Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τους ασυνείδητους προγραμματισμούς μας;

Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τους ασυνείδητους προγραμματισμούς μας;

Στην κοινωνική μας ζωή αφήνουμε συνήθως να φανεί ένα πολύ μικρό μέρος του εαυτού μας: πρόκειται για μια κοινωνική μάσκα, πίσω από την οποία κρύβουμε τις αδυναμίες και τα τρωτά μας σημεία.

Στην ψυχολογία αυτό το αποκαλούμε «ψευδή εαυτό» ή «προσωπείο». Το 95% της κρυμμένης ταυτότητάς μας είναι συγχρόνως καθοριστικό και αόρατο.

Οι προγραμματισμοί που αφορούν τις σχέσεις μας εδραιώνονται μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής μας, σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία σχηματίζονται όλα τα νευρωνικά μας δίκτυα. Οι προγραμματισμοί αυτοί είναι πολύ ισχυροί. Όταν ενηλικιωθούμε, κάθε νέα συνάντηση θα τους ενεργοποιεί χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1970 δείχνουν ότι οι αντιδράσεις μας προηγούνται των σκέψεών μας κατά ένα τρίτο του δευτερολέπτου.

Ουσιαστικά οι αντιδράσεις μας βασίζονται στα ασυνείδητα αρχαϊκά μας πρότυπα.

Διαβάστε επίσης: Όταν ευχαριστούμε συνεχώς τους άλλους απομακρυνόμαστε από τον πραγματικό μας εαυτό

Πράγματι, οι σκέψεις μας κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (περίπου 95%)είναι ασυνείδητες, που σημαίνει ότι πορευόμαστε με τον αυτόματο πιλότο και αυτές οι σκέψεις ελέγχουν τη ζωή μας. Είναι ταχύτατες και ισχυρές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε συνειδητά: «Οι σκέψεις μας ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το ασυνείδητό μας, που έχει παγιωθεί πριν από την ηλικία των 6 ετών, και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε», λέει ο Αμερικανός βιολόγος Bruce Lipton.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η προσωπικότητά μας και η ταυτότητά μας είναι ήδη ολοκληρωμένες κατά την ενηλικίωση.

Μια σειρά από πεποιθήσεις, συναισθηματικά πρότυπα και αυτόματες αντιδράσεις έχουν χαραχθεί μέσα μας και διαμορφώνουν αμέτρητα φίλτρα, τα οποία χρησιμοποιούμε και τα οποία επηρεάζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Αυτοί οι ασυνείδητοι και αυτόματοι προγραμματισμοί συγκροτούν, κατά κάποιον τρόπο, το άτομο που είμαστε σήμερα.

Πώς να ανακαλύψουμε τους ασυνείδητους προγραμματισμούς μας;

Μπορούμε να το κάνουμε αυτό εξετάζοντας και αξιολογώντας την ποιότητα της ζωής μας. Επειδή αυτοί οι προγραμματισμοί είναι ενεργοί παρά τη θέλησή μας, μόνο οι επιπτώσεις των πεποιθήσεών μας είναι ορατές και μόνο αυτές είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Marion Blique «Νίκησε τις Τοξικές Σχέσεις» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα