Από ανακυκλωμένα κινητά και ηλεκτρονικά απόβλητα τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2020

Από ανακυκλωμένα κινητά και ηλεκτρονικά απόβλητα τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2020

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2020 είναι προγραμματισμένοι να λάβουν χώρα στο Τόκιο και βρίσκονται ήδη πολύ κοντά.

Η διεξαγωγή αυτών των αγώνων είναι ένα μνημειώδες έργο για τη χώρα και η Ιαπωνία είναι κάτι περισσότερο από έτοιμη γι’ αυτό. Οι Ιάπωνες, μεταξύ των άλλων, έχουν θέσει σε εφαρμογή, μια φουτουριστική, φιλική προς το περιβάλλον τεχνική που αφορά τα μετάλλια, τα οποία αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές πτυχές των αγώνων.

Η Ιαπωνία αποφάσισε να κάνει τα μετάλλια εξ ολοκλήρου από παλιές ηλεκτρονικές συσκευές. Μέχρι στιγμής, έχουν χρησιμοποιήσει 78.985 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων και αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 6 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα!

Αυτές οι συσκευές έχουν στην πραγματικότητα όλα όσα χρειάζεται η Ιαπωνία για να κατασκευάσει μετάλλια. Από το σύνολο των χιλιάδων τόνων αποβλήτων που ανακυκλώθηκαν, αποκόμισαν περίπου 70 λίβρες χρυσού, 7700 κιλά αργύρου και 4800 κιλά χαλκού. Σε μια περίοδο δύο ετών, εξήχθησαν μέταλλα για την παραγωγή περίπου 5000 μετάλλων.

Σε συνεργασία με τον φορέα ιαπωνικής τεχνολογίας NTT Docomo και τον ιαπωνικό φορέα κινητής τηλεφωνίας, το έργο του Τόκιο 2020, για τα μετάλλια, ανακοίνωσε την εκστρατεία τους για τη συλλογή παλαιών τηλεφώνων, τον Φεβρουάριο του 2017. Ζητήθηκε από τους πολίτες της Ιαπωνίας να δωρίσουν οποιοδήποτε παλιό τηλέφωνο διέθεταν. Η κίνηση άρχισε τον Απρίλιο του 2017 και έληξε πριν από λίγους μήνες. Οι συσκευές ταξινομήθηκαν και αποσυναρμολογήθηκαν συστηματικά.

Στη συνέχεια, τα μέρη τήχθηκαν και εξευγενίστηκαν μέχρι να γίνουν μέταλλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Αυτές οι μέθοδοι εξαγωγής χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στους αγώνες του 2010 που πραγματοποιήθηκαν στο Βανκούβερ.

Διαβάστε επίσης: Σε σχολείο της Ινδίας, οι μαθητές πληρώνουν τα δίδακτρα με πλαστικά απόβλητα αντί για χρήματα (φωτογραφίες)

Τα μετάλλια σχεδιάζονται επίσης με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό της Ιαπωνίας ενώ τα χρώματα των Ολυμπιακών Αγώνων υφαίνονται στην κορδέλα με παλιές ίνες πολυεστέρα. Για να δώσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μια πιο ιαπωνική πινελιά, οι καλλιτέχνες δημιουργούν εκδόσεις χαρακτήρων anime για τη σημαία κάθε συμμετέχουσας χώρας.

Με αυτές τις προσπάθειες, το Τόκιο 2020 ελπίζει να συμβάλει ώστε, η κοινωνία να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη. Αυτή είναι η κληρονομιά που θέλουν να αφήσουν πίσω τους, οι Ιάπωνες, με τους Αγώνες του 2020. Κάθε μετάλλιο αντιπροσωπεύει επίσης, το πνεύμα των συμμετεχόντων και γιορτάζει την ποικιλομορφία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Η λαμπρότητα τους προορίζεται να είναι μια αναπαράσταση της ζεστασιάς της φιλίας που συνδέει τις χώρες.

Ας ελπίσουμε ότι, περισσότερες χώρες θα πάρουν παράδειγμα από την Ιαπωνία και ότι όλοι θα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο στην καθημερινότητά μας. Ο κόσμος το χρειάζεται, τώρα, περισσότερο από ποτέ.

Credits εξωφύλλου: Tokyo 2020

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα