Η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να εκτοπίσει δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2100

Η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να εκτοπίσει δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2100

Σχεδόν οι μισές από τις αμμώδεις παραλίες του πλανήτη κινδυνεύουν από σοβαρή διάβρωση έως το έτος 2100, λόγω εν μέρει των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, πριν από λίγες μέρες.

Η μελέτη προέβλεψε ότι περίπου οι μισές από τις αμμώδεις παραλίες του κόσμου θα έχουν διάβρωση άνω των 100 μέτρων , δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μιχάλης Βουστούκας στο Associated Press ενώ πρόσθεσε ότι πολλές από αυτές τις παραλίες είναι πιθανό να χαθούν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένες από τις αμμώδεις παραθαλάσσιες περιοχές που απειλούνται, βρίσκονται επίσης σε περιοχές με πυκνούς πληθυσμούς που θα πρέπει να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Από τις χώρες που θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε σοβαρή διάβρωση των ακτών είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Γκάμπια, οι Κομόρες, η Γουινέα-Μπισάου και το Πακιστάν. Οι χώρες αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις παραλίες τους για τα έσοδα από τον τουρισμό, σημειώνει η μελέτη.

«Εκτός από τον τουρισμό, οι αμμώδεις παραλίες λειτουργούν συχνά ως η πρώτη γραμμή άμυνας από παράκτιες καταιγίδες και πλημμύρες και χωρίς αυτές, οι επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιθανόν να είναι μεγαλύτερες», δήλωσε ο Βουστούκας στην Agence France-Presse.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ο κύριος παράγοντας που θα οδηγήσει στη διάβρωση των αμμωδών παραλιών στον επόμενο αιώνα, με τη μελέτη να σημειώνει ότι «υπάρχει μια σαφής σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της απότομης ακτογραμμής». Οι έντονες καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα του καιρού που τροφοδοτούνται από την αλλαγή του κλίματος θα συμβάλουν επίσης στην καταστροφή των αμμωδών ακτών.

Διαβάστε επίσης: Μελέτη: Φυτεύοντας 1 τρισεκατομμύριο δέντρα μπορούμε να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή

Ωστόσο, ο μετριοπαθής περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την προβλεπόμενη υποχώρηση της ακτογραμμής, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι χώρες μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση των ακτογραμμών, όπως η φύτευση μαγκρόβιων δασών (είδος δάσους των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών που κυριαρχείται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά), η αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων και ο περιορισμός της εμπορικής δραστηριότητας σε ευαίσθητες περιοχές.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η διάβρωση του εδάφους που προκαλεί, έχουν ήδη αρχίσει να εκτοπίζουν ανθρώπους, όπως οι χωρικοί στη Μιανμάρ. Τα νησιά του Ειρηνικού έχουν αναγκαστεί να δηλώσουν κλιματική κρίση λόγω της ανόδου της στάθμης θάλασσας και άλλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να εκτοπίσει δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2100 και έχει κοστίσει ήδη στον κόσμο πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των φυσικών καταστροφών.

Από τον Brandon Wiggins

Μελέτη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα