Πλήθος από αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύθνο

Πλήθος από αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύθνο

Ασύλητο ιερό και πλήθος από άλλα αρχαιολογικά ευρήματα στρέφουν το βλέμμα όλων μας στο νησί της Κύθνου!

Tο Νησί της Κύθνου, που κατοικείται από τους Μεσολιθικούς Χρόνους, βρίσκεται στο επίκεντρο του αρχαιολογικού- και όχι μόνο- ενδιαφέροντος! Ίσως είναι και ο τόπος που δημιουργήθηκε ο πρώτος οικισμός του κυκλαδικού χώρου (κατά την 7 η χιλιετία π. Χ).

Πότε ξεκίνησαν οι ανασκαφές

Οι ανασκαφικές εργασίες  ξεκίνησαν το 2002 στη θέση «Βρυόκαστρο» της Κύθνου. Εφεραν στο φως ένα ασύλητο αρχαϊκό ιερό, με δύο βωμούς αφιερωμένους στον θεό του φωτός και της αρμονίας, Απόλλωνα και στην θεά του κυνηγιού, Άρτεμη. Αυτά δεν είναι όμως τα μόνα ιερά! Σε όλο το μήκος μιας κορυφογραμμής 800 μέτρων, βρίσκονται όλα τα ιερά της πόλης της Κύθνου.

Οι ανασκαφές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν, αποκάλυψαν πολύτιμα αναθήματα από χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Η θέση του «Βρυοκάστρου», θεωρείται ότι αποτέλεσε το οικιστικό κέντρο του νησιού από τον 10 ο π. Χ έως και τον 6o αιώνα μ.Χ.

Αρχαιολογικά ευρήματα

Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπιστεί ακόμα τμήματα ενός οχυρωματικού τείχους, ένα ιερό αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, θεμέλια άλλων ναών και βωμών, σπήλαια που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι συγκέντρωση υδάτινων πόρων, όπως επίσης και τμήματα της αγοράς.

Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έμεινε εκεί! Τα τελευταία επτά χρόνια οι έρευνες φέρνουν στο φως και ευρήματα της ύστερης αρχαιότητας, όπως είναι τμήμα υποστηρικτικού τείχους (ανάλημμα) της ελληνιστικής περιόδου. Βρέθηκαν επίσης και τμήματα τείχους και αγγείων της ρωμαϊκής περιόδου τα οποία είχαν βυθιστεί στον θαλάσσιο χώρο.

Ανοίγει με τον τρόπο αυτό ο δρόμος για την δημιουργία ενός μουσείου, για να προστατευτεί και να παρουσιαστεί αυτή η πλούσια κληρονομιά. Ο Δήμος Κύθνου παραχώρησε για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Πολιτισμού το νεοκλασικό κτήριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, σε κεντρικό σημείο στη Χώρα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα