Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη λαμβάνει τη μύησή του στην αγάπη. «Καινή εντολή δίδω σας, αγαπάτε αλλήλους».
Ο Ουσπένσκυ δηλώνει στο Τέτριουμ Οργκάνουμ, ότι « η αγάπη είναι ένα κοσμικό φαινόμενο» κι ανοίγει στον άνθρωπο τον κόσμο της τέταρτης διάστασης, «Τον Κόσμο του Θαυμαστού».
Η αληθινή αγάπη είναι ανιδιοτελής και ελεύθερη από φόβο. Ξεχύνεται πάνω στο αντικείμενο της αφοσίωσής της, χωρίς να απαιτεί καμία ανταπόδοση. Η χαρά της είναι στη χαρά του να προσφέρει. Η αγάπη είναι ο Θεός εκδηλωμένος και η ισχυρότερη μαγνητική δύναμη του σύμπαντος. Η αγνή ανιδιοτελής αγάπη έλκει στον εαυτό της τα δικά της στοιχεία· δε χρειάζεται να ψάχνει ή να ζητάει.
Σπανίως κάποιος έχει μια πραγματική αντίληψη της αληθινής αγάπης. Ο άνθρωπος είναι εγωιστής, τυραννικός ή φοβισμένος στη συμπεριφορά του, γι’ αυτό χάνει ό,τι αγαπάει. Η ζήλεια είναι ο χειρότερος εχθρός της αγάπης, γιατί η φαντασία καλπάζει αχαλίνωτη, βλέποντας το αγαπημένο του άτομο να ελκύεται από κάποιο άλλο και σίγουρα οι φόβοι αυτοί εξωτερικεύονται, εάν δεν αδρανοποιηθούν.
Κάποια ήρθε σε μένα πολύ στενοχωρημένη. Ο αγαπημένος της την παράτησε για κάποια άλλη, δηλώνοντας ότι δεν σκόπευε ποτέ να την παντρευτεί.
Ήταν κουρελιασμένη από ζήλεια και μνησικακία και είπε ότι έλπιζε εκείνος να υποφέρει, όπως την έκανε να υποφέρει. Και πρόσθεσε: «Πώς μπόρεσε να με αφήσει αφού τον αγαπούσα τόσο πολύ;»
Αποκρίθηκα: «Δεν τον αγαπάς, τον μισείς» και πρόσθεσα: «Ποτέ δεν μπορείς να λάβεις κάτι που ποτέ δεν έχεις δώσει. Δώσε τέλεια αγάπη και θα λάβεις τέλεια αγάπη. Τελειοποίησε τον εαυτό σου με τον άντρα αυτό. Δώσε του τέλεια, ανιδιοτελή αγάπη, απαιτώντας τίποτα σε ανταπόδοση, μην κρίνεις ή καταδικάζεις και ευλόγησέ τον, όπου κι αν είναι».
Απάντησε: «Όχι δεν πρόκειται να τον ευλογήσω, αν δε γνωρίζω πού είναι!»
«Λοιπόν», της λέω: « αυτή δεν είναι αληθινή αγάπη».
«Όταν στέλνεις αληθινή αγάπη, αληθινή αγάπη θα επιστρέψει σε σένα, είτε από τον άντρα αυτό, είτε από ισάξιό του. Καθότι, αν αυτός δεν είναι η θεϊκή επιλογή, δεν θα τον θέλεις. Όπως είσαι ένα με τον Θεό, είσαι ένα με την αγάπη που σου ανήκει με θεϊκό δικαίωμα».
Απόσπασμα από το βιβλίο της Florence Scovel Shinn « Το Παιχνίδι της Ζωής» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ