6 μύθοι για την κατάθλιψη

6 μύθοι για την κατάθλιψη

Μπορεί να έχετε συγκεκριμένες πεποιθήσεις για την κατάθλιψη οι οποίες δεν είναι απαραίτητα σωστές κα μερικές φορές μπορούν να κάνουν την κατάθλιψη ακόμα και χειρότερη. Είναι σημαντικό να εξετάσετε τις εσφαλμένες αυτές αντιλήψεις και να προσπαθήσετε να φτάσετε σε έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο να βλέπετε τα πράγματα. Ονομάζουμε τις πεποιθήσεις αυτές «μύθους».

Μύθος 1: Τίποτα κακό δεν μου έχει συμβεί. Δεν υπάρχει λόγος να έχω κατάθλιψη. Θα πρέπει να φταίω εγώ.

Πραγματικότητα: Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσετε γιατί έχετε πάθει κατάθλιψη και καταλήγετε να νομίζετε ότι εσείς φταίτε για την κατάθλιψη. Αλλά, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, με κάποια βοήθεια θα καταφέρετε να δείτε την κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία, από μια γωνία που θα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κατηγορείτε τον εαυτό σας που αισθάνεστε έτσι.

Μύθος 2: Δεν ξέρω γιατί λένε οι άνθρωποι ότι αυτό που βιώνω είναι κατάθλιψη. Έγώ πάντα έτσι ένιωθα.

Πραγματικότητα: Αυτή είναι η συνηθισμένη αντίδραση αν νιώθατε δυστυχισμένοι σε όλη σας τη ζωή. Είναι πολύ δύσκολο να δείτε ότι αυτό που αισθάνεστε είναι κατάθλιψη και όχι ο συνηθισμένος εαυτός σας. Μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να πιστέψετε ότι θα αλλάξει αν νιώθατε πάντα έτσι – αλλά μπορεί να αλλάξει.

Μύθος 3: Η κατάθλιψη είναι βιολογική – σαν ένας διακόπτης μέσα στον εγκέφαλό σας – και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό. Μόνο τα χάπια μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πραγματικότητα: Είναι αλήθεια ότι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο η φαρμακευτική αγωγή όσο και οι τεχνικές που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο (που εστιάζουν στο να κάνετε αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε) βοηθούν να ξεπεραστεί η κάτάθλιψη.
Ακόμα κι αν παίρνετε χάπια, μπορεί να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας αν κάνετε αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε. Τέτοιου τύπου θετικές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από ένα επεισόδιο κατάθλιψης και να αποτρέψουν μελλοντικές διαταραχές στην διάθεσή σας – ακόμα και αφού σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα.
Μπορεί να είναι βοηθητικό να θυμάστε ότι ακόμα και διάφορα προβλήματα υγείας που έχουν καθαρά βιολογικό υπόβαθρό βοηθούνται από αλλαγές στον τρόπο ζωής – για παράδειγμα, ο διαβήτης αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, αλλά αντιμετωπίζεται επίσης αποτελεσματικά με αλλαγές στη συμπεριφορά, ή με έναν συνδυασμό κα των δύο.

Μύθος 4: Οι άλλοι άνθρωποι τα βγάζουν πέρα με τη ζωή τους χωρίς να παθαίνουν κατάθλιψη – τους συμβαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα. Είμαι απλώς αδύναμος και αξιοθρήνητος – έπρεπε να είμαι σε θέση να τα βγάλω πέρα.

Πραγματικότητα: Μπορεί να σας φαίνεται ότι όλοι προχωρούν στη ζωή τους και τα καταφέρνουν καλύτερα από εσάς. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή τείνετε να εστιάζετε μόνο σε άτομα που τα βγάζουν πέρα και να μην προσέχετε εκείνους που δεν τα βγάζουν πέρα.
Μπορεί επίσης να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι κάνουν μεγάλο κόπο για να κρύψουν τα αληθινά συναισθήματά τους όταν έχουν κάποιο πρόβλημα, οπότε μπορεί να μην καταλάβετε ότι δυσκολεύονται σε κάτι. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αίσθηση πως δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα είναι ένα σύμπτωμα κατάθλιψης, και δεν είναι σημάδι ότι είστε αδύναμοι και αξιοθρήνητοι.

Μύθος 5: Θα έπρεπε να είμαι σε θέση να ανασκουμπωθώ και να προχωρήσω. Δεν θα έπρεπε να χρειάζομαι βοήθεια από κανέναν άλλο. Εν πάση περιπτώσει, το να μιλάς για τον εαυτό σου είναι εγωιστικό και δείγμα κακομαθημένου ανθρώπου, και δεν βοηθάει.

Πραγματικότητα: Αν ήταν τόσο απλό, κανείς δεν θα πάθαινε ποτέ κατάθλιψη. Αλλά δεν μπορεί κανείς απλώς να «ανασκουμπωθεί» και να βγει από αυτό, και το να μιλάτε για τον εαυτό σας με εποικοδομητικό τρόπο έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ βοηθητικό.

Μύθος 6: Γιατί θα έπρεπε να πάρω φάρμακα; Δεν θα βοηθήσουν. Δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα που με καταθλίβουν.

Πραγματικότητα: Είναι αλήθεια ότι ένα φάρμακο δεν θα αλλάξει ό,τι είναι δυσάρεστο στη ζωή σας. Αλλά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και επομένως να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας με διαφορετικό τρόπο. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων σας, διευκολύνοντάς σας να κάνετε βοηθητικές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε. Αυτά σε συνδυασμό μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ανακάμψετε από την κατάθλιψη.

Lee Brosan & Brenda Hogan «αντιμετωπίζοντας…. την κατάθλιψη» εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα