Η Αργεντινή μπορεί σύντομα να γίνει χωματερή πλαστικών αποβλήτων από όλο τον κόσμο

Η Αργεντινή μπορεί σύντομα να γίνει χωματερή πλαστικών αποβλήτων από όλο τον κόσμο

Η Αργεντινή θα μπορούσε σύντομα να εισαγάγει χιλιάδες τόνους πλαστικών αποβλήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, γεμίζοντας ένα κενό που άφησε η Κίνα όταν η χώρα απαγόρευσε τις εισαγωγές αυτές το 2017, σύμφωνα με τον Guardian.

Η χώρα πρόσφατα επαναταξινόμησε τα πλαστικά απόβλητα ως εμπόρευμα αντί για απόβλητο προϊόν, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εισαγωγή από τις εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Ο Guardian αναφέρει ότι αυτό, εγείρει ανησυχίες πως σύντομα θα συντάσσονται συμβάσεις εισαγωγής πλαστικών αποβλήτων.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η αύξηση των εισαγόμενων πλαστικών αποβλήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρύπανση του αέρα και των υδάτων και να συμβάλει περαιτέρω στο αυξανόμενο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στα θαλάσσια περιβάλλοντα.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο η Αργεντινή θα μετατραπεί σε χωματερή για τα απόβλητα των ΗΠΑ είναι επειδή άλλες χώρες έχουν σταματήσει να παίζουν αυτό το ρόλο τα τελευταία χρόνια.

Το 2017, η Κίνα δήλωσε ότι δεν δέχεται πλέον δεκάδες τύπους πλαστικών και άλλων υλικών που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς έχουν κινητοποιηθεί για να βρουν νέους χώρους προκειμένου να μεταφέρουν τα πλαστικά απορρίμματά τους. Μία προς μία, νέες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων – άρχισαν να απαγορεύουν το εισαγόμενο πλαστικό.

Διαβάστε επίσης: Μαθήτριες από την Κίνα ανακάλυψαν βακτήρια που τρώνε το πλαστικό και το μετατρέπουν σε νερό

Χώρες όπως οι ΗΠΑ εξάγουν πλαστικά απορρίμματα, διότι παράγουν πολύ περισσότερο πλαστικό από ό, τι είναι σε θέση να ανακυκλώσουν ή να διαθέσουν με βιώσιμο τρόπο. Αντί να αποτεφρώνουν πλαστικό ή να το αποστέλλουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, οι ΗΠΑ πληρώνουν άλλες χώρες για να πάρουν αυτά τα σκουπίδια και να αναλάβουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες της αντιμετώπισης.

Το 2018, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 157.000 δοχεία από πλαστικό σε άλλες χώρες, πολλές από τις οποίες είναι ήδη υπερφορτωμένες με πλαστικά απόβλητα.

Τα εισαγόμενα πλαστικά απόβλητα αποστέλλονται συχνά κατευθείαν στις περιοχές καύσης όπου γεμίζουν τον αέρα με τοξικά σωματίδια. Άλλες φορές, το πλαστικό θάβεται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή απορρίπτεται σε σωρούς νερού.

Η καταστολή των εισαγόμενων πλαστικών έχει ωθήσει τις χώρες να περιορίσουν την πλαστική παραγωγή και να επιδιώξουν εναλλακτικές λύσεις. Δεκάδες χώρες έχουν θεσπίσει νόμους κατά των πλαστικών τα τελευταία χρόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας σημαντικός εξαγωγέας πλαστικών, έχει δεσμευθεί να εξαλείψει διάφορα πλαστικά μιας χρήσης τα επόμενα χρόνια. Στις ΗΠΑ, οι πλαστικές εξαγωγές μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια, επειδή πολλές χώρες δεν τα δέχονται πλέον.

Ενώ η Αργεντινή δεν έχει ακόμη ανακοινώσει σχέδια για την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει αρχίσει να διερευνά τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον Guardian.

Από τον Joe McCarthy

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα