Ανώτατο Δικαστήριο Πακιστάν: Νόμιμος ο γάμος με ανήλικα κορίτσια μετά τον πρώτο τους εμμηνορροϊκό κύκλο

Ανώτατο Δικαστήριο Πακιστάν: Νόμιμος ο γάμος με ανήλικα κορίτσια μετά τον πρώτο τους εμμηνορροϊκό κύκλο

Ένα ανώτατο δικαστήριο στο Πακιστάν έχει αποφανθεί ότι οι άνδρες μπορούν να παντρευτούν ανήλικα κορίτσια, σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, αφού αυτά, έχουν βιώσει τον πρώτο τους εμμηνορροϊκό κύκλο.

Ο νόμος της Σαρία είναι ο θρησκευτικός νόμος του Ισλάμ που προέρχεται από τις διδασκαλίες του Κορανίου και λειτουργεί ως θεϊκός κώδικας ή οδηγός για τη ζωή.

Η απόφαση, που έρχεται σε άμεση παραβίαση του νόμου περί δεσμεύσεως γάμου για παιδιά, εκδόθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Sindh στις 3 Φεβρουαρίου 2020, κατά τη διάρκεια της ακρόασης της υπόθεσης “Huma Younus”, ενός 14χρονου καθολικού κοριτσιού που απήχθη, πιέστηκε να ασπαστεί το Ισλάμ και εξαναγκάστηκε σε γάμο.

Για να αποδείξουν ότι ο γάμος ήταν άκυρος και παράνομος, οι γονείς της Younus έφεραν αντίγραφο του πιστοποιητικού της βάπτισής της και της μαρτυρίας από το σχολείο της, στην ακρόαση, για να επιβεβαιώσουν την ηλικία της. Η οικογένειά της ανέφερε τον νόμο Sindh Child Stern Restraint Act , ο οποίος απαγορεύει το γάμο οποιουδήποτε παιδιού ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι ο γάμος μεταξύ Younus και του απαγωγέα της Abdul Jabbar ήταν νόμιμος σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, επειδή το κορίτσι είχε ήδη βιώσει την πρώτη του περίοδο.

Μετά την καταστροφική ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου, οι γονείς της Younus και ο δικηγόρος τους Tabassum Yousaf, ανακοίνωσαν ότι θα αναζητήσουν δικαιοσύνη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν.

“Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε”, δήλωσε ο Yousaf στο AsiaNews.

Ο γάμος των παιδιών είναι μια μεγάλη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο, απειλώντας την υγεία και την ασφάλειά τους, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).

Διαβάστε επίσης: Το Ανώτατο Ινδικό Δικαστήριο δηλώνει ως «νομικά πρόσωπα» όλα τα ζώα

Επηρεάζοντας 1 στα 5 κορίτσια παγκοσμίως, ο γάμος των παιδιών μπορεί να περιορίσει σημαντικά το μέλλον ενός κοριτσιού ή να το οδηγήσει σε μητρότητα σε νεαρή ηλικία, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Παρά την ύπαρξη του νόμου περί γάμου παιδιών Sindh, οι αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα για την επιβολή του νόμου. Ενώ προτάθηκε νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση του παιδικού γάμου στο Πακιστάν, αυτή τη στιγμή «κολλάει» στο κοινοβούλιο.

“Η Ισότητα Τώρα καλεί την πακιστανική κυβέρνηση και ειδικά τα δικαστήρια να σέβονται δεόντως τις διεθνείς νομικές δεσμεύσεις της και να τηρούν τους δικούς της νόμους αντιστρέφοντας αυτήν την εσφαλμένη απόφαση και διασφαλίζοντας ότι από τώρα και μετά θα ακολουθείται μια δίκαιη και σωστή δικαστική διαδικασία” δήλωσε η Παγκόσμια Ηγέτης του Ισότητα Τώρα, Φλάβια Μουγκανόγια, στο Global Citizen.

“Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα των γονέων της Huma να την δουν και να εξασφαλίσουν ότι η Huma θα παρευρεθεί στις ακροαματικές διαδικασίες του δικαστηρίου”, πρόσθεσε η Μουγκανόγια.

Ο δικηγόρος της οικογένειας αποκάλυψε ότι η Younus δεν παρακολούθησε ούτε καν την ακροαματική διαδικασία και ότι οι γονείς της έχουν να τη δουν εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες.

Το είδαμε στο Global Citizen

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα