Ο Ρόμπερτ Μπράουνινγκ και η εξίσου διάσημη γυναίκα του Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ ήταν βικτωριανοί ποιητές οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τον πνευματικό και μεταφυσικό οπτιμισμό που εξέφραζαν στην ποίηση και στο δραματουργικό τους έργο.
Έναν αιώνα και περισσότερο μετά το θάνατό του, αυτό το αριστουργηματικό οκτάστιχο του Μπράουνινγκ εκφράζει ακριβώς αυτό τον μεταφυσικό οπτιμισμό για τον οποίο κατηγορήθηκε τόσο πολύ στη διάρκεια της ζωής του.
Ο Μπράουνινγκ μιλάει για το μεγαλειώδες δέος και για την τελειότητα του σύμπαντος και είναι σαν να μας λέει: «Κοίταξε γύρω σου. Όλα είναι έτσι όπως έπρεπε να είναι».
“Στην άνοιξη είναι ο χρόνος
Στην αυγή είν’ η μέρα
Στις εφτά είν’ η αυγή.
Μαργαριταρένια είναι στο λόφο η δροσιά
Στο φτερό είν’ ο κορυδαλλός
Στο χορτάρι είν’ ο σάλιαγκας
Στα ουράνια είν’ ο Θεός.
Όλα στην πλάση είναι καλά.”
Ρόμπερτ Μπράουνινγκ (1812 – 1889).
Η ίδια η ουσία του να ζεις τη ζωή νιώθοντας «δέος» αντί να νιώθεις «δράμα» είναι να καταλάβεις την απλή πνευματική αλήθεια που υπάρχει μέσα σε τούτο το ποίημα του Μπράουνινγκ.
Διαβάστε επίσης: Πώς να εξαλείψουμε τα ολέθρια συναισθήματα – Η Προσευχή της Γαλήνης
Η δροσιά σκεπάζει ακόμα την πλαγιά του λόφου, κι ας είναι θαμμένος ο ποιητής από κάτω της. Ο κορυδαλλός πετάει πάνω απ’ όλους τους τάφους. Στα ουράνια είναι ο Θεός και όλα στην πλάση είναι καλά. Οτιδήποτε βλέπεις να μη συμφωνεί με την ποιητική παρατήρηση του Ρόμπερτ Μπράουνινγκ δεν είναι λάθος του Θεού.
Αντί να νιώθουμε ότι είμαστε συνδεδεμένοι μ’ αυτό τον κόσμο, έχουμε συχνά την εντύπωση ότι βρισκόμαστε εδώ για να τον εκμεταλλευόμαστε και να τον κάνουμε να υποκύπτει στη θέλησή μας.
Αντί να τον αποδεχόμαστε, τον διαστρεβλώνουμε για να θρέψουμε το εγώ μας, δημιουργώντας σύγχυση, ανισορροπία και όλα όσα στη συνέχεια θεωρούμε μη τέλεια. Και η ειρωνεία είναι ότι κατηγορούμε το Θεό για τις συνθήκες που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε από την τελειότητα που ήταν το δώρο του Θεού σε μας. Ο ποιητής λέει να είσαι γαλήνιος, να μην κρίνεις τον κόσμο· απλώς να τον παρατηρείς.
Μην προσπαθείς να τον τακτοποιήσεις, αποδέξου την τελειότητα της αταξίας του και ζήσε αρμονικά μαζί της. Μην κατασκευάζεις προβλήματα. Βλέπε με δέος την τελειότητα των πάντων.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne W. Dyer «Η Σοφία Των Αιώνων» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας