Του Σωτήρη Ζαφείρη
Το να βγάλουμε μία αριστοτεχνική ή καλλιτεχνική φωτογραφία είναι συνήθως αρκετά δύσκολο και σε αυτό παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Μπορεί φυσικά, μερικές φορές, με τη βοήθεια της τύχης να αποθανατίσουμε μία μοναδική στιγμή, με μία σημαντική που διαρκεί στον χρόνο φωτογραφία, αλλά αυτό για κάποιον που δεν ασχολείται ιδιαίτερα και μεθοδικά με τη φωτογραφία είναι αρκετά δύσκολο.
Το να κάνουμε όμως καλύτερες φωτογραφίες είναι σχετικά εύκολο ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες και συμβουλές που αναφέρω παρακάτω. Αυτό που χρειάζεται απλά είναι να πειραματιστείτε και να φωτογραφίζετε συχνά ακολουθώντας τις συμβουλές παρακάτω, χωρίς να προαπαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφίας ή μία εξαιρετικά ακριβή μηχανή. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα και με κινητό σας. Άλλωστε στο παρελθόν έχουμε δει εξαιρετικές φωτογραφίες ανεξαρτήτως του φωτογραφικού μέσου.
Έτσι λοιπόν ακολουθήστε τις συμβουλές μου και να είστε σίγουροι ότι θα βελτιώσετε σίγουρα τις φωτογραφίες σας.
1. Φωτογραφίζουμε με σφιχτό κάδρο
Όταν φωτογραφίζουμε ένα θέμα είναι σημαντικό να ελέγχουμε το περιεχόμενο του θέματός μας και να ερχόμαστε πιο κοντά στο αντικείμενο. Να αποκλείουμε τα περιττά στοιχεία και να έχουμε μία πιο κοντινή φωτογραφία του θέματος που μας ενδιαφέρει δίνοντας έμφαση σε αυτό. Πάρετε λίγο χρόνο να κινηθείτε εμπρός ή πίσω από το θέμα σας και πειραματιστείτε με τις οπτικές γωνίες μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκρίνετε τις φωτογραφίες με πιο “σφιχτό” και πιο “χαλαρό” κάδρο και δείτε την διαφορά. Η φωτογραφία είναι ουσιαστικά η αφαίρεση των περιττών στοιχείων από την πραγματικότητα και ανάδειξη του ασήμαντου σε σημαντικό που περικλείεται στις 4 γραμές του φωτογραφικού μας κάδρου.
2. Kρατήστε σωστά τη μηχανή σας
Είναι σημαντικό το πως κρατάμε τη μηχανή μας ιδιαίτερα όταν φωτογραφίζουμε με μία SLR μηχανή. Έχοντας τα χέρια κολλητά στο σώμα μας και υποστηρίζοντας τον φακό με την παλάμη μας μας βοηθάει να βγάλουμε πιο σταθερές και μη κουνημένες φωτογραφίες και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Εισπνέοντας και κρατώντας την αναπνοή μας κατά τη λήψη έχουμε μία πιο αποφασιστικά φωτογραφημένη εικόνα.
3. Φωτογραφίζετε καθημερινά
Με την καθημερινή φωτογράφιση θεμάτων που μας ενδιαφέρουν αυξάνουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα και τον τρόπο που “εγλωβίζουμε” την πραγματικότητα σε μία φωτογραφική στιγμή. Η πρακτική άλλωστε του να φωτογραφίζουμε συχνά και αν δυνατόν καθημερινά θα μας κάνει και καλύτερους φωτογράφους και είναι και ένα από τα 5 απαραίτητα συστατικά ενός εν δυνάμει δημιουργικού φωτογράφου που θέλει να οργανώσει ένα συμπαγές φωτογραφικό έργο με άποψη και προσωπικό στυλ.
4. Προσέχουμε τον φωτισμό
Πριν φωτογραφίσουμε είναι σημαντικό να ελέγχουμε τον φωτισμό και να βλέπουμε από που έρχεται το φως καθώς και τι σκιές δημιουργεί. Καταλαβαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το φως σε σχέση με το θέμα μας μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και καλύτερες φωτογραφίες.
5. Παράλληλος ορίζοντας
Φωτογραφίζοντας τοπία στα οποία εμπεριέχεται ο ορίζοντας, είτε βουνά είναι αυτά είτε πεδιάδα ή θάλασσα είναι σημαντικό να κρατάμε την ισορροπία της σύνθεσης έχοντας πάντα τον ορίζοντα σε παράλληλη γραμμή και όχι στραβά στο κάδρο μας στη φωτογραφία. Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο κατά τη φωτογράφιση προσέχοντας αυτή τη λεπτομέρεια. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα μας βγαίνει πιο φυσική και με την αρμονία του οριζόντιου τοπίου και όχι αφύσικη. Ένα επιπλέον στοιχείο σε φωτογραφίες αυτού του είδους είναι ο ορίζοντας να μην είναι ποτέ στη μέση της εικόνας μας αλλά στο 1/3 αυτής για μία πιο ενδιαφέρουσα φωτογραφία.
6. Ο νόμος των τρίτων
Όπως αναφέρεται και πιο επάνω φωτογραφίζοντας ορίζοντα δημιουργούμε πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες εάν αυτός τοποθετηθεί στο 1/3 της εικόνας μας. Αυτός ακριβώς είναι και ο νόμος των τρίτων, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τοποθετείται το θέμα μας σε αυτές τις νοητικές γραμμές έχουμε μία πιο αρμονική και αισθητική ισορροπία της εικόνας μας. Χωρίστε νοητικά την φωτογραφία σας 3 ίσης απόστασης περιοχές, με 2 κάθετες γραμμές και σε 3 ανάλογες περιοχές οριζόντια με 2 οριζόντιες γραμμές. Δηλαδή νοητικά σε 9 ίσα τετράγωνα. Τοποθετήστε το θέμα σας επάνω στις γραμμές αυτές, ιδιαίτερα εκεί που οι οριζόντιες και κάθετες γραμμές τέμνονται και θα δείτε ότι οι φωτογραφίες σας θα είναι πιο ενδιαφέρουσες.
Λίγα λόγια για τον Σωτήρη Ζαφείρη
-Αριστούχος τμήματος Φωτογραφίας των ΤΕΙ Αθηνών (2001)
-Μέλος IAAP (International Association of Enviromental Photographers) (2009-)
-Συνιδρυτής καινοτόμας φωτογραφικής εταιρείας στο Λονδίνο Immersive360 2002-2009 (βραβείο καινοτομίας 2006)
-Έχει φωτογραφίες του σε διεθνείς φωτογραφικές βιβλιοθήκες (Untitled – Science Photo Library) και επιλέχθηκε shortlisted για το World Photography Awards στις Cannes. (2008)
Περισσότερα στο https://www.facebook.com/pages/Sotiris-Zafeiris-Photographer
Ο Σωτήρης Ζαφείρης παραδίδει μαθήματα δημιουργικής φωτογραφίας για αρχαρίους. Περισσότερα στο https://www.facebook.com/events