Ανακαλύφθηκε αρχαίο δέντρο που έζησε και ίσως κατέγραψε την αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης

Ανακαλύφθηκε αρχαίο δέντρο που έζησε και ίσως κατέγραψε την αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο newsweek αλλά και στο stuff.co.nz , ένα αρχαίο δέντρο που ενδέχεται να περιέχει ένα αρχείο αναστροφής του μαγνητικού πεδίου της Γης έχει ανακαλυφθεί στη Νέα Ζηλανδία. Το δέντρο Agathis australis, γνωστότερο με το όνομα Māori kauri βρέθηκε στο Ngawha, στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την επέκταση ενός γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Το δέντρο, το οποίο ήταν θαμμένο, 26 πόδια κάτω από το έδαφος, έχει διάμετρο οκτώ πόδια και μήκος 65 πόδια. Η χρονολόγηση άνθρακα αποκάλυψε ότι έζησε για 1.500 χρόνια, πριν από 41.000 – 42.500 χρόνια.

“Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο πουθενά στον κόσμο”, δήλωσε ο Alan Hogg, από το Πανεπιστήμιο του Waikato της Νέας Ζηλανδίας. “Αυτό το Ngāwhā kauri είναι μοναδικό.”

Κατά τη διάρκεια της ζωής του δέντρου αυτού, φαίνεται ότι, το μαγνητικό πεδίο της Γης είχε σχεδόν αντιστραφεί.

Διαβάστε επίσης: Υπέροχη λίμνη της Ιαπωνίας μοιάζει σαν ζωντανή αναπαράσταση πίνακα του Monet (φωτογραφίες)

Το μαγνητικό πεδίο της Γης πιστεύεται ότι παράγεται από τον σίδηρο στον πυρήνα του πλανήτη, που καθώς κινείται, παράγει ηλεκτρικά ρεύματα που εκτείνονται κατά πολύ, μέσα στο διάστημα. Το μαγνητικό πεδίο λειτουργεί ως φράγμα, προστατεύοντας τη Γη από τον ηλιακό άνεμο.

Ο ηλιακός άνεμος είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο που θα μπορούσαν να απογυμνώσουν το στρώμα του όζοντος εάν επιδρούσαν στην ατμόσφαιρα.

Όταν το μαγνητικό πεδίο αντιστρέφεται – ή τείνει να – γίνεται πιο αδύναμο, επιτρέποντας, έτσι, σε περισσότερη ακτινοβολία από τον Ήλιο να περάσει.

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα δαχτυλίδια του δέντρου ίσως να  περιέχουν ένα πλήρες αρχείο σχεδόν μιας αναστροφής και είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί ποτέ ένα δέντρο που έζησε σε μια τέτοια φάση.

Δείγματά του αναλύονται τώρα από επιστήμονες, με επικεφαλής τον Chris Turney από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, ειδικός στην παλαιοκλειστολογία και την κλιματική αλλαγή.

Η κατανόηση του τι συνέβη με το δέντρο κατά τη διάρκεια του συμβάντος θα μπορούσε να δώσει μια εικόνα για το τι πρέπει να περιμένουμε την επόμενη φορά που θα συμβεί.

Οι αναστροφές του μαγνητικού πεδίου συμβαίνουν σε τυχαία χρονικά διαστήματα, αν και τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε ένα πρότυπο που συμβαίνει μία φορά κάθε 200.000 έως 300.000 χρόνια, λέει η NASA.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ο μαγνητικός βόρειος πόλος κινήθηκε απροσδόκητα. Αντί να είναι σταθερός από την καναδική Αρκτική προς τη Σιβηρία, επιτάχυνε τόσο πολύ ώστε οι ερευνητές έπρεπε να ενημερώσουν το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο (WMM) – μια αναπαράσταση του μαγνητικού πεδίου της Γης που χρησιμοποιείται από τα συστήματα GPS παγκοσμίως.

Photo Credits: NELSON PARKER

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα