7 σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε παγιδευτεί σε μια δυσλειτουργική σχέση

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε παγιδευτεί σε μια δυσλειτουργική σχέση

Έχω δει πολλά ζευγάρια που φαίνεται να είναι ανίκανα να απελευθερωθούν από μια απαράδεκτα δυστυχισμένη σχέση. Ασχέτως του πόσο πολύ οι φίλοι, η οικογένεια, ακόμα και οι ψυχοθεραπευτές τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκείνοι παραμένουν κολλημένοι.

Γνωρίζω πως η περιγραφή «απαράδεκτα δυστυχισμένοι» είναι τόσο υποκειμενική, όσο και αντικειμενική, αλλά αυτό είναι μέρος του προβλήματος. Για παράδειγμα, όταν ρώτησα μια θεραπευόμενή μου αν συνειδητοποιούσε πως ο σύζυγος και ο πατέρας της ήταν κακοποιητικά αλκοολικοί, εκείνη απάντησε: «Δεν πιστεύω πως ο σύζυγός μου είναι τόσο κακός όσο ο πατέρας μου. Και συνήθιζα να σκέφτομαι ότι κάθε πατέρας στη γειτονιά ήταν όπως ο δικός μου». Παρ’ όλα αυτά, ο σκοπός μου είναι να υποδείξω εδώ ορισμένα από τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι βρίσκεστε σε μια δυσλειτουργική σχέση.

1. Αν είστε χρόνια δυστυχισμένοι

Ένα ορισμένο ποσοστό δυσκολιών είναι φυσιολογικό μέσα σε μια σχέση, αλλά αν νιώθετε σαν να είστε σε μια συνεχή κατάσταση δυστυχίας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως νιώθετε παγιδευμένοι σε κάτι, στο οποίο δεν θέλετε να βρίσκεστε.

2. Αν σωματοποιείτε αυτή τη δυσφορία

Αν μετατρέπετε συναισθηματικά προβλήματα σε σωματικά συμπτώματα, αυτό θα έχει αργά ή γρήγορα σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας. Και φυσικά σημαίνει ότι είστε παγιδευμένοι σε αυτό που αντιλαμβάνεστε ως τρομακτική ή άβολη κατάσταση, από την οποία δεν μπορείτε να απελευθερωθείτε.

3. Αν βρίσκεστε συνεχώς υπό συνθήκες στρες

Κάποιοι καυγάδες πού και πού θεωρούνται υγιείς σε μια σχέση, αλλά δυστυχώς για κάποια ζευγάρια, οι καυγάδες είναι τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι που παραμένουν μαζί, αλλά συνεχώς τσακώνονται, αποδεικνύεται πως είναι ανίκανοι να επιλύσουν συνεργατικά τα ζητήματά τους, αλλά παράλληλα δεν δέχονται την περίπτωση χωρισμού.

4. Αν νιώθετε ότι ο/η σύντροφός σας σας ελέγχει

Θα γνωρίζετε μάλλον αυτή τη δυναμική: Ένας/μία σύντροφος ελέγχει τη σχέση και ο άλλος νιώθει περιορισμένος. Για παράδειγμα, προσκαλείτε αυτό το ζευγάρι για δείπνο και ο ένας αποφασίζει να αρνηθεί για παράλογους λόγους. Η άλλη πλευρά δεν φέρνει αντίρρηση λόγω φόβου. Αν πάρει το ρίσκο να πει πως θα πάει χωρίς αυτόν/η, η απόφαση αυτή μπορεί να έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες στη σχέση τους.

Αυτό αποτελεί ένα σχετικά ήπιο παράδειγμα. Υπάρχουν φυσικά πολύ πιο καταστροφικές περιπτώσεις, όπου οι άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι σε μια σχέση χωρίς σωματική επαφή σε μια συναισθηματικά και σωματικά κακοποιητική.

5. Αν φαντασιώνεστε συνεχώς άλλους πιθανούς συντρόφους

Δεν αναφέρομαι αναγκαστικά σε σεξουαλικές φαντασιώσεις. Μπορεί να σκέφτεστε πώς θα ήταν να είστε με κάποιον πιο τρυφερό, πιο ευγενικό ή πιο φροντιστικό. Και όταν ένας άνδρας μπει σε μια αίθουσα γεμάτη γυναίκες με τη σύντροφό του και δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του απ’ αυτές, ίσως σημαίνει πως δεν είναι και τόσο ευτυχισμένος στη σχέση του.

6. Αν νιώθετε μοναξιά ενώ είστε με τον/τη σύντροφό σας

Λέγεται πως είναι καλύτερο να είσαι μόνος παρά με κάποιον που σε κάνει να νιώθεις μοναξιά. Αν νιώθετε ένα συγκεκριμένο κενό, όταν βρίσκεστε μαζί του/της, μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είστε συναισθηματικά ή σωματικά συνδεδεμένοι. Με άλλα λόγια, ένας ή και οι δύο δεν είσαι παρόντες.

7. Αν νιώθετε τίποτε παραπάνω από αίσθηση υποχρέωσης

Αν κανένας από τους δύο δεν μπορεί να παραδεχτεί πως πια δεν είναι ερωτευμένος ή δεν νοιάζεται αρκετά για να εκπληρώσει τις ανάγκες του άλλου, τότε αναπτύσσεται μια δηλητηριώδης αίσθηση υποχρέωσης.

Stephen J. Betchen, σύμβουλος ζεύγους, οικογένειας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα