Αλτρουισμός ή αδιαφορία; Η απάντηση βρίσκεται στον εγκέφαλό μας

Αλτρουισμός ή αδιαφορία; Η απάντηση βρίσκεται στον εγκέφαλό μας

Ένα μικρό τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου ευθύνεται σε κάποιον βαθμό για τη γενναιοδωρία ή τη φειδωλία σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας. Το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου προσδιορίζει και τον βαθμό της ενσυναίσθησης που μπορούμε να έχουμε.

«Ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, ήταν το μόνο τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιούταν όταν ένα άτομο μάθαινε να βοηθάει ένα άλλο. Είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου που μοιάζει να λειτουργεί στην υπηρεσία των άλλων ανθρώπων», αναφέρει η Πατρίσια Λόκγουντ, πειραματική ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Έρευνα που είχε γίνει παλιότερα, έχει δείξει ότι η ίδια περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι μικρότερη σε αυτούς που υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.

Στη νέα μελέτη, η Λόκγουντ και οι συνεργάτες της ενδιαφέρθηκαν να εντοπίσουν το πού εδράζουν οι αλτρουϊστικές και οι άλλες κοινωνικές συμπεριφορές και να εξηγήσουν το λόγο που πολλοί άνθρωποι είναι πολύ εγωκεντρικοί, αδιαφορώντας για το περιβάλλον τους.

« Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα που διαθέτουν κάποιοι να αντιλαμβάνονται τις εμπειρίες και να νιώθουν τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, είχε προταθεί ως το βασικότερο κίνητρο για την υιοθέτηση θετικών κοινωνικών συμπεριφορών. Θέλαμε πάραυτα να δούμε πώς αλλιώς συνδέονται, πέραν της σχέσης κινήτρου- συμπεριφοράς», συμπληρώνει.

Για να φτάσουν στις ρίζες της αλτρουιστικής συμπεριφοράς, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να παίξουν ένα παιχνίδι μέσα στον μαγνητικό τομογράφο ο οποίος θα κατέγραφε την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ δύο συμβόλων, ένα από τα οποίο είχε πολλές πιθανότητες να προσφέρει κάποια ανταμοιβή στους ίδιους ή σε κάποιον άλλο συμμετέχοντα. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, οι εθελοντές έμαθαν ποια σύμβολα συνδέονταν με την ανταμοιβή.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα μάθαιναν γρηγορότερα να εντοπίζουν εκείνα τα σύμβολα που οδηγούσαν σε προσωπική, δική τους ανταμοιβή- κέρδος. Όταν τα άτομα μάθαιναν να βοηθούν τους άλλους, μόνο μια περιοχή του πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου, έδειχνε να ενεργοποιείται, όπως ανέφεραν στα «Πρακτικά» του Περιοδικού της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στις 15 Αυγούστου. Το σημαντικό εύρημα είναι ότι τα άτομα παρουσίασαν διαφορετικό βαθμό ενεργοποίησης αυτού του τμήματος του εγκεφάλου όταν εκπαιδεύονταν στο να βοηθούν άλλους ανθρώπους.

Αυτή η ένδειξη μπορεί να εξηγεί γιατί κάποιοι φαίνεται από τη φύση τους να επιθυμούν να προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους σε όποιον το χρειάζεται, ενώ άλλοι είναι αδιάφοροι. Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα οδηγήσουν σύντομα στην εύρεση θεραπείας για την πάθηση που καλείται « Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας», η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τα άτομα να παρουσιάζουν ανάλγητη αδιαφορία για τους συνανθρώπους τους.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα