Αποστολή στον ήλιο

Αποστολή στον ήλιο

Οι επιστήμονες είναι πολύ επίμονοι άνθρωποι. ειδικά οι Αστροφυσικοί. Και κυρίως εκείνοι που εργάζονται στη ΝΑΣΑ. Κατά καιρούς επινοούν και πραγματοποιούν τα πιο δύσκολα επιτέυγματα που μπορεί να περάσουν από το νου του ανθρώπου.

Για παράδειγμα, κάποιος σκέφτηκε “ας πάμε στο φεγγάρι” Και πήγαν! Μετά κάποιος είπε: “ας πάμε στον Άρη” Πήγαν κι εκεί… με τα σκάφη. Πήγαν, τράβηξαν φωτογραφίες… όλα καλά. Τώρα κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να πάνε στον Ήλιο!

Ξεκίνησαν τις πρόβες φτιάχνοντας συνθήκες “ηλίου” στα εργαστήριά τους και τοποθέτησαν μέσα το Parker Solar Probe, το σκάφος που έχουν ετοιμάσει για αυτή την αποστολή. Με μια ασπίδα που το βοηθά να μη λιώνει μέχρι και τους 1,370 βαθμούς Κελσίου και με ταχύτητα 700 χλμ την ώρα, το Parker Solar Probe θα μπορεί να συλλέξει πληροφορίες απαραίτητες από την επιφάνεια του ήλιου.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως θα μάθουν από κοντά τι συμβαίνει με τις ηλιακές καταιγίδες και τα θερμοσωματίδια τα οποία βομβαρδίζουν τη γη με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Ίσως μάλιστα από τα δεδομένα να μπορέσουν να λύσουν το μυστήριο του γιατί το στέμμα που καλύπτει τη επιφάνεια του ήλιου, είναι κατά πολύ -πάρα πολύ!- πιο θερμό από την επιφάνεια του ίδιου του άστρου.

Φαίνεται όλο αυτό να είναι επιστημονική φαντασία κάποιας άλλης, μακρινής εποχής; Μάλλον έχουμε μείνει πίσω. Το  Parker Solar Probe ξεκινά την αποστολή του στις 31 Ιουλίου και επιστρέφει στις 19 Αυγούστου του προσεχούς καλοκαιριού!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα