές ιδιότητες και συμπεριφορές του αγαπημένου μας. Κάντε ένα θετικό σχόλιο, μια χάρη, βοηθήστε σε μια εργασία – και θα λάβετε κάτι θετικό σε αντάλλαγμα.

4. Γνωστική αναπλαισίωση

Όταν ο/η σύντροφός σας είναι προβληματισμένος και βυθισμένος μόνο σε αρνητικές σκέψεις – ασθένειας, ατυχίας, στρεσογόνων στοιχείων στην εργασία – δοκιμάστε να παρέχετε έναν εναλλακτικό τρόπο θέαση της κατάστασης υπό θετικότερο φως. Πρόκειται, άλλωστε, για την παλιά αποδεδειγμένη τεχνική της εστίασης στα θετικά αντί για τα αρνητικά.

5. Ενσυναισθητική ακρόαση

Ο στόχος της ενσυναισθητικής ακρόασης είναι να επιτρέψουμε στο/στη σύντροφό μας να αποκαλύψει συναισθήματα, σκέψεις, ανησυχίες, άγχη ή προβλήματα και να το κάνει ακούγοντας και δίνοντας πλήρη προσοχή. Μία δυσκολία είναι η τάση να θέλουμε να πούμε κάτι – να προσφέρουμε συμβουλές ή να κάνουν προτάσεις – αλλά είναι σημαντικό να εστιάσουμε απλά στο να καταλάβουμε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του/της συντρόφου μας.

Η ενσυναισθητική ακρόαση θα κάνει τον/τη σύντροφό μας να νιώσει καλύτερα, θα ανακουφίσει από στρες και θα παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας. Η νόρμα της αμοιβαιότητας μας συμβουλεύει ότι αν είμαστε ενσυναισθητικοί ακροατές, η άλλη πλευρά θα γίνει και αυτή ενσυναισθητική.

Ronald E. Riggio, ψυχολόγος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα