Η αλήθεια που μας κρύβει το μυαλό μας

Η αλήθεια που μας κρύβει το μυαλό μας

Σας έχει τύχει ποτέ, εκεί που βιώνετε μια κατάσταση ηρεμίας (π.χ. περπατάτε ή να οδηγείτε μια ηλιόλουστη μέρα στην εξοχή), να νιώσετε ξαφνικά εκνευρισμό ή στενοχώρια χωρίς να ξέρετε γιατί;

Αυτό που πιθανότατα συνέβη είναι ότι ασυναίσθητα το μυαλό σας «ανακάλεσε» μια άσχημη ανάμνηση από το παρελθόν και την τοποθέτησε στο παρόν – σαν να πρόκειται για κάτι που συμβαίνει συνεχώς.

Η μεταφορά του παρελθόντος στο παρόν συμβαίνει όταν παύουμε να είμαστε εστιασμένοι στο σήμερα και αφήνουμε τον εαυτό μας να γλιστρήσει στον οικείο φόβο και πόνο για ένα παλιό θέμα που παραμένει άλυτο.

Είναι κάτι που κάνουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε: επιτρέπουμε στο μυαλό και στις σχέσεις μας να συσκοτίζονται και γινόμαστε όμηροι του παρελθόντος μέσα από την προβολή περασμένων καταστάσεων στο παρόν.

Βέβαια, το υποσυνείδητό μας έχει πολλούς τρόπους να μας πείσει ότι η δυσφορία μας έχει να κάνει αποκλειστικά με το τώρα – και με τίποτε άλλο!

Κάθε φορά λοιπόν που νιώθετε έτσι, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Αυτό που με ανησυχεί συμβαίνει τώρα ή ανήκει στο παρελθόν;»

Να έχετε μάλιστα κατά νου ότι παρελθόν είναι ακόμη και κάτι που συνέβη πριν από μία ώρα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το μυαλό παίζει ξανά και ξανά τις παλιές «ταινίες» μας και ότι, καθώς τα δράματα επαναλαμβάνονται, η ζωή μας αρχίζει να μοιάζει με επανάληψη ενός ξεπερασμένου σίριαλ.

Το μυαλό μας μας κρύβει την αλήθεια: ότι το παρελθόν δεν έχει καμία σχέση με το παρόν. Όταν το αντιληφθούμε αυτό και αρχίσουμε να λύνουμε παλιές, ατελείς υποθέσεις, θα αποδεσμευτούμε από το τότε έτσι ώστε να ζήσουμε ελεύθεροι στο τώρα.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Τένιας Μακρή «15 + 7 πολύτιμα «μαθήματα» & βήματα για καλύτερες σχέσεις από τις εκδόσεις Μέλινο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα