Η αγάπη είναι η επανάσταση απέναντι στη φοβική αντίληψη της ζωής. Είναι ένα φάρμακο που προστατεύει από την ανασφάλεια, το φόβο, την αγωνία. Διότι το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά ο φόβος; όπου υπάρχει αγάπη, φόβος δεν υφίσταται. Είναι ένα ξύπνημα από το λήθαργο της ύπαρξης, ο οποίος σε καλεί να βιώσεις σε όλα σου τα κύτταρα κάθε μεγαλειώδες και ανθρώπινο συναίσθημα σε ένα.
Ο Έριχ Φρομ είχε γράψει κάποτε πως η αγάπη εκτός από συναίσθημα, είναι και μία επιλογή. Και αυτό διότι επιλέγεις συνειδητά να αγαπήσεις τους άλλους και να συνυπάρξεις σε μία κοινωνία στην οποία δε θέλεις να πρυτανεύει ο εγωισμός.
Η αγάπη είναι ένα δώρο που μπορούμε όλοι να δίνουμε και προς τον εαυτό μας, αλλά και προς τους άλλους. Είναι ένα συναίσθημα που εξευγενίζει κάθε τι κακό, χαλαρώνει καθετί ανήσυχο και απελευθερώνει από τα δεσμά του άγχους. Αν πραγματικά δούμε πόσο η ίδια μας ωθεί να γίνουμε ελεύθερες και ανεμπόδιστες υπάρξεις, οι οποίες βιώνουν εσωτερική γαλήνη και πνευματική ισορροπία. Και αυτό διότι όταν αγαπάς, αποβάλλεις από μέσα σου αρνητικά συναισθήματα, σταματάς να μισείς, συγχωρείς, γεμίζεις υπομονή και κατανόηση για τους άλλους.
Διαβάστε επίσης: Ο εαυτός μας αξίζει την ευεργετική επαφή με την φύση
Αν δίναμε αγάπη σε όλα τα παιδιά, πόσο πιο ευτυχισμένους και υγιείς ενήλικες θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσει; Ανθρώπους με αυτοεκτίμηση που θα αγαπούσαν και εκείνοι το διπλανό τους. Και όμως, την ουσιαστική αγάπη που περικλείει την αποδοχή, τη στήριξη, την παρέα και τη συντροφιά, αυτά τα τόσο πολύτιμα οι περισσότεροι τα στερούν από τα παιδιά τους.
Όσο δύσκολο και αν είναι, αγαπώντας την ανθρωπότητα, μαθαίνεις να αγαπάς ακόμα και αυτούς τους εχθρούς σου. Μαθαίνεις να εύχεσαι το καλό ακόμα και για εκείνους που σε βλάπτουν. Όταν αγαπήσεις όλο τον κόσμο, δεν μπορείς να διαγράψεις από αυτόν ορισμένους ανθρώπους επειδή μπορεί να έχεις μαζί τους προσωπικές έριδες. Όταν αγαπήσεις τον εχθρό σου, θα απελευθερωθείς από το σαράκι του μίσους που ουσιαστικά κακό μόνο σε εσένα κάνει.
Όταν αγαπάς αληθινά, άδολα, ειλικρινά, όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα..
Άρθρο γνώμης,
της Μαρίας Σκαμπαρδώνη