Απειλούνται με εξαφάνιση οι πίνες του Αιγαίου

Απειλούνται με εξαφάνιση οι πίνες του Αιγαίου

Με εξαφάνιση απειλείται η πίνα (Pinna nobilis) στο Αιγαίο και υπεύθυνο είναι το κρυπτογενές παράσιτο (Haplosporidium pinnae), το οποίο μεταφέρεται με τα θαλάσσια ρεύματα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Στέλιος Κατσανεβάκης εξηγεί ότι «το παράσιτο προσβάλλει τους ιστούς, καταστρέφει τα κύτταρα και δημιουργεί μια εκτεταμένη φλεγμονή, με αποτέλεσμα η πίνα να μην μπορεί να τραφεί και να πεθαίνει».

Τα στοιχεία από την πρώτη έρευνα που δημοσιεύεται για το Αιγαίο, δημοσιεύτηκαν από την ομάδα επιστημόνων-δυτών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Κατσανεβάκη, ενός από τους τρεις δύτες, στο περιοδικό Aquatic Invasions του ΙnvasivesNet, μιας διεθνούς επιστημονικής οργάνωσης που ερευνά και μελετά τα είδη-εισβολείς και είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει την εξάπλωση του παρασίτου που σκοτώνει τις πίνες και στη Δυτική Μεσόγειο.

Η ομάδα των επιστημόνων καταδύθηκε σε 13 θέσεις στη Λέσβο και διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί της πίνας είχαν εξαφανιστεί σε ποσοστό 93%! Οι πίνες κινδυνεύουν, πολύ σοβαρά, να εξαφανιστούν και αυτό απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα, πριν να είνα πολύ αργά.

«Διαπιστώσαμε πολύ μεγάλη θνησιμότητα, η οποία φθάνει σε κάποιες περιοχές και το 100%» δήλωσε ο κ. Κατσανεβάκης και συνέχισε: «Το ελπιδοφόρο είναι ότι βρέθηκε μια θέση στον κόλπο της Καλλονής όπου η θνησιμότητα ήταν περιορισμένη μόλις στο 36%, ενώ το παράσιτο δεν εντοπίστηκε. Αιτία είναι οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, θερμοκρασία του νερού, αλατότητα κλπ. που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο και βοήθησαν να μην αντέξει το παράσιτο».

Οι πρώτοι μαζικοί θάνατοι πίνας καταγράφηκαν στα τέλη του 2016 στην Ισπανία αν και ο πληθυσμός της πίνας έχει μειωθεί κατά πολύ, εδώ και αρκετά χρόνια.

Ήδη, από το 1992, προστατεύεται, ως απειλούμενο είδος.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι επιστήμονες ενημέρωσαν την Περιφέρεια, που συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των ντόπιων αλιέων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι ίδιοι οι αλιείς πρότειναν να απαγορευτεί εντελώς το ψάρεμα στις περιοχές που εντοπίστηκε υγιής πληθυσμός της πίνας ενώ το Λιμενικό θα βοηθήσει στην επιτήρηση της απαγόρευσης.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα